Activiteiten & Actueel

Jaarafsluiting 2013

Het was een mooi jaar zoals u hieronder kunt zien aan de vele activiteiten die we samen met onze leden en andere groen belangstellenden hebben mogen doen. Het komende jaar, waarin we als vereniging op 5 september 115 jaar bestaan, willen we veel organiseren. We komen daar begin van 2014 op terug en zullen uw medewerking vragen. Dit gaan we ook doen aan het Baarnse bedrijfsleven om te kijken of zij wat voor onze vereniging kunnen betekenen. Op Valentijnsdag, 14 februari 2014, gaan we dit in ieder geval proberen tijdens de Baarnse Beursvloer in de Speeldoos.

Wij wensen u een mooi, gezond en kleurrijk 2014 toe en graag tot ziens bij de activiteiten van Groei & Bloei Baarn en omstreken.

Laatste activiteiten 2013

Op woensdagmorgen en donderdagavond hadden de cursisten van Loes Amesz hun laatste avond om een mooi bloemstuk voor de Kerst te maken. De productie op de donderdagavond was hoog. In de 2 uur tijd werden wel 3 stukken per deelnemer gemaakt. Dit was vooral bij hen die al langer deze cursus hebben gevolgd. Erna en Jetteke deden dit voor het eerst en vertelden dat ze veel geleerd hadden van Loes. Wellicht de moeite waard om nog eens een cursus te doen.

Kerstworkshop 14-12-13

Helaas ging deze kerstworkshop niet door omdat velen hadden afgezegd en er uiteindelijk maar drie aanmeldingen waren. Vanwege het mooie droge weer zijn mijn vrouw en ik thuis gaan bloemschikken. Ik knipte de tuin leeg en zij maakte er wat moois van.

Kerstdemo 2013

Op vrijdag de 13e was er weer de jaarlijkse Kerstdemo. Georganiseerd door Groei & Bloei Baarn en Soest. Het was spannend hoeveel leden en andere belangstellenden er weer zouden komen. Na vorig jaar, met de minste bezoekers van de afgelopen 4 jaar, hebben we als afdelingen veel reclame gemaakt.

Co Amesz had zich al weer goed voorbereid. Op het podium stonden allemaal grijze dozen met strikken. Dus wat voor verrassingen zouden daar uitkomen was natuurlijk de vraag van velen. Na het openingswoord van Steef ging Co van start. Het publiek mocht kiezen welke doos hij het eerst van het te maken stuk zou afhalen. Maar eerst liet hij nog de alternatieve kerststal zien als nr. 9.

1. Stok met draad en kralen met 1 gigantische bloem. Deze ging aan het eind van de avond in de verloting naar Corrie Nouwen. Haar vriendin Martha had loten voor haar gekocht omdat ze er helaas niet bij kon zijn. Toch leuk zo'n prijs.

2. Een blok met schors aan de zijkanten die je als tafelstuk kan gebruiken. Met ouderwets sansevieria rechtop, en de bloem van de maand: de Eucharis, wit en Gloriosa, rood, gala- en Anturiumblad opgevuld met rode kerstballen. Dit werd een mooi geheel.

3. Het 'draperie' stuk zoals Co aangaf. Wordt niet verloot. Een grote vaas met daaraan 2 pipetjes waar rode Anthuriums met galablad in gestoken werden. Berkentakken langs de vaas maakte het compleet.

4. Zilverkleurig boompje gemaakt van gaas en opgevuld met kranten. Doek eromheen gedrapeerd. Daarop allemaal besjes van de Symphoricarpus (ingespoten) verder allemaal kraaltjes.

5. Een lauwerkrans. Rond doorlopen. Nadeel om bloemen water te geven. Materiaal: rozen, Calla's, gedroogde hortensia's, berkenschors en spartakken. Je steekt de krans in 1 richting, verder is de krans opgevuld met kiva- en galablad.

6. Strokrans met wol omwonden. Plataanbladen opgevouwen met gepelde noten erop geprikt. Schors met stokken. Steekbuisjes met rode Anthuriums en Vanda en blad.

7. Speciale vorm met gaas. 2x fes op houten plateau gelijmd en die worden opgevuld met roosjes, Eucharis, Anthuriumblad en paarse kerstballen.

8. Een 2e moderne kerstboom. Gemaakt van een wilgentenen bundel. 14 verschillende soorten draad eromheen gewikkeld met aluminiumdraad driehoekjes gedraaid en daar worden kerstpegels in gehangen. Deze grote boom werd ook niet verloot, maar ging naar de keuken van de familie Amesz.

9. Grijze kerststal, met schors met zwammen als dak. Kerstpegels en een Amaryllus binnen in en nog wat versierselen. Zeer creatief gemaakt. Ook niet in de verloting.

Lezing over Winterbloeiers

Op dinsdagavond 12 november was er veel belangstelling voor de lezing van Beline Geertsema over winterbloeiers. In haar inleiding had Beline het over het Arboretum Kalmthout, opgezet door Robert en Jelena de Belder. Kijk hier op de site Website Arboretum over het boek 'Het leven begint in de herfst'. Bijzonder interessant boek waar veel over de oprichting van het Arboretum waar mensen beslist eens een kijkje moeten gaan nemen. Verder ook een tip voor de website van Kwekerij Arborealis, een kwekerij in Drenthe waar alleen planten en heesters worden gekweekt. Verder gaf Beline nog aan dat Piet Oudolf haar veel inspiratie gegeven heeft. Hij heeft op 11/11/13 de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2013 gewonnen. Een hele eer voor al het werk wat hij heeft gedaan in binnen- en buitenland. Hij heeft jaren geleden borders in de Wisley Gardens aangelegd met veel grassen, maar inmiddels is dat al weer verdwenen. Een mooi voorbeeld zijn de tuinen le jardin plume waar veel gewerkt wordt met combinaties van grassen en vaste planten en heesters. Verder was er nog een aanrader om eens te gaan kijken in tuinen van De Wierse in Vorden. Daar zijn prachtige Asters te zien. In een nog te maken bijlage zal ik de planten die genoemd en ‘geshowd’ benoemen zodat u deze nog eens kunt nalezen en wellicht komend voorjaar, al bloeiend op een kwekerij of tuincentrum kunt bekijken. Voor de pauze werden de laatbloeiers behandeld en na de pauze kwamen de bollen en andere planten aan bod.

BSK 12-11-13

Het thema van deze les was, als ik het goed gehoord heb, Herfst met natuurlijke materialen. Men mocht omvlechten van takjes en dat is ook duidelijk te zien in het werk van Els Hartog en Corine van den Hengel. Kijk zelf naar de stukken.

 

Plantenruilbeurs 12-10-13

Op deze zaterdag waren Koos en Hans weer present om leden en andere belangstellenden te ontvangen. We hadden er een beetje een hard hoofd in omdat het op de dagen er voor, behoorlijk had geregend en er dus weinig in de tuin gedaan kon worden. Maar tegen 10.30 uur kwam mw. Kwast uit Eemnes als eerste binnen. Zij komt vaak op de fiets, waar de fietstassen helemaal uitpuilen van de planten, zaden en bladen. Tegen 11 uur waren er zo'n 10 'ruilers' die hun waar hadden uitgestald en elkaars planten en andere objecten bekeken hadden. Om 11 uur gaf Koos het startsein voor de ruiling en nam iedereen datgene wat ze wilden en na een halfuur ging men weer voldaan huiswaarts.

Lezing Baarnse Bos

Op dinsdagavond 8 oktober was de aftrap met de eerste lezing in dit jubileumjaar. Rein Berends was gevraagd om een lezing te houden over het Baarnse Bos. In 2007 had hij dit ook al eens gedaan, maar dat was toen vooral gericht op het plan om de Grote Kom te herinrichten. Dit keer ging het meer over de geschiedenis en ontstaan van het bos. Op het eind kwamen wel de beelden langs van de nieuwe inrichting van de Grote Kom. Uiteraard liepen de meningen daarover uiteen en waren de meeste belangstellenden er ook voor om de Kleine Kom zo natuurlijk mogelijk te houden, mocht er geld voor zijn. Het Staatsbosbeheer krijgt namelijk vanaf 1 januari 2014 geen subsidies meer van het Rijk, maar van Gemeenten. Daar hebben ze veel last van, want ook bij Groeneveld hebben velen hun baan verloren en moeten ze nog maar met een klein team proberen dit alles rendabel te maken. Ook Rein, die beheerder is van 6000 ha, van de Randmeren tot aan Veenendaal moet het met 4 medewerkers en nog wat boswachters zien te rooien! Al met al moeten we als publiek zorgen dat ook wij zuinig blijven op het groen wat er nog is. Heeft u interesse in het boek (zie foto's hieronder) dan kunt u deze nog bij www.bol.com kopen. Zowel nieuw als tweedehands.

Omdat deze avond een deal was, voortgekomen uit de Beursvloeravond waar partijen acties met gesloten beurzen kunnen ruilen, had het bestuur besloten om voor deze ene keer de toegang gratis te laten zijn. Dit werd zeer gewaardeerd en men kocht en masse lootjes voor de verloting. Daar voor dank. Velen gingen ook met een leuke plant huiswaarts. In november zal Beline Geertsema komen praten over Winterbloeiers in de tuin.

 

Start BSK 07-10-2013

Op 7 oktober is het nieuwe seizoen voor leden van de BloemSchikKring begonnen. Onder leiding van Peter van Bussel was het thema: 'Uitbundig, kleurig en rijk' en daar kwamen de volgende bloemstukken uit naar voren:

Bezoek aan Plantarium

Op 24 augustus was er in het Plantarium een dag georganiseerd waarop Groei & Bloei leden met hun pasje naar de mooiste (en de nieuwste) planten konden kijken en ze wellicht te kopen.

In de grote hal van het Plantariumgebouw laten kwekers uit binnen- en buitenland zien waar ze mee bezig zijn. Behalve een flink aantal noviteiten op plantengebied vind je er ook een grote verscheidenheid aan (vaste) planten, klimplanten, waterplanten, struiken en (klein)fruit.

Ook Koos Hadders en zijn zonen waren van de partij om dit alles in Boskoop te aanschouwen. Het was leuk om dit eens samen te bekijken met familie zo gaf hij aan. Zie hieronder een kleine impressie van deze dag.

Open Tuinenweekend 2013

Het landelijk Open Tuinenweekend was dit jaar op 22 en 23 juni. Het was een prachtig weekend, hoewel er op de zondag toch nog wel wat regen is gevallen. Maar al met al waren de tuineigenaren erg tevreden over de aanloop van liefhebbers. Zelf was ik in de ochtend bij Harm Jan Luth. Daar werd namelijk een fotoreportage gemaakt voor het landelijke magazine zodat ze voor volgend voorjaar weer foto's hebben om het tuinenweekend van 2014 aan te kondigen. Ook bij de fam. Noordhoff werden foto's gemaakt en in de Schoolstraat in Baarn. We zijn allemaal enorm benieuwd hoe ze er uit gaan zien. In ons fotoalbum kunt al wat voorproefjes zien van de tuinen. Maar ook op RTV Baarn staan al 2 filmpjes van tuinen, zie linken van de tuinen: Tuin Schoolstraat 14, Tuin Heemskerklaan 16 en Tuin Jachthuislaan 66.

Van alle 7 tuineigenaren hebben ik goede berichten gehoord. Hopelijk komen er volgend jaar nog wat bij als we de 115 jaar zullen beleven als vereniging. Ook in Eemnes, waar de heer Otto woont, was het een drukte van belang. Op de website bij de foto's ziet u een keur van foto's van dit weekend en ook van zijn tuin. Een foto van die tuin stond in het Baarns Weekblad.

Open Tuin Zonnehoeklaan 1

Op zondag 9 juni was er gelegenheid voor leden en andere belangstellenden om een kijkje te nemen in de tuin van Carla Kouwenhoven. Zij woont er nu zo'n 7 jaar heb ik begrepen en vorige eigenaren hebben er steeds stukjes grond bijgekocht en daardoor is de tuin nu zo'n 40 meter lang en zo'n 20 meter breed. Een gazon ligt in het verlengde van het huis met aan weerzijden mooie brede borders. De borders zijn mooi van opzet met groenblijvende struiken aan de rechterkant en hogere Pinussen aan de andere kant, de kant van het parkeerterrein van De Blinkert. Op de foto's kunt u zien hoe het e.e.a. gesitueerd is in deze tuin. Het weer in de ochtend viel wat tegen en in middag kwam er een vaal zonnetje tevoorschijn, maar tegen vijven was het toch zonniger en hadden iets meer dan 20 mensen genoten van deze prachtige tuin. Kijk naar de link: Een kijkje in de tuin van ...

Vroege Vogels wandeling en ontbijt

Deze ochtend, 4 mei, was het vroeg uit de veren gaan om te wandelen in het bos van Groeneveld. Start- en eindpunt was Hoeve Ravenstein. Er waren zo'n 53 deelnemers uit Baarn, Eemnes en het grootste deel uit Soest. Verdeeld in 5 groepen met een gids van IVN Eemland gingen we alle kanten op. Wij gingen richting de boerderij van Evers, maar bogen af het bos in. Bij het bekende pad van Rhodo's naar rechts richting de achterkant van het park. De grote heuvel op waar je een mooi uitzicht hebt over de vijver en aan de achterkant de weilanden. Onderweg hadden we al diverse kleine vogels zoals koolmezen, vinken, de fitis, merels, lijsters, spreeuwen, maar ook 2 buizerds, kraaien, kauwen en duiven horen 'zingen'. Door de gids werden we op hun toontjes gewezen. Weet niet meer precies hoe dat gaat, weet zelf als amateur kenner wel meestal wie wie is. Komt ook daar ik dagelijks in dit bos loop met de hond en dan ken je veel vogels. Via de achterkant, langs het hek van Sherpa gingen we weer naar de boerderij van Evers en zo via Pipopaadje naar het Bananenmeer. In vroeger tijden stond hier de Blauwe Koepel. Via de prachtige eikenlanen terug naar de Hoeve waar men al met het ontbijt stond te wachten op de hongerige wandelaars. Al met al was het een geslaagde tocht, ook vanwege het prachtige weer.

 

Plantenruilbeurs 13-4-13

Op deze zaterdag waren we er al weer vroeg bij van G&B. Het was spannend hoeveel mensen er zouden komen. Na de lange vorstperiode was er natuurlijk nog niet veel in de tuin gewerkt. Als je dan ook hoort dat de organisatie van het Bloemencorso voor het eerst in 66 jaar de bloembollen niet op tijd in bloei kregen vanwege de kou, dus uit Bretagne gehaald moesten worden, dan is het niet verwonderlijk dat er maar 9 personen waren die op deze ruilbeurs waren afgekomen. Het aanbod was daardoor ook wat minder dan voorgaande jaren, maar de stemming was er niet minder om. Stekjes en zaden gingen van hand tot hand, maar ook frambozen scheuten en jonge plantjes van de Helleborus. Elma Kwast uit Eemnes liet ons nog haar werk met de stengels van bamboe zien. Misschien leuk om daar eens een workshop van te houden. We zullen zien of dat kan. We hopen dat het najaar ons weer veel planten oplevert na een prachtig mooi voorjaar en zomerperiode.

 

Lezing over de Buddleja

Op dinsdagavond 9 april hield Jan Huiberts van Kwekerij Dependens uit Bennekom een lezing over de Buddleja. Ds. Adam Buddle schreef in 1708 een Herbarium over de Britse planten van die tijd. Een struik die hij uit Peru had meegenomen, vernoemde hij naar zichzelf en dit was de Buddleja globosa. De meest populaire Buddleja davidii werd vernoemd naar Armand David een jezuïtische missionaris die deze soort in China ontdekte.

Jan vertelde dat hij 10 jaar bij het Bomencentrum had gewerkt voordat hij de Kwekerij Bomenland Schipborg over. Vorig jaar is de naam veranderd in Kwekerij Dependens 'we grow for you'. Men kweekt biologisch, dus zonder chemicaliën en ook geen koemest komt er aan te pas. Hoofdzakelijk worden er Buddleja's gekweekt, zo'n 100 soorten, maar ook hebben ze 80 cultivars van Iris siberica. Jan vertelde dat ze een leuke opdracht hadden gekregen om de weg van de Toekomst in Oss te mogen beplanten met 80.000 soorten vaste planten en een aantal Pinussen als solitars. De mooiste Buddleja's toonde Jan ons vervolgens. Al met al zijn er prachtige soorten die zeer de moeite waard zijn om in de tuin te hebben. Het is te veel om op te noemen, maar Jan nodigde ons allen uit om naar de Buddleja dagen van 5 en 6, 12 en 13 juli te komen. Ook in augustus zijn er nog 2 momenten wanneer dat kan. Op de website www.dependens.nl kan meer info verkregen worden. Het was een bijzonder leerzamen lezing.

Na de lezing was er nog een verloting met diverse leuke prijzen. Het bijzondere bloemstuk, gemaakt door Els Hartog, ging dit keer naar Ank Maertens.

 
 

ALV verslag

Op dinsdag 9 april was er de ALV van onze vereniging. Met zo'n 17 leden, 2 niet leden en Rob Buijs als consulent van G&B landelijk bestuur begonnen we om 20.10 uur met de vergadering.

Opening: Als algemeen bestuurder heette ik iedereen welkom en opende de vergadering. Een aantal leden konden niet aanwezig zijn, waaronder Joost Hut vanwege privéomstandigheden. Joost is begin dit jaar als adviseur toegetreden. Verder had ook Els Hartog zich afgemeld, lid van de kascommissie. Zij heeft aangegeven nog een jaar te willen doorgaan. Alvast dank daarvoor.

Vooruitblik 2013: Na de mooie excursies van vorig jaar, zie de beschrijving in het jaarverslag van de secretaris, is er besloten om dit jaar ad hoc te beslissen om ergens naar toe te gaan als er behoefte is. En die is er want begin september zal er een excursie zijn, i.s.m. de tuinclub van Ank, om naar de kwekerij van Brian Kabbes en de tuinen van Ton ter Linden te gaan. Zie meer info elders op de website. Verder is er i.s.m. IVN Eemland en G&B Soest een Vroege Vogels Ontbijt op zaterdagochtend 4 mei. Eerst wandelen door Groeneveld en dan ontbijten in de Hoeve Ravenstein. Dit jaar doen we ook mee aan het landelijk Open Tuinenweekend op 22 en 23 juni. De mailing naar vorige deelnemers is deze week verzonden per mail en per post. Deze week zal ook een Persbericht nog naar de BC en BW gaan. Verder is er komende zaterdag de Plantenruilbeurs in de Groene Inval. Voor het najaar is nog niet bekend wat het lezingenprogramma zal worden. Vanwege het tekort aan vrijwilligers gaat ook de tuinenkeuring niet door. Wie weet in 2014 als we 115 jaar bestaan. Dat zou mooi zijn.

Jaarverslag secretaris: Ziet er weer netjes uit en alles staat goed beschreven van vorig jaar. Nog redelijk stabiel gebleven qua leden. Zo'n 180.  

Financieel verslag + begroting: Deze ochtend waren de leden van de kascommissie bij de penningmeester a.i. geweest om de boeken te controleren. Vanwege niet exact ontvangen informatie waren er opmerkingen van de dames inzake de BSK posten. Die zouden niet kloppen. Geen punt, we melden het hier en daar gaat opnieuw naar gekeken worden samen met Jan Hammersma die heeft aangeboden een minder moeilijk boekhoudprogramma te demonstreren. Daarna worden de posten weer ingebracht en zal Hans, dit opnieuw voorleggen aan de kascommissie. Begroting is bekeken en gezien de ontwikkelingen rond het ledenaantal, was er eind vorig jaar al besloten om de convo met 1 te verminderen in 2013. Dus daarvan zullen de kosten lager voor uitkomen. Ook steeds meer leden kiezen voor een digitale versie. Rob Buijs zal melden aan hoofdbesuur dat de jaarrekening later zal worden ingeleverd vanuit Baarn.

Zoektocht bestuursleden: na het vertrek van Harm Jan als voorzitter heeft de secretaris er alles aan gedaan, in kranten met een mailing, vragen aan leden om een vervanger te vinden voor de posten van voorzitter en penningmeester. Dit is tot op heden nog niet gelukt. Deze avond is er iemand aanwezig die iets voor de vereniging zou willen doen. Daar gaan we nog mee in gesprek. Maar nog iemand heeft hulp aangeboden. Wellicht later dit jaar is dat mogelijk. Er ontstond nog een discussie met Rob Buijs en enkele leden dat de situatie eigenlijk niet houdbaar is voor het vele werk van de algemeen bestuurder. Zolang het nog zo gaat, kan het nog wel. Hans heeft ook aan gegeven dat hij tot het 115-jarig bestaan wil doorgaan op deze voet en daarna moet er verandering inkomen daar hij dan ook 10 jaar in het bestuur zit. En in de andere functies die hij bekleed. Er zijn overigens goede contacten met Soest. Daar worden al zaken mee samen gedaan.

Rondvraag en sluiting: Er waren geen vragen meer. Om 20.25 uur werd de vergadering gesloten en konden we aan de koffie.

BloemSchikKring 9-04-13

Laatste les cursus W1

De dames, helaas geen heren erbij, hebben de afgelopen weken o.l.v. Loes Amesz weer mooie bloemstukken gemaakt. Deze ochtend was het thema in de Groene Inval, zoals begrijpelijk, het aanstaande Paasfeest. De dames hadden diverse platte schalen meegenomen, of ander materiaal en begonnen met de opbouw. Omdat de meesten het al een paar jaar doen bij Loes, waren de meeste al rond 11.00 uur klaar. De resultaten ziet u hier en wellicht kan u er een voorbeeld aan nemen thuis om zoiets ook te maken voor de Paasdagen. Dit was de laatste les alweer van deze 6 lessen. Voor het najaar hebben ze alweer afgesproken.

 

Stekjes uitdelen

Op zaterdag 23 maart was er weer het uitdelen van de stekjes. Het waren er bijna 4.000 die op deze ochtend vanuit De Groene Inval aan 20 leden uit Baarn, Eemnes en Soest werden uitgegeven. Koos had weer de bestellingen klaar gemaakt en de penningmeester nam de centen weer in ontvangst. Een enkeling moest nog even gebeld worden om de bestelling te komen halen. Het advies was: zet de stekjes uit in bakjes en zet ze nog binnen. Vorig jaar was het al een aantal dagen boven de 15 graden geweest, maar op deze gedenkwaardige dag was de gevoelstemperatuur -15 graden! We hopen allemaal dat het weer snel mag omslaan en dat we aan een mooie lente kunnen beginnen zodat we de stekjes lekker buiten kunnen zetten, in het zonnetje. Na een paar dagen heb ik eens even gekeken hoe de stekjes erbij staan. Bij Corrie staan ze lekker in de kas bij een temperatuur van 12 graden. Je ziet ze groeien.

 

Lezing over snoeien en slijpen

Op 12 maart jl. hadden we Ton Sandig uitgenodigd die kwam vertellen hoe je lei- of muurfruit moet snoeien. Op speelse wijze vertelde hij het verhaal dat hij als vormgever de mogelijkheid kreeg om naast zijn huis op zo'n 1.200 m2 leifruit te gaan kweken. Maar dit ging de eerste jaren volledig de mist in omdat er niet goed gesnoeid werd. Dus toen is Ton het op een andere manier gaan doen. Hij keek daarbij naar de filosoof Heidegger om zich een beeld te vormen wat er nou steeds verkeerd ging. Om dit aan ons als toehoorders over te brengen gebruikte hij zelf gemaakte houten boompjes waarop hij liet zien hoe je het beste de balans in de bomen moet krijgen. Tussen boven en onder. Waar moet je bijvoorbeeld een inkeping geven om weer een takvorming te creëren. Of hoe moet je een tak ombuigen om zo een horizontale vorm te krijgen. In de eerste jaren was er heel veel pruikvorming en dat is niet goed voor een boom en dan krijg je ook minder fruit. Het was een nuttig relaas van een vakman. In de pauze waren er veel vragen van mensen die wilden weten hoe ze hun eigen fruitboom, meestal hoogstam moesten aanpakken. Ton gaf nuttige tips. Verder gaf hij ook aan om eens op een snoeicursus te komen bij hem. Ook kan je zijn tuin bewonderen. Elders op de website onder het kopje 'Groentips & Groeninfo' staan tips van Ton.

Na de pauze was het de beurt aan Joost Hut die ons leerde hoe je je snoeischaren moet onderhouden. Hij had daarbij een handig werkbankje meegenomen met bankschroef. Bij de eerste schaar ging het even mis toen Joost uitschoot met de vijl. Maar met hulp van een pleister was ook dit probleem weer snel opgelost en kon hij aangeven hoe je het beste de snoeischaar kon vijlen. Hij heeft daar handige apparaatjes voor. Deze zal ik ook op de website plaatsen. Na de verloting, waarbij menigeen met een prijsje naar huis ging was ook deze boeiende avond ten einde. In april, na de ALV, zal het gaan over de Buddleja.  

BloemSchikKring 12-3-13

 
 

Lezing 'Oosterse tuinen'

Op dinsdag 12 februari was Petra Doeve te gast als spreker met een boeiende lezing over de fascinerende wereld van Oosterse tuinen.

Oosterse tuinen spreken tot de verbeelding. In deze lezing hebben we gekeken naar de fascinerende wereld van Oosterse tuinen. Onderwerpen die voorbij kwamen waren: Chinese en Japanse tuinkunst, de plantensymboliek en de feng shui (yin-yang, 5 elementen, bagua). De mooie beelden van de Chinese tuin in Hortus Haren en de Chinese showtuin op de afgelopen Floriade waren prachtig om te zien.

De invloed van de Oosterse tuincultuur op Europa werd in brede zin besproken door Petra. In diverse Europese historische tuinen uit de 18de eeuw is de zogenaamde Anglo-Chinois en Chinoiserie een ware trend geweest. De uitgesproken vormgeving en zingeving van Oosterse tuinen en cultuur spraken generaties voor ons tot de verbeelding en resulteerde inspireerde mede tot een hele nieuwe tuinkunststroming; de meer natuurlijke landschappelijke tuinen.

BloemSchikKring 12-2-13

Baarnse Beursvloer

Op vrijdagmiddag 8 febrauri hebben we als Groei & Bloei deelgenomen aan de Baarnse Beursvloer in het Gemeentehuis van Baarn. Joost en Hans gingen vanaf dat de gong werd geluid door Joost de Wilde, wethouder, om 15.32 uur gelijk aan de slag. Hieronder vermelden we de matches die we deze middag gemaakt hebben met bedrijven en wat het op zal leveren tegen welke 'prijs' vanuit onze kant:

1. Match met Grafisch ontwerper Johan Bosgra - kijken naar onze website voor het mogelijk maken van de plaatsing van een banner/advertentie. Tegenvoorstel: Joost geeft een onderhoudsinstructie aan Johan voor zijn tuin. Uitvoering binnen periode van 3 maanden;

2. Match met Boogh activiteitencentrum. Wij kijken of er wellicht leden zijn die grote planten zouden willen schenken aan hun centrum in de Schoolstraat. Vraag wordt gesteld in de lezing van dinsdag 12 februari en via deze nieuwsbrief. Er is volgens mij geen tegenvoorstel gedaan;

3. Match met Staatsbosbeheer. Men verzorgt in najaar 2013 of voorjaar 2014 een lezing over een nader uit te zoeken onderwerp. Tegenvoorstel: Joost zal groenmedewerkers van Groeneveld een snoeicursus van fruitbomen geven. Dit zal op een ochtend gebeuren. In maart kan men alvast de lezing over het snoeien van fruitbomen bijwonen.

4. Match met Baarnsche Courant: dit is mondeling met Dick Naafs afgestemd dat wij als vereniging een redactioneel stuk zullen opstellen voor onze verdere zoektocht naar vrijwilligers in het bestuur en de vereniging. Overleg met hoofdredacteur Martin Hoogendoorn via mail voor geschikte tijd van plaatsing in Baarnsche Courant.

Na de vastlegging bij de notaris van alle 68 matches werden de duimen opgestoken voor dit mooie resultaat met een 'beurswaarde' van 60.000 euro.

Bloemschikken met Loes

meer
11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver