Activiteiten & Actueel

Zelf je eigen groenten kweken is hot. Steeds meer en jonge mensen willen weten wat ze eten en kiezen ervoor om zelf groenten te gaan kweken. Zelf je karbonaadjes vetmesten kan natuurlijk ook, maar is wat lastiger.

Hoe pak je dat nou het beste aan, want als je niet oppast zit je met een hoeveelheid sla waarvan heel de wijk mee kan eten en dat is waarschijnlijk niet de bedoeling. Dat bedachten wij bij Groei en Bloei De Langstraat ook en daarom is een moestuingroep gestart, met ervaren, minder ervaren en beginnende moestuiniers. In de gedachte dat je van elkaar kunt leren. De beste tips worden tenslotte van vader op zoon, van moeder op dochter doorgegeven en om bij het moestuinieren te blijven van oude biet op jonge pieper.

De groep komt met enige regelmaat bij elkaar en wisselt tips en ervaringen uit. Maar ook via de mail wordt contact gehouden. Bedenk dat alles mag en niets moet.

Neem even contact op via info(at)delangstraat.groei.nl als je meer wil weten.

__________________________________________________________________________

Herfst in de moestuin

Met de huidige temperaturen, 1 november 2014 gaat de boeken in met een nieuw warmte record van 22°C, zou je het haast niet geloven, maar het is echt herfst. Tijd dus om de tuin te gaan voorbereiden op het nieuwe seizoen.

Wat kunnen we zoal doen om de tuin voor te bereiden op het nieuwe seizoen;

- Heb je een bladcompost bak, dan is het nu tijd om die leeg te maken. Bladcompost, hoe moest dat ook alweer ?

- Bemesten, ook daarvoor is het nu de beste tijd. Of je nu stalmest, champost of compost gebruikt maakt, buiten de voedingswaarden, niet zoveel uit. Strooi het nu over de te bemesten bedjes (bedjes waar bonen komen niet natuurlijk) en laat gedurende de winter de wormen en micro-organismen het werk doen. Wat de samenstelling van campost is, kunt u hier lezen.

- Spitten, beter van niet (voors en tegens). Maar als je het toch wilt doen en je tuiniert op kleigrond, dan is het nu tijd om aan de slag te gaan. Als we nog vorst krijgen, kunnen de kluiten lekker stuk vriezen, dat scheelt van’t voorjaar weer met zaai-klaar maken. Tuinier je op zandgrond, dan kun je met spitten beter wachten tot het voorjaar.

- Zet je compost nog een keer om, dan verteerd het materiaal beter en is het eerder klaar voor gebruik.

- Snoeien, daar zou ik nog even mee wachten.


Oogsttijd in de moestuin .......

In de moestuin is inmiddels de oogsttijd in volle gang, het invriesvak en de Weckketel draaien overuren.

__________________________________________________________________________

Moestuinbezoek in Dussen

Op vrijdag 23 mei was de Moestuingroep op tuinbezoek bij Peter en Marianne Lucardie in Dussen.

__________________________________________________________________________

Fruitbomen snoeien

Zaterdag 25 januari 2014 hebben we met enkele leden Wendy Kamp in Raamsdonk geholpen bij het snoeien van haar fruitbomen.

 
 
 
meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923