Activiteiten & Actueel

 

Ria Brandwagt is werkzaam in de Tuinen van Mien Ruys. Ria blijkt een vlotte prater en vertelt ons een helder gestructureerd en inspirerend verhaal over het leven van Mien Ruys (1904-1999), over het ontstaan van de tuinen van Mien Ruys en over de Tuinen van Mien Ruys zelf.

Mien Ruys had zowel talent voor tuinontwerpen als voor het schrijven daarover. Dit heeft zij 70 jaar gedaan. De Tuinen zijn ontstaan vanuit de Kwekerij Moerheim van haar vader. Het eerste ontwerp van Mien Ruys dateert uit 1924 (het vierkante vijvertje) en het laatste uit 1994. Mien Ruys was een ontwerper vanuit het experiment. Zij was geïnteresseerd in hoe planten zich gedroegen in de volle grond, hoe hagen zich gedroegen.  

Zij maakte vooral gebruik van sobere vormen, vierkant, rechthoek of cirkel. In de dertiger jaren werd de beplanting nog gekenmerkt door stevige kleuren (rood, geel, blauw). In de dertiger jaren waren het vooral de pasteltinten die de boventoon voerden. Nu in de 21e eeuw komen de stevige kleuren weer terug.

Een van de lievelingsplanten van Mien Ruys was de Delphinium. Ook de Helenium werd door haar veelvuldig gebruikt. Bijna in elk ontwerp paste zij een vijver in. Zij kreeg als bijnamen ‘schuine mien’ (vanwege het gebruik van diagonale lijnen) en ‘bielzenmien’ (door haar gebruik van oude spoorbielzen).

Mien Ruys heeft ook vele tuinboeken geschreven en heeft het tuinblad ‘ Onze eigen tuin’ opgericht in 1955. Dit blad bestaat nog steeds.

Ria heeft ons prachtige dia’s van de Tuinen laten zien. Nog steeds worden er nieuwe tuinen ontworpen in de geest van Mien Ruys. Blijven experimenteren is ook voor haar navolgers in de Tuinen van Mien Ruys te Dedemsvaart het devies. En voor ons natuurlijk ook!

Trix van Driel

De Tuinen van Mien Ruys

De Tuinen zijn ontstaan door de creativiteit en het enthousiasme van één vrouw. Tuinarchitect Mien Ruys heeft 70 jaar haar ideeën over beplanting en tuinarchitectuur gebruikt om fascinerende tuinen te maken.

Wie was Mien Ruys en welke ontwikkelingen heeft zij in die 70 jaar meegemaakt? Hoe kreeg ze het voor elkaar om als vrouw de meest invloedrijke tuinarchitect van Nederland te worden?

Haar erfenis is indrukwekkend en de Stichting Mien Ruys beheert deze erfenis zorgvuldig. Na haar overlijden op 94-jarige leeftijd is haar werk door anderen overgenomen. De Tuinen van Mien Ruys zijn gedeeltelijk Rijksmonument, het gehele complex is Gemeentelijk Monument. Maar ook nu wordt nog steeds geëxperimenteerd met nieuwe materialen en spannende plantencombinaties. Ook komen er nog steeds nieuwe ontwerpen bij zodat de Tuinen een soort geschiedenisboek zijn van tuinarchitectuur vanaf 1924 tot nu. 

www.tuinenmienruys.nl/nl/

 

 

 

meer
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST