Groentips & Groeninfo

Tuindagboek

In de mail van vroege vogels las ik deze tip. Tijd voor een tuindagboek.

Zeker voor beginnende tuin(reservaat)eigenaars moet het spannend zijn om te ontdekken wat al die verbeteringen in de tuin teweeg hebben gebracht. Komen er meer vogels, insecten, vlinders of amfibieën in de tuin? Worden de voederhuisjes bezocht en door wie, welke besdragende planten zijn favoriet en wie smult er van? Wat zet je in je dagboek? Alle eerste gebeurtenissen. Voor de herfst en winter bijvoorbeeld: wanneer en welke struik krijgt de eerste bessen, wanneer arriveert de eerste kramsvogel of koperwiek..

Noteer de datum, het seizoen, het tijdstip, en de weersomstandigheden.(temperatuur, regen/wind). Soorten dieren en aantallen, b.v. heggenmus (2), roodborst (1) spinnen, muizen, slakken enz. Gedrag van dieren. Noteer ook; Soorten planten en struiken die favoriet zijn bij vlinders, bijen zweefvliegen en hommels. Alle soorten vogels en vlinders, zoogdieren, amfibieën ect. die je tuin bezoeken. Kijk ook eens in de bodem en verzamel in een “val” de verschillende diertjes, als je weet welke het zijn laat je ze weer netjes los.

 

Hier nog wat tips om vogels in je tuin te krijgen, te zien en te houden.

Het leukste is om de voedertafel zo te plaatsen dat u de vogels vanuit de huiskamer kunt zien. Wintervoeding is afhankelijk van het weer. Grofweg kunt u in december beginnen. Bij strenge vorst, langdurige sneeuwval of ijzel hebben de vogels behoefte aan veel en vooral energie rijk (vet) voer.

In Maart weer proberen af te bouwen, tenzij het nog stevig wintert. Voorkom voertafel besmetting door uitwerpselen. Schrob regelmatig de voerplank af met heet soda-water. Houd de plank sneeuwvrij. Vogels zullen eerder toehappen op een “kat-onvriendelijke” plek. Ze waarderen het als u de voertafel bij een boom of struik plaatst waarin ze kunnen vluchten. Vogels zijn gewoontedieren. Voer zo nodig altijd op dezelfde tijd. De meeste vogels zoeken hun slaapplaatst op voor dat de zon onder gaat.

 

 

 

meer

 

 

 

23
Aug
De geur van succes - Blik op de Tuin no. 916
23
Aug
voor t eerst parkieten aan mn plant