Activiteiten & Actueel

 

 

 

 

Eendaags uitje op 29 juni

Wat een tref, de vooruitzichten met het weer lijken prima. Eerst snel naar de markt om fruit e.d. voordat we op stap kunnen, dus even voor negen kwam ik voor de tweede keer die dag op het Zuiderwagenplein aan. Ongeveer de helft van de groep was al aanwezig toen wij er kwamen, maar de andere helft kwam al snel na ons aan. Een mevrouw was niet op tijd of was het vergeten, maar tijd is tijd, dus rijden maar.

Met een mooi clubje mensen (21) vandaag op stap om tuinen te kijken. De eerste tuin “de Fantasietuin” vond ik geweldig. Met allerlei oude materialen muurtjes, paden en zo maken, ik kon me er in vinden. Misschien op bepaalde punten een beetje extreem, maar ik mag dat wel. Ook ik heb na een tuinenreis een soort trap tegen een boom geplaatst waar een Clematis tegenaan groeit. Jaloers op de vele soorten varens die het er geweldig deden, maar ook de vaste planten en niet te vergeten de aparte bomen. En dan vergeet ik de kunst in de tuin nog, de kolenkitten, de oude theekokers en wat er verder nog te bewonderen was. Zo’n tuin in 17 jaar, een tuin om op een ander tijdstip terug te komen.

 

Dan de tweede tuin “de Maartjestuin”. Als eerste de lunch die perfect voor elkaar was. Wat niet perfect was dat een auto veel later aankwam en wij de lunch al achter de kiezen hadden en ik dacht nog wel dat alle auto’s achter ons aankwamen. Maar voor hen waren zeker niet de restjes, ook voor hen was er genoeg te eten, extra beleg werd gebracht. Daarna snel de tuin in dacht ik, maar ik werd door mevrouw teruggehaald, ze wilde binnen iets over de tuin zeggen. Volgens mij was ze in 1999 met de tuin begonnen en de naam van de tuin was ontleend aan de naam van haar grootmoeder en haar eigen voornaam. Haar grootmoeder had haar de liefde voor het tuinieren meegegeven. De gedachte dat de tuin op venige grond lag moest ik uit mijn hoofd zetten. De tuin lag op een zandrug die daar in de ijstijd neergelegd was. Een mooie, prima onderhouden tuin met mooie planten, maar niet mijn tuin. Na bezichtiging van de tuin een tijdje met mijn maatje heerlijk van de zon genoten.

Daarna op weg naar onze derde tuin. Ook al reden we niet zo snel, toch reden we sneller dan de optocht met oude tractoren en de weg was te smal om te passeren. Zo krijg je op een mooie dag ook nog wat extra’s te zien.

“De tuin aan de Reune” was een heel andere tuin. Veel hagen die de tuin in tuinkamers onderverdeelden met borders op kleur. Net als in “de Maartjestuin” mooie volle borders die onkruid weinig kans geven. Bij binnenkomst van de tuin zag je de voorkeur van de eigenaar al. Arisaema’s en aanverwante planten zoals Roscoea’s, vooral de schaduwhoeken van de tuin vond ik het interessantst. Al waren de andere stukken van  de tuin ook prachtig, maar je hebt zo je voorkeuren. Ik denk dat de eigenaar ook iets had met Agapanthus, veel potten stonden bij de vijver en het kasje. Op zijn kwekerijtje deed hij goede zaken, er gingen heel wat mooie planten mee naar Lelystad. Al met al een zeer geslaagde dag, leuke mensen en mooi weer, al hoewel het wat winderig was, maar je kunt niet alles hebben.

Gerrit Vink

Bekijk alle foto's van het reisje.

 

 

 
meer
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST