Diversen

JULI 2013: OP TUINBEZOEK BIJ SJOERDTJE QUARRE

Het is op deze warme zomeravond midden juli heerlijk toeven als ik op Tuinbezoek ben bij Sjoerdtje Quarré aan de Foareker te Berltsum. Vooral ook als ik in een unieke tuin kom met veel variatie zoals een idyllisch stromend beekje, twee vijverpartijen en zelfs een heerlijk verkoelend zwembad met zonneweide. Ik constateer al vlug dat één avond hier bezoek veel tekort zal zijn om al dit moois in je op te nemen temeer nog ook daar Sjoerdtje en ik beide in dit Tuinbouwdorp Berltsum zijn opgegroeid en elkaar van jongs af kennen. Daar kom bij dat Sjoerdtje aan de Foareker woont in een voor mij een nieuwe straat, die genoemd is naar het voorste kleine deel van een akker dat niet geploegd werd, meestal met gras begroeid en dat de plaats is waar tijdens het “skoft” bij het luiden van de kerkklok op het land koffie en thee werd gedronken. En nergens smaakte de koffie uit de thermosfles zo lekker dan als we ’s morgens vroeg koffie zaten te drinken op de foareker midden in de natuur. En nu geniet ik van de koffie bij Sjoerdtje op de Foareker om tegelijk haar fraaie tuin te bewonderen terwijl mijn enthousiaste gastvrouw niet uitgesproken raakt over haar siertuin met alles wat er groeit en bloeit maar ook over haar kweekkas, het zwembad en zelfs over enkele dieren die ook een plaatsje hebben gekregen in de deze grote tuin. En met dat laatste te beginnen even kreeg ik het idee dat ik met een boerin te maken had als ik op het afgezonderde dierengedeelte Sjoerdtje hoor vertellen over haar hangbuikzwijnen, de vele konijnen en kippen die hier vrij rond scharrelen.

Maar nu terug naar de siertuin: de woning met rondom de tuinen beslaat een oppervlakte van 1300 m2 en zeventien jaar geleden is het eerste gedeelte aangelegd direct achter en naast de garage en een gedeelte van de woning naar een schetsontwerp van wijlen Mieke Gosses ,een jarenlang trouw en actief lid (tuinkeuringen) van onze Groei&Bloei Leeuwarden. De structuur van de tuin werd vooral gebogen lijnen en cirkels wat nu nog goed te zien is aan het bestratingpatroon en de ronde vijver. Alvorens met de aanleg te beginnen heeft Sjoerdtje heel veel tijd besteed aan grondverbetering en ook goede tuinaarde opgebracht en daar heeft nu nog steeds profijt van. Achter deze tuin vinden we het kunstig aangelegde verwarmde Zwembad omringd door een gazon dat deels is afgebakend met een heg en deels door fraaie bloeiende beplanting terwijl een ingenieus waterverversing systeem zorgt voor de kwaliteit van het zwemwater. Links hiervan is ook nog ruimte voor Sjoerdtje haar hobby-kweekkas waar ze zelf planten in opkweekt en o.a. tomaten teelt en waar ook diverse kruiden zijn te vinden. De achterkant van de kas wordt opgesierd met een wijdvertakte pruimenboom waarvan de vruchten zo langzamerhand gaan rijpen.
De grootste verrassing is wel de elf jaar oude schitterend aangelegde watertuin kompleet met waterval en langs kronkelende schelpenpaadjes een met helder water kabbelend beekje dat uitmondt in de grote vijver en overal zijn hier gezellige en uitnodigende zitjes aan het water te vinden. Deze tuin, vooral geïnspireerd door ideeën van Tuinarchitect Piet Oudolf uit Hummelo, ligt achter en naast de woonkamer en is beplant met diverse soorten siergrassen, varens , grote pollen Hosta’s en vele bloeiende vaste planten tussen fraaie rotstenen terwijl de vijver wordt opgevrolijkt door de nu uitbundig bloeiende waterlelies. Zittend langs de waterkant op een uitgelezen plekje op deze zo “schone” avond is het dubbel genieten van al dit moois en kunnen we de beroemde dichter Guido Gezelle aan het woord laten:
Mij spreekt de blomme een tale,
mij is het kruid beleefd,
mij groet het altemale,
dat God geschapen heeft!
Rest nog de voortuin met een flink gazon waar bestaande coniferen zijn gerooid en opnieuw door Sjoerdtje wordt aangelegd en nu beplant met allerlei soorten heesters en diverse soorten vaste planten zodat het een kleurrijke tuin gaat worden. En over kleuren gesproken bij Sjoerdtje zijn alle kleuren welkom zelfs spontaan opgekomen koolzaad staat hier te bloeien maar wel extra aandacht geeft ze aan het bladeffekt van de planten. Haar meest waardevolle planten zijn de vele siergrassen waar onder de reuzengrote Miscanthus –floridulas en het opvallende Japanse bloedgras. Mocht u nieuwsgierig zijn geworden om ook van deze verrassende tuin te genieten dan kan dit te allen tijde na afspraak telf. 0518-462091 en zal Sjoerdtje u enthousiast rondleiden. Eens per jaar houdt zij zelfs een gehele dag “Open tuin” waar u zonder afspraak welkom bent . Niet onvermeld mag blijven dat Sjoerdje vanaf 2007 ook een actief lid is van onze Afdeling Groei&Bloei en misschien heeft u haar al eens ontmoet tijdens de tuinkeuringen waaraan zij meedoet.
Sjoerdtje namens Groei&Bloei heel hartelijk dank voor de gastvrijheid en graag kom ik nog eens langs om opnieuw van jouw schitterende tuin te genieten. Als ik op de late avond Berltsum uitrijd zie ik de rode gloed van de ondergaande zon boven de laag hangende mist over de weilanden een aantal vredig grazende koeien uitkomen, een onvergetelijk plaatje: Fryslân Boppe!!.
Harmen de Vries
meer

 

 

 

11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver