Activiteiten & Actueel

Tuinclubs Groei en Bloei Salland

Veel mensen weten niet dat de afdeling Salland van Groei en Bloei beschikt over twee tuinclubs.

Daarom hebben we als bestuur gevraagd een stukje te schrijven over de tuinclub:

 

 

Even voorstellen;

Wij zijn een actieve tuinclub, die een keer per maand op een doordeweekse dag een of meerdere tuinen/kwekerijen bezoekt. Tussendoor bekijken we dan nog elkaars tuinen. Momenteel  bestaat onze club uit 17 leden, mogelijk komt er nog een lid bij. Dit brengt ons op 18 leden, wat ons maximun is. Wat niet wil zeggen dat er in de toekomst niemand meer bij kan. Soms vallen er ook weer mensen af. De kleinschaligheid van de groep is onze kracht. In begin van het jaar medio maart komen we bij elkaar en leggen we de data van de tuindagen voor dat seizoen vast, zodat iedereen er al rekening mee kan houden. Aan het einde van het seizoen evalueren we, er zijn altijd wel dingen die beter kunnen.

Het is de bedoeling dat iedereen een keer aan de beurt komt om een tuinclubdag te organiseren. Dit kan alleen of met iemand anders.

Doordat er zoveel verschillende interesses zijn op tuingebied is het leuk om een verscheidenheid aan activiteiten te krijgen. Er ontstaat variatie waarbij we van elkaar ontdekken wat ieder boeit en wat ieder prettig vindt. Soms zal het om grote, soms om een kleine tuin gaan. Soms kost het bijna niets, soms is het wat duurder.

Zo’n gevarieerd programma lukt omdat iedereen zijn best doet om mee te gaan en af en toe helpt met de voorbereidingen.

Het vervoer gaat per auto en we delen de kosten onderling, hier hebben we afspraken over gemaakt. Iedere tuinclubdag is weer een feest. Bij aankomst beginnen we gezellig met een kop koffie, veelal iets lekkers(vaak zelfgebakken) erbij, daarna begint de bezichtiging(soms met rondleiding) van de tuin. De zelf meegebrachte lunch eten we in overleg, ter plekke op. Het is ontzettend leuk, dat zoveel verschillend uiteenlopende  mensen samen van hetzelfde kunnen genieten. We krijgen daardoor een band met elkaaar, delen ons enthousiasme.

Meestal volgt er nog een tweede tuin of kwekerij, waarbij het zelden lukt om zobnder nieuwe plantjes naar huis te rijden. Wanneer U een auto ziet, waarbij de mensen verscholen zitten tussen het groen, grote kans dat wij het zijn.

Voldaan nemen we dan afscheid van elkaar om alvast weer uit te kijken naar de volgende tuinclubdag!

 

Beste tuinliefhebbers,

Mij is gevraagd een stukje te schrijven over onze tuinclub t.b.v. de website van Groei en Bloei afdeling Salland.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tuinclub 1 Groei en Bloei afdeling Salland.

Een wat onpersoonlijk naam voor een ontzettend gezellige groep tuinfanaten, misschien wordt het tijd voor een echte naam?

Wij hebben onze tuinclub plusminus 5 jaar geleden opgericht. Onze groep bestaat uit 23 leden waarmee wij het maximum aantal leden hebben bereikt,

we willen uiteindelijk terug naar maximaal 18 leden. Binnen onze groep hebben we een mooie mix tussen mannen en vrouwen en de leeftijd varieert

tussen de 40 en 80 jaar.

In het vroege voorjaar komen wij bij één van de leden thuis waarbij wij onder het genot van een kop koffie en heerlijke eigen gebakken koek c.q. taart (de lat ligt

hoog binnen de groep) overleggen wat we het komende jaar gaan doen. Er is binnen de groep één ‘manusje van alles’, hij/zij regelt evt. het tuinbezoek met de eigenaren, houdt

de andere tuinclubleden per mail op de hoogte over de data, vertrektijden, etc., incasseert het geld en zorgt voor betaling van de toegang, organiseert de

voorjaars- en najaarsvergadering en notuleert. Deze functie binnen de groep rouleert per 2 á 3 jaar.

Het bezoek aan een tuin en evt. kwekerij (daar worden wij altijd heel hebberig) vindt meestal plaats op de zaterdag. We gaan met eigen vervoer en we hebben een afspraak gemaakt over de kilometervergoeding.

Soms bezoeken wij ook op de vrijdagavond een tuin van één van onze eigen leden of iemand hier in de buurt. We proberen elke maand met elkaar er op uit te gaan, we houden daarbij rekening met de tuinexcursie(s) van Groei en Bloei, het tuinenweekend van Groei en Bloei en de vakantieperiode.

Binnen onze groep zijn er ook moestuinfanaten, zij komen in het voorjaar nog eens extra bij elkaar, weer met de koffie en koek c.q. taart.. Er wordt dan besproken wat men zo al van plan is dat jaar in de moestuin te zaaien. Indien er belangstelling is worden er plantjes voor elkaar gezaaid.

Deze planten worden dan begin mei aan elkaar uitgedeeld waardoor deze fanaten met een hele auto vol plantjes van de gele en groene courgette, Patison, Kattestaarten, komkommer, augurk, witte biet, kruiden, rode boerenkool, Italiaanse kool, etc. naar huis rijden. De moestuin is ineens weer te klein!

Aan het eind van ons tuinseizoen, eind augustus begin september, komen we bij elkaar om het afgelopen seizoen nog eens te bespreken onder het genot van een drankje en heerlijke gerechten die door de leden zelf worden gemaakt, veelal uit eigen moestuin.

U begrijpt het al, het is een hele vervelende club om lid van te zijn!

Bent u inmiddels enthousiast geworden? Maak een aantal leden van Groei en Bloei ‘warm’ voor tuinclub 3, wij kunnen het u van harte aanbevelen!

 

 

KLIK VOOR VERGROTING OP HET PLAATJE
 
 

Tuinbezoek Tuinclub 1 naar de Bottenhutte en Piet Oudolf 18-08-2018

Tuinbezoek 18-08-2017

Tuinbezoek 18-8-2017

Kwekerij de Briellaerd in Barneveld.

Kwekerij Kleine Hof in Terschuur.

Tuin Erf Klein Rassert in Hoevelaken.

 
 
 

Tuinbezoek 14-7-2017

Tuinbezoek 14 juli 2017

Vijvertuin Ada Hofman + DG Kweekerij Daarleveen

Tuinbezoek 14-6-2017

 
 
 

Tuinbezoek 19-05-2017

 

Tuinbezoek 19-05-2017

Foto: Geesje den Ambtman

Tuinbezoek Tuinclub 2 op 22-04-2015

Tuinbezoek aan de Lindehof en de tuin van Nynke Atsma

 
 

Tuinbezoek 22-05-2015

Tuinbezoek tuin Saskia en Jos ten Have daarna bezoek kwekerij Fahner

vervolgens tuin Ria en Gerrit Bosch in Almelo en Ina en Jan ter Haar in Wierden.

Tuin ter Haar

Tuinbezoek naar St.Jansklooster. Op 21 augustus 2015

Naar de Lindehof en de Tuin van Geke Rook.

Foto,s Geesje den Abtman.

Tuinbezoek 7-9-2015

 
 
 

Tuinbezoek Demen 22 juni 2016

Tuinbezoek aan de tuin van "Dedem"

Foto,s:  Geesje den Ambtman.

 

Tuinbezoek 22 juli Roode Hoeve Nijbroek + Kijktuin Nunspeet

Tuinbezoek 17 aug. 2016

Tuinbezoek 

Diny Kloosterboer Wilma Eskes Herma,s Theetuin

Kloosterhofke en de Uiterwaard in Epse

meer

Tuinclub,s G&B Salland

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST