Tuinreis naar Betuwe 2017

Op donderdag 8 juni hadden we weer onze jaarlijkse busexcursie, dit keer naar de Betuwe.
Op het programma staan de kasteeltuin in Hemmen, de tuin van Geerte en Bart Hoefakker en de landschapstuin Nieuw Robbekampen van Jan en Elly van Egmond in Dreumel. En op het eind een bezoek aan de kwekerij van Hans Kramer.

Allereerst de Kasteeltuin Dorpsstraat 2 in Hemmen. Op een kaart uit 1810 staat al een tuin aangegeven omringd door muren, geen siertuin maar een tuin met groenten, fruit en snijbloemen voor de bewoners van het toenmalige kasteel. Tegen de noordelijke muur een druivenkas.  De tuin raakt verwaarloosd tot in de jaren '90 van de vorige eeuw het herstel  door belangstellenden/vrijwilligers ter hand wordt genomen. Eerst worden de muren en de paden hersteld en in 1994/1995 komen de planten. Taxushagen, rozen en veel  vaste planten, meer dan 600 verschillende. Ook nu nog wordt de tuin onderhouden door vrijwilligers.

Foto Kasteeltuin Hemmen

Bij binnenkomst valt meteen de zachtroze Fuchsia magellanica op, overal zie je eigenlijk mooie volle vaste planten. Stichting Kasteeltuin Hemmen is houdster van de Nederlandse Plantencollectie Hibiscus syriacus, Hibiscus sinosyriacus en Veratrum of te wel nieswortel. Verder zie je veel Geranium-, Salvia- en Phloxensoorten, enz., teveel om op te noemen.

Iedereen is benieuwd naar de naam van een witbloeiende plant dichtbij de vijver. Het blijkt  een Anemone te zijn die naar men zegt  de neiging te heeft om te gaan woekeren en voor sommigen bezoekers ... helaas het is geen Geranium.

Foto Anemoon - geen Geranium

De tweede tuin is die van Geerte en Bart Hoefakker, Schaapsteeg 1, Kesteren, een 8000 m2 grote tuin rondom een witte boerderij. Vanuit de bus valt al de kersenboom op met 3 verschillende rassen kersen, die om de beurt rijp worden. Goed bedacht!

Foto Tuin Hoefakker, Kesteren

Links van het huis is de groenten - en kruidentuin, wat een mooie planten, zo vol!  Zeker goede grond, hoor ik mezelf denken. Rechts van de boerderij borders in de kleuren wit, geel en blauw, verder naar achteren is een ander kleurenpalet gebruikt, roze, wit, paars en blauw, zacht geel, het geeft een heel andere sfeer. Achter in de tuin staat Physocarpus diabolo en meer naar voren, tegen een schuur, een Physocarpus met meer groen in het blad, waarschijnlijk Physocarpus Lady In Red. Heel veel mensen vragen naar de naam van deze heesters, ze zijn ook zo mooi! Er is ook veel belangstelling voor de rechtopstaande, decoratieve zaaddozen van een Keizerskroon. Heb ik nog nooit gezien, ik denk wel dat daarna de bol totaal is uitgeput.

De laatste tuin is landschapstuin Nieuw Robbekampen, Rooijsestraat 49, Dreumel  een hele grote tuin met een grote variatie aan bijzondere bomen en heesters. Het is een tuin zonder verharding, de paden zijn graspaden. Er zijn grote vijvers en onder de bomen en heesters groeien vaste planten. Meteen aan het begin, aan de rechterkant, staat  een struik met blazen waarin de kralen, die gebruikt worden voor een rozenkrans, zitten.

Foto Tuin Nieuw Robbekampen

Ondanks de lange plantenlijst op de site van Nieuw Robbekampen, kan ik de naam van de struik niet vinden. Wel vind ik de langzaamgroeiende, winterharde Paw Paw, Asimina triloba, een fruitsoort uit de tropen, de snelgroeiende Paulownia tomentosa die in het voorjaar op het kale hout bloeit en de boom met de angstaanjagende naam Gymnocladus dioicus of te wel de doodsbeenderenboom. De tuineigenaar vertelt honderduit over zijn interesse in bomen en heesters, hij neemt ons mee door zijn hele tuin en komt eigenlijk tijd te kort.

Ons laatste adres is de kwekerij Hessenhof van Hans Kramer in Ede, een bekend adres van een bekende kweker die op de lezingenavond steeds een volle zaal treft.  Na de aanschaf van plantjes staat er nog een hapje en een drankje klaar. Moe en voldaan rijden we weer naar de Dubbelbeek.

Al met al een fantastische dag waar we met plezier op terug zullen kijken. De samensteller van deze reis Ton Blokvoort, bedankt.

Jeanne Joosten

Van de redactie: In de tuin van Geerte Hoefakkers zagen we diverse mooie rozenstruiken. Bij een van die struiken probeerden 3 mensen in te zoomen op een roos, maar door de wind was dit lastig. De foto hieronder (die ook op de voorkant van de kwartaalnieuwsbrief 2017 nr 3 staat) was de beste en is gemaakt door Anneke Stolk.

Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919