Activiteiten & Actueel

December

De Kerst is weer voorbij en zowaar was er op de zaterdag erna sneeuw. Niet veel, maar genoeg om even een winterplaatje te 'schieten'. Het was weliswaar ook zo weer voorbij, maar dat mag de pret niet drukken. Nu ik dit schrijf, is het de laatste dag al weer van 2014. Terugkijkend hebben we een mooi jubileumjaar gehad met als klap op de vuurpijl het feest op zaterdag 18 oktober jl. waar we het Jubileumboekje konden presenteren en de twee eerste exemplaren konden aanreiken aan Mark Röell, burgemeester van Baarn, en mevrouw Suzanne Jehee als oudste lid van onze vereniging. Met een kleine 150 bezoekers over de dag heen op Landgoed Eycken-dal waren we zeer tevreden. Ook de bestuurders van G&B Soest vonden het een leuke bijeenkomst dat we daarna in gesprek geraakt zijn om in het voorjaar, 11 april, samen weer zoiets te organiseren. Het wordt een plantenruiling in combinatie met een stekjesbeurs en nog wat andere zaken wat betreft moestuinieren en vreemde groenten. Hou onze NieuwsFlitsen in de gaten om te zien wat er allemaal komt. Verder komen er van het voorjaar weer twee lezingen, die van februari komt te vervallen. Met Frank Spaan in maart en een herhaling van wat dit jaar niet kon doorgaan, doet de tuinvrouwe van Sypesteyn een nieuwe poging in april. Al met al leuke vooruitzichten om naar toe te leven en dit alvast in uw agenda op te nemen. Verder dank ik al die leden die helaas gestopt zijn met het lidmaatschap en verwelkom ik ook nieuwe leden die zich door het jaar heen hebben aangemeld. En de bloemschikdames (3) welke ik op hun laatste cursusavond nog lid heb gemaakt waardoor ze al een deel van hun abonnement terug hebben verdiend bij de volgende cursus welke in januari weer van start zal gaan bij genoeg deelname. We hopen op nog meer inschrijvingen. Klik hier voor meer info om in te schrijven.

Tot slot wens ik u alle goeds, gezondheid en een kleurrijk 2015 toe en hoop u te zien bij onze G&B evenementen in 2015.

Vorige week werd ik plots geveld door het Norovirus. Een zeer agressief maag-darmvirus. Ik was het weekend er voor namelijk voor zo'n 100 mensen, kinderen en eenzame ouderen Sinterklaas geweest. Erg leuk en was ook op een gesloten afdeling geweest, waar dus dat virus rondwaarde! Na de incubatietijd sloeg bij mij ook het noodlot toe. Heftig. En het daarop volgende weekend was mijn vrouw aan de beurt. Ja en als je dan in de planning hebt dat de Winterconvo verhalen moeten worden geschreven en geredigeerd dan loop je natuurlijk een achterstand op. Met dank aan de mensen van Editoo heb ik het toch voor elkaar gekregen dat op deze 9e december de geprinte versie al bij mij in huis ligt. Dan betekend dat SANDD deze week kan leveren. Bij de vorige Najaarsconvo ging het mis omdat ik niet wist dat zij alleen op dins- en vrijdag de gemaakte convo's ophalen bij Editoo. Maar dan zie je dat als je wat voorrang krijgt het toch lukt. Als dank even een tweet gestuurd over Editoo. We kijken nu weer vooruit naar de artikelen in de kranten over de Kerstdemo. En hopen volgende week dinsdag een volle zaal te hebben in de IDEA in Soest. Want Birgit Davids is een echte bloemkunstenaar die er wat moois van gaat maken. Wellicht zie ik u volgende week dinsdag. Tot dan.

November

Als ik dit schrijf is de maand november al weer bijna voorbij. Het was een maand van bijkomen van alles in oktober en het voorbereiden van de tuin op de winter die aanstaande is. In november hebben we echter nog een aantal prachtige, bijna zomerse dagen gehad. Ook weer uitzonderlijk voor de tijd van het jaar. Maar wel lekker om nog even zonder jas in de tuin te kunnen werken en het laatste beetje gras te kunnen afmaaien. In onze tuin is het droevig gesteld met de Buxushaagjes. Van alle 4 de rechthoekige perkjes zijn de blaadjes zwart geworden en hebben de meeste struikjes het blad laten vallen. Op advies van Joost Hut heb ik de haagjes nog niet vervangen voor wat anders, maar heb een tablet ontvangen die ik daar met water moet vermengen en dan er opgieten. Door de drukte van november is dit nog niet gebeurd. Wellicht dan maar na de winter. Ik ben benieuwd of ze nog te redden zullen zijn.

Afgelopen maand was er de Margriet Fair in de Jaarbeurs in Utrecht. Groei & Bloei Rayon Midden Nederland was uitgenodigd om op de beurs te staan in de stand van Romeo Sommers. Een bloemarrangeur die vaker op beurzen staat. Een aantal afdelingen heeft haar steentje leuk bijgedragen door diverse cursussen aan te bieden en lezeressen van  Margriet kennis te laten maken met bloemschikken in pompoenen, schalen en glazen.

Op werkgebied was ik afgelopen maand druk en daarom kon ik niet eerder dan deze dagen aan de Winterconvo beginnen. Ik hoop deze voor 10 december naar u te kunnen sturen. Helaas door verandering van postbestelbedrijf kwam de Najaarsconvo drie dagen na de Jubileum Fair bij u op de mat. Daarvoor nog mijn excuses. Komende week vieren we Sinterklaas en daarna maken we ons op voor de Kerst. Het wordt koud dus denk aan de bollen die nog de grond in moeten. Dek de vorstgevoelige planten af. Vooral de vijgen en Camelia's zijn u dankbaar als u er een zak overheen doet.

Oktober

De JUBILEUM FAIR is buitengewoon goed verlopen. Er waren over de hele dag heen zo'n 150 mensen die onze Fair en plantenruiling bezocht hebben. De locatie was uitermate geschikt voor deze activiteiten en ook waren Harm Jan en Jos als gastheer en -vrouw zeer tevreden over hetgeen er zich die dag heeft afgespeeld. In korte contacten met G&B Soest hebben we al plannen voor volgend jaar gemaakt om dit samen te organiseren en ook op deze locatie.

In de ochtend waren we al vroeg uit de veren om kramen op te zetten en deze in te richten. Elsbeth de pottenbakker had veel bekijks met haar draaitafel. Ook de burgemeester van Baarn, Jhr. M.A. Röell, was zeer geïnteresseerd en wilde graag vooraf nog even snel een 'potje' draaien! Of dit gelukt is weet ik niet, maar aan de kleding te zien heeft hij dit ontzettend leuk gevonden. Na de officiële uitreiking, ook eentje aan het oudste lid mw. Jehee, konden mensen genieten van koffie of thee met een heerlijk stukje zelfgemaakte appelplaatkoek. Goudrenetten uit de boomgaard. Deze en andere soorten waren ook te koop bij het kraampje van Harm Jan. Maar ook een veelvoud van allerlei soorten pompoenen lagen uitgestald in een oude Alpenkreuzer. Ook hadden de verkopers lekkere olie bij zich en hapjes met pompoenenolie en kwark. Heerlijk fris. Zie elders nog meer informatie over deze dag.

Leden waren er ook in grote getale en daar waren we blij mee. Helaas hebben ze nog niet massaal het jubileumboekje gekocht wat speciaal voor de leden geschreven is! Van de 55 die nu zijn afgenomen zijn er 21 aan leden verkocht. We hopen dat er voor de Sinterklaas en de Kerst nog veel verkocht zullen worden zodat we een beetje quitte kunnen spelen wat de kosten betreft. We hebben er ongelofelijk veel uren van onze eigen tijd in gestopt en het zou jammer zijn als dit prachtige kleinood over de geschiedenis van onze vereniging niet in uw bezit is. U betaald als lid € 10 en niet-leden betalen € 15. Wellicht komt er een speciale actie voor de feestdagen.

Wens u mooie voortzetting van het najaar. Geniet van de eerder vallende bladeren, kastanjes, eikels en beukennootjes. En de paddenstoelen. 

September

De voorbereidingen voor de JUBILEUM FAIR zijn in volle gang. Deze zal op zaterdag 18 oktober gaan plaats vinden op Landgoed Eycken-dal. Hier woont onze oud-voorzitter Harm Jan Luth en deze plek leent zich bij uitstek voor het houden van de Baarnse Fair. Al is het dan op Soester grondgebied, in vroeger tijden hoorde dit huis bij Paleis Soestdijk en dat is bij mijn weten nog steeds op Baarns grondgebied. In vroeger tijden waren hier hele discussies over tussen Baarnaars en Soesters over van wie het Paleis nou werkelijk was! Nou wij als Groei & Bloei hebben er geen moeite mee om op deze plek onze JUBILEUM FAIR te houden. Er komen interessante mensen die u van alles kunnen vertellen over het snoeien van fruitbomen, er zal een ruiling plaats vinden van planten, zaden en eventueel bollen. Een verloting voor gereedschap, en noem maar op. In de NieuwsFlits die deze week nog verstuurd gaat worden, zal u uitgenodigd worden om deze Fair te bezoeken. Want in de ochtend zullen we het eerste jubileumboekje overhandigen aan de eerste burger van Baarn, Jhr. M.A. Röell. Daar wil u toch ook bij zijn. Als lid kunt u het boekje aanschaffen voor € 10 en niet-leden betalen € 15. Tot zover even een kleine opsomming van wat u zoal kunt verwachten. In de NieuwsFlits en de convo die rond 15 oktober zal uitkomen, zult u meer lezen.

Augustus

Het schiet op! Wat zult u zich afvragen? De datum dat we officieel al weer 115 jaar bestaan en meedraaien in het groene wereldje van Groei & Bloei. De verhalen die we over deze periode hebben geschreven, zijn verhelderend en geven een inkijkje hoe het was in vroeger tijden. Het was een enthousiaste club toen men in 1899 begon met 'De Tuinbouw'. Veel tuinbazen en -knechten wilden meer kennis opdoen over groen en hoe dat allemaal in zijn werk ging. Contacten werden gelegd met tuinbouwscholen in oprichting over cursussen die eigenaren van landgoederen en buitenhuizen aan hun personeel wilden geven om een goede kennis te krijgen van groen. In Baarn waren dat er veel en ook de kwekers, vooral van Dahlia's, waren in binnen- en buitenland beroemd en kregen veelvuldig prijzen om de mooie bloemen die ze kweekten. Het was voor ons een mooie reis door de tijd, maar helaas qua tijd te krap om er al op 6 september mee te komen. Dus de uitreiking van het eerste exemplaar zal nu op een nog nader te bepalen datum in november worden gedaan. Wij berichten daar in later stadium meer over.

Juli

Eind juni, begin juli schreef ik nog dat we ons jubileumboek zouden presenteren op het Cultureel Festival, maar door drukke werkzaamheden in juli zijn we er niet in geslaagd om alle verhalen goed te checken en te laten redigeren voor de datum van 17 juli. Dus hebben we besloten om het eerste exemplaar niet op 6 september uit te reiken, maar dit zal nu in november geschieden. Dit tijdens een bescheiden feestje waar we alle details en wat we gaan doen nog moeten rond breien. In de Zomerconvo zullen we er wellicht wat meer over berichten. De zomer is nu echt begonnen, met veel zon en hoge temperaturen, met veel regen en ook nog droogte want dat zie je wel aan de tuin waar bladeren van de struiken vallen omdat ze toch een tekort aan vocht hebben. 

Afgelopen week overleed, naar mijn weten, het oudste G&B lid. Hij was tot op hoge leeftijd nog actief in zijn tuin. De heer Lidus Kramer is 91 jaar geworden en hij was een trouw lezer van onze convo en het G&B magazine. Jaren kocht hij zijn planten bij Plantenmarkt Boskoop in Eemnes. Geweldig mooie spullen hebben ze daar zo vertelde hij me. In mei had ik hem beloofd nog een x daar naar toe te gaan. Helaas was hij niet veel later te zwak om dit nog te doen. Vandaag hebben we hem in Baarn begraven. 'Hij heeft intens genoten van het leven' zo lieten zijn kinderen op de rouwkaart zetten. En dat was ook zo. Menig uurtje bracht hij in zijn tuin door en als ik dan weer eens aanwaaide dan liet hij mij weer van alles zien. Een aantal jaar geleden heb ik ook zijn achtertuin gefotografeerd. Zie hiernaast wat beelden daarvan. Ook nog van wat ik dit voorjaar in zijn moestuin gezaaid heb. Hij zal het niet meer kunnen 'oogsten'. In juni hadden we de actie 'Tegel eruit, plant erin'. In de Luwte had ik hem al een plant gebracht om hem op te fleuren, maar ook voor thuis had ik er nog een staan. Ik zal deze nu in een pot op zijn graf zetten. Zal die mooi gevonden hebben.

De afgelopen weken waren qua weer erg op en neer gaand met zon regen en veel wind, soms net herfst, en zo ging dat ook met het jubileumboek kan ik u zeggen. De ene week had ik meer tijd om verhalen af te ronden dan de andere week waar ik in mijn werk als verhuiscoördinator behoorlijk aan de bak moest. Maar over een kleine week zullen de verhalen klaar moeten zijn om nagekeken te worden door een redacteur en ook zal de verhuizing achter de rug zijn. Maar voor mij wacht er dan nog een nieuwe interne verhuizing en voor Groei & Bloei kan ik dan weer gaan werken aan het opmaken van de Zomerconvo. Verhalen en foto's verzamelen, maar ook hebben we natuurlijk de voorbereiding van het Cultureel Festival waar we ons 115 jarig jubileum zullen vieren. Mocht u nog zin hebben om  mee te helpen en wellicht heeft leuke ideeën, mail ons dan naar info(at)baarn.groei.nl en we nemen contact me u op. Voor nu wens ik u veel Oranjezonnen toe en een mooie zomer waarin u veel van uw tuin kunt genieten.

Juni

In de week van 11 en 14 juni was het ontzettend druk voor bestuursleden van Groei & Bloei. Op woensdag de 11e werd de 1e Nationale Tuinweek officieel geopend door HKH Prinses Beatrix op het St. Agathaplein in Delft. Als algemeen bestuurder in Baarn mocht ik daar ook bij aanwezig zijn. Het was een prachtige dag en de opzet was dat er allemaal kleine pop-up tuintjes van de rayons waren opgesteld in bakfietsen die op het plein stonden. Na een openingswoord door een aantal sprekers werd de Prinses gevraagd een Amelanchier te planten op het plein samen met kinderen van een school uit Delft die daar rondom ook nog vaste planten konden zetten. Daarna werd er over het plein gelopen en kwam HKH ook bij ons rayon Utrecht langs. Ze was belangstellend en gaf een ieder een hand. Vroeg welke planten er precies in stonden. Van de Tradescantia had ze nog nooit gehoord. De tuinen op Drakensteyn waren niet zo geschikt voor vaste planten, maar in Italië werd wel getuinierd en groeide veel meer vaste planten. De ochtend werd afgesloten met een lunch in het Prinsenhof. Op zaterdag 14 juni hadden we in Baarn een Tuinfair bij de tuin van Ot en Sien. Corrie Nouwen had dit bedacht omdat ze het leuk zou vinden om haar tuin open te stellen, brocante en vaste planten te verkopen. Zelf had ik 2 kramen opgehaald in Soesterberg zodat we eentje met waar, opgemaakte bloemstukjes en onze Hydrangea 'Limelight' konden opstellen voor de actie 'Tegel eruit, plant erin'. Dit stond ook in de krant en vandaar dat er zo'n 15 mensen op deze actie af kwamen. En het mooie was nog dat we 7 nieuwe leden hebben gekregen op deze dag. Een mooie begin van deze Nationale Tuinweek.

 

Mei

Nadat de convo verstuurd was, zijn mijn vrouw, hond Bob en ik even een midweekje naar Ameland geweest. Lekker even uitwaaien. Daarna de draad weer opgepakt om aan het jubileumboek te schrijven. Vandaag, 26 mei, na het gebruikelijke turen naar vacatures, begonnen aan de voorbereiding voor de Nationale Tuinweek welke op zaterdag 14 juni begint. We hebben een aanbieding gekregen van een Barneveldse kweker om Hydrangea 'Limelight' te komen ophalen. Hij wil dit ter beschikking stellen aan 20 afdelingen in de buurt voor de eerste Nationale Tuinweek. Geweldig natuurlijk, maar dan moet er wel actie ondernomen worden om bijv. scholen, verzorgingshuizen of de gemeente te enthousiasmeren voor de actie 'Tegel eruit, plant erin'. Daar ben ik dus nu mee bezig en probeer de informatie vandaag en morgen te versturen, rond te brengen, langs de diverse locaties. Wie weet levert het nog wat leden op ook. Je weet maar niet. Verder zijn Corrie Nouwen en haar groenvriendinnen druk met de voorbereidingen van de Tuinfair. Het wordt een gezellige fair zo denken wij en hopelijk ook veel aanloop. Haar tuin zal ook extra open zijn op 14 juni en natuurlijk tijdens het Open tuinenweekend wat een week later zal zijn. We hebben nog niet zoveel tuinen, maar wellicht zal er ook een rondleiding door het Cantonspark zijn. Dus mocht uw tuin er mooi bij liggen, aanmelden kan nog steeds. Wij zouden het leuk vinden om nog wat meer adressen te hebben. Van het weekend in onze tuin begonnen met het knippen van de Buxushagen. Met de hand zoals gewoonlijk. Mijn vrouw wilde me een elektrische Buxusschaar geven, maar dat heb ik nog maar even afgewezen. Ik vind het nog prima te doen met de hand, hoewel ik mijn heggenschaar nog wel even beter moet slijpen, want dat laat soms te wensen over. Het weer zal deze week wat wisselvallig zijn, dus dat is mooi voor werk in De Bilt en het schrijven van de teksten voor ons Jubileumboek. Wens u een mooie week en graag tot een volgende keer. 

Afgelopen weekend was het weer even hard werken om op 7 mei de convo klaar te hebben zodat de mensen van Editoo aan de opmaak konden beginnen. Dit om aan het eind van de week deze weer op de mat bij de leden en andere belangstellenden te hebben liggen. Het is gelukt, hoewel op deze ochtend er nog een foutje weggewerkt moest worden. Met dank aan de supportafdeling. Verder zijn we veranderd van een dure PostNL naar een goedkopere Sandd postbezorger waar we onze convo's niet hoeven in te sealen. Dit scheelt weer vele euro's op het totaalbedrag. En in deze tijd van bezuinigen is dat wel prettig. Bijzonder zou ik het vinden als leden eens een reactie willen geven op de uitgave van de convo. Toen ik aan deze klus begon, zo'n 6 jaar geleden, dacht ik dat we dit als vereniging zelf zouden maken. Met z'n allen, maar de laatste 2 jaar zijn er nog maar een aantal mensen die nog wat teksten inleveren, daarvoor dank, maar de rest van de verhalen en zaken die voor leden van belang zijn, maak je toch zelf. Dat is een beetje jammer en zou het graag anders zien. Maar herhaalde oproepen veranderen daar niets aan. Dat is ook zo met het feit dat we al 3 jaar naar een opvolger voor de voorzitter en 4 jaar naar een opvolger voor de penningmeester zoeken. Het zijn toch zaken die het leiden van een vereniging soms in lijden doen veranderen! Maar goed als algemeen bestuurder en penningmeester heb ik mezelf als dank nu een kaartje voor de Floraliën cadeau gedaan voor het vele werk. Deze tentoonstelling begint op 9 mei a.s. in de Brabanthallen in Den Bosch. Wellicht leuk om ook naar toe te gaan. Ik zal er foto's voor de website maken en een verslagje schrijven zodat het weer gelezen en bekeken kan worden op de website. Ik hoop dat we deze week nog een beetje zon krijgen, maar de vooruitzichten zijn niet zo heel gunstig. We zullen zien. Wens u nog een mooie week in tuin, moestuin of groen balkon en geniet van de natuur, zie foto's. En wellicht nog niet gekozen om uw tuin te openen voor het Open Tuinenweekend. Kan nog steeds. En aan ons jubileum, al 115 jaar oud bijna.

April

Het was gisteren (30/4) heel onwezenlijk dat we geen Koninginnedag hadden. Schijnbaar ook voor honderden toeristen die nog in hun reisgidsen hadden gelezen dat er op 30 april dit feest traditiegetrouw in Nederland gevierd wordt. Maar nee het was een 'gewone' werkdag voor de meeste Nederlanders en niks geen in het oranje uitgedoste mensenmassa's die her en der door de grote steden zwalken op zoek naar troep van anderen!

Het was afgelopen zaterdag rustig in het dorp. Het weer was schitterend. We genoten van onze tulpen in de tuin. Veel vroeger uit dan we verwacht hadden. Net als de Prunus serrulata die altijd om deze tijd bloeit, maar nu minstens 3 weken eerder prachtig in bloei stond bij ons in de buurt. Wat is het weer hard gegaan. Wij wonen tegenover een bos en dat zat binnen een tijdspanne van een week weer helemaal dicht. Dat jonge groen is super. Heerlijke fietstocht naar de Lage Vuursche gemaakt, waar altijd zo'n gemoedelijke dorpssfeer heerst waar mensen achter kraampjes hun waar aanbieden aan de vele buitenstaanders die van heinde en ver komen. Het was een mooie dag zonder regen, nee want die viel zondag. Goed voor de planten want het was nodig. Komende week ga ik me voorbereiden op de convo die er nodig uit moet. Verhalen schrijven, ook voor het jubileumboek waar een proef van gemaakt gaat worden zodat mensen weten wat er zoal in komt aan verhalen. Genoeg te doen. Wens u een mooi weekend toe en veel plezier van uw tuin.

Vandaag, de dinsdag (22/4) na Pasen, werd het programma van Henk Westbroek 'gelanceerd' waar in Baarn veelvuldig te zien was. Het programma had als thema 'Kamerplanten'. Wat moet je als je varen, Arie, in dit geval helemaal uitdroogt? Dat vroeg Henk zich af bij zijn varen. Dus dat was de rode draad door het programma. Velen komen aan het woord en men begint in Baarn met een mevrouw die bij de Wilhelminavijver zit. Ik zou zeggen ga kijken, hier is de link: Westbroek! Kamerplanten

Het Paasweekend was qua weer bijzonder mooi. Heerlijk om in de tuin te zitten of er lekker op uit te gaan. Zelf was ik suppoost bij een schilderijententoonstelling op de zondagmiddag, dus geen fiets of tuinmiddag voor mij. Maar op 2e Paasdag wel, hoewel het weer toen wat  minder werd. In de avond met wat regen, wat natuurlijk wel weer lekker was voor de tuin. Later op de avond laat ik altijd onze hond nog even uit. En ik loop de tuin uit en ga bijna onderuit daar ik over een invasie aan slakken uitgleed! Nu al weer zoveel van deze kruipers op mijn pad te moeten tegenkomen, valt me tegen. Dus na de wandeling een bakje gezocht en daarmee op slakkenjacht. En de buit was zo'n 30 slakken, ook van die gladde! Hup naar het bos aan de overkant en ze daar in gekieperd. Kunnen ze daar lekker gaan 'grazen'. Komende week nog maar eens net na een bui kijken, want zo vroeg in het jaar al de bladeren van de Hosta opgevreten zien worden, is een beetje te dol. Wens u nog een mooie week verder en een mooie 1e Koningsdag op de zaterdag. 

Vorige week dinsdag (8/4) zou er een leuke lezing over de 4 seizoenen in de tuinen rondom Kasteel Sypesteyn worden gehouden, maar helaas had de spreekster zich vergist in de avond en stond 9 april in haar agenda i.p.v. 8 april. Dit was voor de aanwezigen wel jammer, maar niet getreurd want Henny van der Wilt heeft met het aanbieden van haar excuses aangegeven dat ze graag een rondleiding wil geven aan de leden van G&B Baarn e.o. door de mooie tuin van Sypesteyn. Dit zal gebeuren in de Nationale Tuinweek op dinsdag (17/6) of woensdagmiddag (18/6). Als u alvast een kijkje wilt nemen, kan dat hierDeze week kreeg ik een toolkit toegestuurd vanuit Zoetermeer om de Nationale Tuinweek te promoten. In de doos 2 vlaggen en zo'n 150 zakjes zaad voor de tegeltuintjes die we mensen in Baarn willen geven. Dat zouden we aan de Gemeente Baarn kunnen aanbieden, maar met de overgang naar een nieuw college zou ik niet weten aan wie! De portefeuilles moeten nog verdeeld worden. Wie weet aan Groen Links die ook gaat deelnemen! Nu maar verder met het schrijven van de verhalen voor het jubileumboek. Fijne Paasdagen en tot de volgende x.

Afgelopen maandag (31/3) was ik op een rayonvergadering en daar werden we geïnformeerd over het project 'Groei' binnen de organisatie. Een aantal werkgroepen gaan kijken of ze het tij kunnen keren vanwege het teruglopende aantal leden. Ja ook bij ons in Baarn is dat het geval. We hebben de afgelopen jaren stabiel rond de 200 gezeten en sinds begin dit jaar staan we op 165 leden! Het zou mooi zijn om in ons jubileumjaar weer rond de 200 te komen. Maar dan hoop ik daar steun bij te krijgen om dit te verwezenlijken. Deze week leek het verder wel zomer. Alles wordt zo snel groen, in het bos tegenover ons huis komt al een groene waas. De Forsythia, de Ribes en het krentenboompje staan volop in bloei. Prachtig. Maar ook de bollen, tulpen, narcissen en Keizerskronen komen al uit. Dat is toch wel 3 weken eerder. Laatst kreeg ik van een G&B lid een visitekaartje van een oud-collega. Hij was, na jarenlang bij een bekende hovenier in het Gooi gewerkt te hebben, voor zichzelf begonnen. In Bunschoten waar ze bij een ander bedrijf ruimte hebben gekregen om hun waar uit te stallen. Maar ook het maken van tuintekeningen en aanleggen van tuinen doet BJ met zijn Tuinidee. Leuk om eens aan te waaien. Deze week maken we ons op voor de laatste lezing van het winter en voorjaarsseizoen. Een ALV staat op het programma en een leuke lezing over de 4 seizoenen in de tuinen rondom Kasteel Sypesteyn. Kijk hier voor meer informatie. Hoop u volgende week dinsdagavond te zien. Fijn weekend in uw tuin, balkon of moestuin.

 

Maart

Wat een geweldig weekend (8 en 9/3) was dit. De 20 graden is gehaald. De records van 113 jaar zijn gesneuveld met een gemiddelde van 18,6 graden in De Bilt was het nog nooit zo warm in maart. En dan te bedenken dat het vorig jaar nog sneeuwde om deze tijd en we nachtvorst hadden van -6 graden! We moeten daar niet meer aan denken. Toch. Hoewel het voor de natuur en het doodvriezen van al het ongedierte wel goed geweest zou zijn. En voor de schaatsers is het ook jammer. Weer 10 maanden wachten op de volgende winter. Nee als je dan ook ziet wat er al uitloopt in de tuin en boven de grond komt. Het is weer fascinerend om te zien. De Forsythia, de Cornus mas en de bollen staan op uitkomen. Hoewel de krokussen, Narcis tete a tete staan al vol in bloei. Het is geweldig om te zien. Gisteren was ik in Molenpolder bij Tienhoven. Een prachtig natuurgebied waar je kunt genieten van natuur en stilte met vele plassen en eilandjes. Ook met het mooie weer bijzonder om daar te verblijven. En vanmiddag heerlijk in eigen tuin, lekker lezen en genieten. Komende week is het druk want we krijgen weer een prachtige lezing met Brian Kabbes. Hij komt helemaal uit het Noorden, Friesland, om bij ons een lezing te geven over de herkomst van onze tuinplanten. Dat interesseert hem als kweker enorm en in de winterperiode als het stil is op de kwekerij trekt hij er op uit om naar onbekende oorden af te reizen en te zoeken naar de herkomst van onze tuinplanten. Daar gaat hij ons wat meer over laten zien. Ik hoop dat velen de weg naar De Groene Inval weten te vinden om zijn boeiende beelden te gaan bekijken. Ik hoop dat u komt.

 

Februari

 

Afgelopen vrijdag hebben we als G&B Baarn meegedaan aan de Baarnse Beursvloer. Voor de 3e x alweer. Kijkend of we deals konden sluiten met bedrijven en dan een tegenprestatie konden leveren. Het is gelukt om 2 deals te sluiten en daar waren we gelukkig mee. De 1e deal was met Herman Bade. Hij is de eigenaar van BADE Creatieve Communicatie. Hij gaat ons helpen met het maken van het jubileumboekje. Wij gaan als tegenprestatie zijn entree in het voorjaar een opknapbeurt geven. Er is nogal wat mos op zijn tegels en muurtjes gekomen de laatste jaren en zo'n entree moet natuurlijk mooi zijn om je klanten te kunnen ontvangen. Verder hebben we nog een deal gesloten met de SESAM academie die ons advies gaat geven over het krijgen van meer leden en eventuele vrijwilligers. Hoe moet je zoiets aanpakken? Dit omdat wij natuurlijk de laatste 2 jaar weinig nieuwe mensen kunnen krijgen. Verder zullen we deze week geïnterviewd worden door RTVBaarn. Ik laat u binnenkort weten hoe dat geweest is. Zaterdag was een mooie dag om er op uit te trekken. Ik heb een tweet verzonden met een foto van hoe alles in de tuin al aan het uitlopen is. De winter is vrij zacht en daarom is alles ook zo vroeg. Ook de bijen en andere insecten zijn al weer druk bezig. Volgende week zaterdag is er een evenement van Rayon Utrecht, waar ook wij als afdeling bij horen. U kunt daar als G&B lid ook naar toe om informatie op te doen bij stands en in workshops. Een aanrader om een kijkje te nemen in de Botanische tuinen, Budapestlaan 17 in Utrecht.

 

Januari

 

De afgelopen weken hoorden we in onze buurt vaak de motorzagen. In het bos van Rusthoek ging het om de stormschade te herstellen, maar elders was het omdat bomen ziek zouden zijn! Dit was op de Eemnesserweg het geval zo bleek bij navraag. Maar wij als leken hadden vorige herfst nog enorme hoeveelheden blad aan deze eiken zien hangen en dachten dat dit niet waar kon zijn. Het is een hele kaalslag als je zo 15 bomen in twee tuinen ziet verdwijnen. En nu maar hopen dat de kale plekken weer beplant zullen worden met nieuwe bomen. We zullen het zien. De winter wil niet echt vlotten, maar de bollen wel. Deze komen inmiddels al met de kopjes boven de grond. Nu maar hopen dat het deze maanden niet tot een koude offensief komt. In het noordoosten is dat inmiddels al wel het geval. Daar ligt, terwijl ik dit schrijf een cm of 10 aan sneeuw en daar kan nog wel wat bij komen. Bij ons zal het zover niet komen deze week, hoewel het wel kan gaan vriezen. Maar volgend weekend zou het dan toch weer niet doorzetten. Dus onze ijsbaan zal nog steeds een waterbaan blijven voor eenden en andere watervogels. Ook is in onze buurt door de gemeente een bank neer gezet! Zomaar in eens stond deze er. Dus mocht u eens naar de Highlanders willen kijken en moe van het wandelen zijn, dan kunt u even lekker uitrusten op de hoek JF Kennedylaan en de Wagenaarlaan. Wens u een mooie week toe genietend van de ontluikende bollen en bomen in uw tuin en buurt.

De feestdagen zitten er weer op en we zijn aan een nieuw jaar begonnen. Het jubileumjaar, want op 5 september van dit jaar bestaat onze vereniging 115 jaar. Dat is een mooi rond getal om wat extra's te doen. Als algemeen bestuurder heb ik de vrijwilligers die er zijn, voorgelegd om een herinneringsboekje te maken over hoe we als vereniging zijn ontstaan. Daarvoor moet je al vroeg beginnen. Heb een aantal bedrijven benaderd, maar ook privé personen om te kijken of ze wat voor ons kunnen betekenen door te sponsoren of een bijdrage te leveren voor de realisatie van dit boekje. Volgende maand bij de Baarnse Beursvloer in de Speeldoos wil ik nog een aantal bedrijven, zoals BakkerBaarn en anderen benaderen om ons voor een low budget te helpen. Maar ook roep ik leden op om te kijken of er nog fotomateriaal is uit vroeger tijden en dat men verhalen weet hoe vroeger de dingen liepen zo als ze liepen in bestuur of met excursies. Kreeg men in Baarn nog subsidies? Uiteraard is er ook in het archief gekeken, maar uit jaarverslagen, notulen maak je niet zo gauw een boekje dat de moeite waard is. Hoe ging het vroeger toe met de tuinlieden van Soestdijk, andere parken zoals Cantonspark of Groeneveld. Vroeger waren er natuurlijk ook de Dahliavelden bekend in Baarn. Hadden die tuinbazen contact met G&B? Interessante vragen waar je een leuk verhaal over kunt schrijven, maar dan moet je wel input hebben. Dus mijn vraag aan u is om kenbaar te maken via onze website of u nog leuke verhalen, foto's of ander materiaal heeft wat we zouden kunnen gebruiken om een overzicht van 115 jaar Groei & Bloei Baarn te krijgen. Wij zouden het graag voor maart willen ontvangen zodat we nog de tijd hebben om voor de zomer e.e.a. in conceptvorm op te zetten. Alvast dank.

meer
11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver