Activiteiten & Actueel

Verslag proeftuin Noordwijk Buiten

Maandagmorgen, 3 september 2012

Een ongewone dag voor de tuinclub om er op uit te trekken. Toch hebben 17 mensen zich aangemeld om mee te gaan naar de koffie- en theeschenkerij en proeftuin van Han en Hannie in Noordwijk Buiten. Om 10 uur vertrekken we en zijn we na een aantal extra rondjes klokslag 10.45 uur bij Leeweg 17 aangekomen. We lopen een enorme kas binnen waar een bus geparkeerd staat met “buiten dienst”. Boven in de kas hangen druiventrossen. Overal staan zitjes met tafeltjes met kanten kleedjes en er hangt een geur van vers gebakken appeltaart. Na wat heen en weer geschuif met stoelen, de ene helft wil buiten en de andere helft wil binnen zitten, beginnen we aan de koffie met appeltaart. Hannie heeft ons in een mum van tijd voorzien van haar specialiteit. 
Inmiddels hebben we kennis gemaakt met Han die aankomt lopen met een kist vol plantjes en schoteltjes met bloemetjes. We proeven van de steviaplant, munt, knoflook, basilicum en ruiken aan de kerrie, pinda, citroengras en stoppen voorzichtig de bloemblaadjes in onze mond of proeven voorzichtig met onze tong. Gekke bekken worden getrokken, de een vindt het lekker de ander totaal niet. Bijzonder is de gojibes die ik alleen maar ken in gedroogde vorm. 
Google verstrekt de volgende informatie: Goji bevat o.a. vitamine C, A, B1, B2, ijzer, koper, nikkel, chroom, magnesium, natrium, calcium en verschillende aminozuren, alsmede vitaalstoffen. Een supergezond besje!
We drinken nog een kopje koffie en bekijken daarna de curiositeiten van deze kleine kwekerij. Een enorme wandkast met beschuitbussen, koektrommels en koffiepotten en langs het raam staan wel 50 verschillende theepotten. 
En natuurlijk kopen we planten en doosjes gojibessen, tomaatjes en druiven. Een adresje om zeker nog eens naar toe te gaan, al was het alleen maar voor de appeltaart. 
Els van Dijk
Meer foto's van dit uitje gemaakt door Ine Oostra vindt u op Picasa!


meer
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST