Groentips & Groeninfo

Van scheerbeurten en een blauwe tuin...

Over Hortensia's...

De bekende roze, blauwe of witte bollen, pluimen en tuilen knallen de voortuintjes uit; hortensia is een zeer gewilde tuin- en potplant, vooral vanwege haar enorm rijke bloei. Bovendien is hortensia een makkelijke plant die voor mooie kleuren zorgt in je tuin. Wist je trouwens dat je de kleuren van hortensia ook nog eens zelf kunt beïnvloeden? Met aluin kleur je een roze hortensia blauw!

BH’er…

De meest Bekende Hortensia is misschien wel de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), grote kans dat die ook in jouw tuin staat. De boerenhortensia is een makkelijke struik die in de nazomer bloeit met pastel of – voor een nuchtere, boerenhortensia – zeer theatrale kleuren, van wit, rood, roze, dieproze en blauw tot paars. De bloemen zijn veelal bolvormig, sommige soorten produceren platte tuilen, de zogenaamde 'lacecaps'. Hydrangea macrophylla staat graag in de halve schaduw op niet al te droge grond. Deze hortensia kun je beter niet snoeien want dan loop je het risico dat de struik het volgende jaar niet bloeit. De bloemen bloeien namelijk op overjarig hout en door het snoeien knip je net de bloemknoppen weg. Wil je toch snoeien omdat de struik erg groot wordt? Knip dan de helft van de takken weg en doe het jaar erop de andere helft.

 

 

Een pluim

De Pluimhortensia (Hydrangea paniculata) onderscheidt zich van andere hortensiasoorten door zijn lange pluimen en zijn verticale groei. Hij kan beter tegen vorst en droogte dan andere soorten. De Pluimhortensia bloeit in de nazomer, dan verkleuren de bloemen van wit naar heel licht roze. Dit type voelt zich heel lekker in de volle zon, op voorwaarde dat de grond niet te droog is. Wil je de plant compact houden, dan kun je het beste snoeien in maart en april. Overigens is snoeien geen must; de struik zal meer bloemen produceren maar de afzonderlijke bloemen blijven dan wel wat kleiner.

Nog wat tips:

Plant een hortensia nooit te dicht bij een boom. Boomwortels zijn dominant en dit gaat ten koste van de voeding voor de hortensia.

Een hortensia floreert in de tuin, maar ook op het balkon. Hortensia is uitstekend geschikt voor de pot, zeker als je voor een wat sterker soort kiest met stevige stelen.

Hou je van droogbloemen? Knip dan de bloem af als het hoogtepunt van de bloei bijna voorbij is. Zet deze in een vaas met een bodempje water. Niet meer bijvullen! De bloem droogt langzaam op, met behoud van kleur. Zo heb je altijd een mooi boeket op tafel.