Activiteiten & Actueel

 

Johan Rippen is eigenaar van wijngaard El Placer op de Groene Velden waar hij biologisch wijndruiven teelt. Johan vertelt deze avond boeiend over zijn wijngaard. De nadruk ligt op hoe hij biologische de wijn verbouwd. Kort komt even aan de orde welke rassen worden verbouwd. Ook stipt hij aan dat na de strenge vorst van de vorige 2 winters de wijn weer vanuit de grond omhoog moest komen en dat er eigenlijk 1 zomer nauwelijks druiven geoogst werden. Afgelopen jaar is er wel geoogst maar de achterstand was nog steeds voelbaar.

Johan legt uit dat de gewone wijnteelt de grond wordt gekeerd, bemest met kunstmesten hoge produktie heeft. Zijn zienswijze is dat hier productiviteit gaat ten koste van de kwaliteit. Tevens wordt de positieve werking van  de concurrentie van kruiden en micro-organismen bij de wortels hiermee om zeep geholpen.

Johan gelooft in een gemeenschap van de wijnstok met verschillende wilde kruiden. Daarnaast leven ook micro-organismen rond de wortels samen met de wijnstok. Om deze 2 redenen is het beter om niet te wieden onder de wijnstokken. Hierdoor zou de wijndruif minder gevoelig zijn voor ziekten. Bij El Placer is de grond dus ook helemaal bedekt met kruiden.

Daarnaast leveren de micro-organismen nutriƫnten aan de wijnstok, waardoor bemesten met kunstmest niet nodig zou zijn.

Wel maakt Johan gebruik van compostthee. Hij maakt een aftreksel van kruiden in water zoals smeerwortel, heermoes, brandnetel, goudsbloem, valeriaan, hoefblad en paardenbloem.

Dit spuit hij over de wijnstruiken elke 2 weken. Dat beschermt de wijnstok tegen ziekten en werkt ook als bemesting.

Na afloop van deze lezing over biologische druiventeelt hebben we allemaal enkele van zijn wijnen geproefd. Dat was heel gezellig en gaf een leuk ontspannen tintje aan de avond.

Liezeke Bianchi

Bezoek de website van Wijngaard El Placer:  website

 

 

meer
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST