FEBRUARI 2013:
OP TUINBEZOEK BIJ JELTJE EN WIEBE DIJKSTRA

DE OUDE KWEKERIJ

Dichtbij het Schwartzenberger bos aan de Du Tourslaan in Noardburgum staat de landelijk gelegen woning van Jeltje en Wiebe Dijkstra, welke woning is gebouwd op en nabij de Oude Kwekerij van Wiebe’s vader, groente kweker van beroep. Als stille getuige van de voormalige kwekerij vinden we in de hobbykas van Wiebe de ongeveer 50 jaar oude druivenstok die nog elk jaar haar blauwe druiven geeft. Midden 19e eeuw werd hier de arme Bergumerheide ontgonnen door o.a. Ds. Thoden van Velzen en Dr. Nicolaas Ypey en in de loop der jaren kregen de ontgonnen gronden hun bestemming voornamelijk voor veeteelt en groentekwekerijen. Jeltje en Wiebe wonen hier nu ruim vierentwintig jaar en aangezien Jeltje haar grootste hobby het tuinieren is hebben zij in 2001 een stuk land naast het huis gekocht waarvan in het grootste deel 2 paarden lopen en van het andere deel een strook van tien meter breed bij de bestaande tuin werd getrokken en opgehoogd met 13 kiepauto’s vol met vruchtbare tuinaarde zodat de tuin nu 1000 m2 groot is.

HEMEROCALLIS, DE DAGLELIE

De hobby van Jeltje is daarna geheel uit de hand gelopen en de tuin lijkt nu meer op een kleine kwekerij van heel veel aangeschafte en gekweekte vaste planten. Eén van de opvallendste en lievelingsplanten van Jeltje is wel de daglelie of wel de Hemerocallis: deze naam komt van het Griekse ‘Hemera’= dag en ‘Kallos’= “schoonheid van één dag” want elke bloem bloeit slechts één dag maar gelukkig ontluikt de andere dag een volgende en de bloei zet zich voort naar gelang het aantal knoppen. Jeltje heeft inmiddels 350 – 360 soorten meestal gekocht van speciale Hemerocallis-kwekerijen en ze is zelfs ook lid van de landelijke Hemerocallis Vereniging. Het zijn vooral Hybride soorten met exotische namen als: Stella d’Oro, Autumn Red, Fulva, Pink Damask, Crimson Pitate, Lilioaspholeus etc. en met de meest uiteenlopende kleuren zoals vermiljoen, koperkleurig, roze, donkerrood en Jeltje haar lievelingskleuren goudgeel en heldergeel. U kunt zich voorstellen hoe een kleurenpracht dat moet zijn in juni – augustus als al deze 350 soorten volop in bloei staan. En dat niet alleen want in de tuin staan nog vele kleurige bloeiende vaste planten zoals: 150 soorten Phloxen, 30 srt. Helenium(Zonnekruid), 30 srt Iris germanica(Baardirissen), 30 srt Siberische Irissen, 30 srt. Campanula’s(Karpaten klokje), 20 srt Bergamotplanten, 9 srt. Geum’s(Nagelkruid), Hosta’s en Primula’s en vele soorten Geraniums en zo kan ik nog wel even doorgaan.

BOLGEWASSEN

Wat de bolgewassen betreft is het opmerkelijk dat van diverse soorten Jeltje ook diverse speciale ondersoorten verzamelt: van de Krokussen, van de Blauwe Druifjes en vooral van de Sneeuwklokjes= de Galanthus soorten. Zij heeft b.v. één bolletje Galanthus gekocht voor € 15,-- van een zeer speciale en gewilde soort. U leest het goed voor € 15,--/stuk en momenteel wordt er veel in dergelijke bolletjes gehandeld en zijn er zelfs soorten Galanthus waarvoor € 100,--/stuk voor betaald en ook zijn er al prijzige gele Sneeuwklokjes. In de tuin steken vandaag de (dure)sneeuwklokjes hun kopjes al vrolijk boven de grond en sommigen staan zelfs al in bloei.(De tiid hâldt gjin skoft). De tuin is verdeeld in keurige rechte borders en elke border heeft zijn eigen kleur van bloeiende planten: een Witte border, Rozerode border, Roze-witte border, Blauwe border, 2 Gele borders en 2 kleinere borders met blauw en rood. Ook enkele fraaie heesters en klimplanten hebben een plaatsje gekregen in de tuin zoals de nu tegen de vorst ingepakte Camellia japonica die al vroeg in het voorjaar haar bloeiende schoonheid toont maar ook is er een echte Tulpenboom de Liriodendron tulipifera, de Magnolia sieboldii(Beverboom), de opvallende Ginko biloba en enkele Buddleia’s. Verder Clematissen, Rhododendrons en niet te vergeten de altijd weer geliefde hortensia Hydrangea aborescens Annabelle.

KLEINE KWEKERIJ

Al eerder viel de naam van Kleine Kwekerij en dat is hier duidelijk te zien want rondom de woning zijn ook grote groepen bloempotten te zien met allerlei zelf gestekte vaste planten, waarvan sommigen verruild worden tijdens de Groei&Bloei stekjes-ruil, sommigen beschikbaar worden gesteld voor de G&B verloting en sommigen voor een schappelijk prijsje voor de verkoop aan de weg worden gezet. Ook zaait Jeltje nog éen/twee jarigen w.o de Tabaksbloem en Theunisbloemen en tenslotte zijn er nog een aantal kuipplanten waarvan de Agapantussen en de Fuchsia’s de belangrijkste zijn. Als de tuin op z’n allermooist is in juni-augustus kunt u deze “kleine kwekerij” bezichtigen na afspraak met Jeltje (0511-476251), u bent dan van harte welkom. Jeltje en Wiebe besteden zo gemiddeld 12 respectievelijk 6 uren per week aan het onderhoud. Zij zijn vanaf 2009 lid van onze Groei&Bloei en Jeltje is met genoegen een trouwe bezoekster van onze leden avonden. Voor meerdere activiteiten hebben Pake en Beppe geen tijd vooral in verband met de oppas van de kleinkinderen. Wij wensen Jeltje en Wiebe(heeft ook nog een kleine groentetuin) heel veel groei en bloei toe met hun prachtige tuin in hun idyllisch gelegen paradijsje aan de Du Tourslaan en zeggen hen hartelijk dank voor de gastvrijheid tijdens ons uitgebreid tuingesprek. Voor foto's van de tuin van Jeltje, klik hier.

Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919