Activiteiten & Actueel

 

 

Lezing over De Tuinen van Weldadigheid 22 januari 2014

 

In 2007 zijn Lambert Sijens en partner Jolanda Loonstra in Veenhuizen hun Tuinen van Weldadigheid begonnen. Op een oppervlakte van zo’n 3 hectare worden zoveel mogelijk (honderden) verschillende soorten aardappelen, groenten, fruit en kruiden geteeld.

 

Lambert is vooral van de bijzondere groenten. Bijzonder in die zin dat hij allerlei producten teelt die je in de winkel niet kunt vinden. Omdat ze vergeten zijn, exotisch of gewoon nog niet ontdekt. Voorbeelden daarvan zijn pastinaken, aardperen, haverwortel, eeuwig moes, chioggiabietjes, brave hendrik en sneeuwbananen. Bijzonder ook omdat Lambert en zijn partner – Mister Bean en Miss Dahlia -  mooie tuinen hebben gemaakt waarin groenten de hoofdrol spelen. In samenspel met vele soorten fruit, kruiden en bloemen vormen zij een smakelijke aanblik.

 

De verschillende decors in de vorm van hagen, struiken en bomen zorgen voor een steeds wisselend schouwspel. Tot nu toe is er al heel wat aangelegd: een boomgaard met oude fruitrassen; een kleinfruitdoolhof met zo'n 80 soorten veelal historische bessensoorten; een haagbeukdoolhof; een taxusallee met zes borders van 3 bij 22 meter met vaste planten, groenten en kruiden; een kruidentuin; een grote vijver; de grote groentetuin; de eeuwigmoestuin; het hysoplaantje met zelfgeënt leifruit; een bloemenpluktuin en twee tunnelkassen.

 

De laatste tijd richt Lambert zich ook op de zaadwinning en de verkoop ervan. Een informele lezing, doorspekt met anecdotes over de enorme spruiten van zijn vader, dromen over drones als vogelverschrikkers en sfeerkaarsen van de Action als verwarming voor de dahliaknollen in de geïsoleerde zeecontainer. Kijk vooral op www.detuinenvanweldadigheid.nl.

 

Els den Boer

 

 

meer
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST