Groentips & Groeninfo

EEN TUINRESERVAAT MET 4 V's

Voor vogels en andere dieren is de tuin een steeds belangrijker toevluchtsoord. Veel tuinen zijn tegenwoordig echter strak en kaal, met veel steen en weinig groen. En dat is jammer, want wie geniet er nou niet van een tuin met veel leven erin?

Hoe kan je nu de tuin zo natuurlijk en diervriendelijk mogelijk inrichten.?

De volgende tips kunnen hierbij een handje helpen. Het begint allemaal met voldoende VARIATIE.Een ideale tuin heeft hoge en lage planten die afwisselend bloeien van het vroege voorjaar tot laat in het najaar.Dat garandeert niet alleen drie seizoenen lang bijen, vlinders en andere insecten, maar ook volop uitgebloeide planten die zaden leveren.

Inheemse struiken, hagen of bomen met een dichte takkenstructuur bieden een uitstekende broedplek voor vogels én een prima schuilgelegenheid, ook voor insecten, kleine zoogdieren en amfibieën.Een gazon en een vijver maken een gevarieerde tuin helemaal af.

In een dier vriendelijke tuin is voldoende VOEDSEL  te vinden: bessen, insecten, wormen en zaden. Geliefde besdragende heesters zijn o.a.: lijsterbes, vlier, meidoorn, vuurdoorn, wilde roos, sleedoorn,  gelderse roos en krent.Met bloemen, kruiden, rommelhoekjes met brandnetel en takkenrillen worden allerlei insecten gelokt.

Hier kunnen vlinders eieren afzetten, vinden rupsen voedsel. Via het cocon stadium ziet de vlinder het licht en begint de cyclus opnieuw. Laat gevallen blad liggen. Hier scharrelen de vogels graag in, op zoek naar wormen en andere insecten.Meer vogels zullen de tuin bezoeken, schadelijke insecten opeten en je trakteren op hun fluit concerten.

Met behulp van dichte struiken met doornen, rommelhoekje, steenhoop, takkenbos,  of ril biedt de tuin ook VEILIGHEID aan allerlei dieren. Denk hierbij naast de vogels ook aan de egel, muizen, salamanders en kikkers. Kleinere tuinvogels kunnen schuilen tegen grotere roofvogels.

NB: Het helpt om uw kat een belletje om te doen en hem in de vroege morgen niet meteen buiten te laten, als vogels hongerig en minder oplettend zijn.

Tot slot de VOORTPLANTING.  In het voorjaar begint de broedtijd.

Bij gebrek aan voldoende (boom)holten broeden, mezen,  spreeuwen huismussen, en boomklevers graag in nestkasten. Plukken gras, haar, restjes wol en stukjes hout vinden gretig aftrek.Merels nestelen graag in hagen, klimop, klimhortensia en coniferen.Eksters en Vlaamse gaaien zitten graag in een hoge boom.Roodborsten hebben genoeg aan een takkenhoop. Daar voelt de winterkoning zich ook thuis. Soms word je verrast door de plek die hij uitkiest. Een bloempot, een klos touw.

Voor meer tips raadpleeg ook het project Tuinreservaten van VARA Vroege Vogels : tuinreservaten.nl en eigen website reestdaltuinreservaat.weebly.com

Irene Brave

meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST