Diversen

Tuinbericht van Annemarie (43)

Tuinieren in Westerwolde januari 2014
Beetje vreemde maand was het wel, deze eerste maand van het jaar 2014. In ieder geval wat het weer betreft. Pas op 5 januari heb ik de kerstboom afgetuigd: ik bleef maar hopen dat er nog wat sneeuw zou vallen. Een week later stonden de narcissen buiten in bloei. Direct door naar het voorjaar? Misschien dat men aan dat soort dingen gewend is in streken die dichter bij de Evenaar liggen, maar hier in Westerwolde? Enfin, het bleef aangenaam tot en met de laatste zaterdag van de maand. Ik ontdekte hier en daar zelfs al jonge blaadjes aan de bomen. 

En toen ineens, op de laatste zondag van de maand, was de wereld maagdelijk wit. De jongste spruit van de buren had al vroeg een sneeuwpop gemaakt en terwijl ik de slapers nog uit mijn ogen wreef stonden de eerste wandelaars in de startblokken: op naar de besneeuwde bossen en de snert! Maar niet voordat de oprit en de stoep voor het huis sneeuwvrij gemaakt zijn. Zo gaat dat hier. En het feit dat je afhankelijk bent van een rollator is geen excuus om je aan het sneeuwschuiven te onttrekken. Gewoon stukje schuiven, rollator bijtrekken en dan het volgende stukje. Als alles gedaan is een paar handjes zout erover en klaar is Kees. Ik was er anderhalf uur zoet mee maar ik heb dan ook een behoorlijk brede oprit, een heleboel stoep voor het huis en nog niet zoveel ervaring. De volgende dag ging het een stuk vlotter: de zon scheen, de temperatuur vloog omhoog en de sneeuw smolt waar ik bij stond. Kijk, dan is het lekker om zo een uurtje buiten bezig te zijn, leunend op zo’n sneeuwschop wat te keuvelen met de buren en ondertussen de broodnodige vitamine D naar binnen te werken. Gelukkig is alle sneeuw inmiddels verdwenen. Mijn rug wil minstens drie weken verlof.

Wat er verder vreemd was aan deze maand, dat was dat de Groningers het niet meer pikten. De één na de ander toonde emoties die een Spanjaard of Italiaan niet zouden misstaan. Iedere avond op het journaal. En dan niet alleen bij TV-Noord maar zelfs publiekelijk op Nederland 1. Inmiddels weet iedereen alles van de problematiek in Noord-Oost Groningen en klinkt de Groningse streektaal u waarschijnlijk een stuk vertrouwder in de oren dan een jaar geleden. Toch blijft het prettig dat er ondertiteld wordt. Maar dat terzijde. Nee, hier hebben we geen last van de bevingen. Een paar jaar geleden schijnt er wel een beving geweest te zijn in Drenthe. Maar dat is ‘over de grens’ dus die telt niet. Nee, dit is veilig gebied. Hier stijgen de prijzen van de huizen weer en speculanten zijn al druk bezig de krenten uit de pap te halen. Want als alles goed gaat dan worden de gemeentes Vlagtwedde en Bellingwolde binnen afzienbare tijd samengevoegd tot één (niet zo heel grote) groene gemeente onder de naam Westerwolde: een gecultiveerde, maar nog nauwelijks ontdekte parel op de grens met Duitsland, even ten noorden van Emmen! Een gebied waar volop mogelijkheden zijn om te recreëren. En dat die gemeente eigenlijk in Groningen ligt, dat hoeft toch niemand te weten? Ondertussen verhuist de NAM naar een ver eiland in de Noordzee en zakken Slochteren en omgeving weg in een diep gat. Dat gat wordt dan vervolgens ontwikkeld tot een prachtig natuurgebied. Zoiets als de Oostvaardersplassen maar dan met bergen en dalen. Nu al worden er filmopnames gemaakt bij de ontruimingen van de huizen en boerderijen in het gebied. Met ‘the making of…’ kun je nooit te vroeg beginnen! 

Dat geldt natuurlijk ook voor het plannen van je voorjaars- en of zomervakantie. Het is beslist de moeite waard om eens een kijkje te nemen in
deze regio en dan met name tijdens de Tuin &
Kunst 10 daagse in Westerwolde van 20 t/m 29
juni. Het thema dit jaar is ‘Westerwolde rijgt’. Diverse prachtige locaties (parels) worden verbonden door een snoer van wandel- en fietspaden. Bij de deelnemers liggen de kralen al klaar. En de komende maanden zal er ongetwijfeld nog veel getuinierd worden, hier in Westerwolde.

Annemarie van der Hoeven 

Naar boven

meer
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923