Activiteiten & Actueel

 

De Nationale Tuinweek

Dit jaar werd voor het eerst de Nationale Tuinweek georganiseerd met als doel meer mensen enthousiast te maken om te tuinieren. In heel Nederland en in Vlaanderen werden de hele week allerlei 'groene' activiteiten georganiseerd: van plantenmarkten en tuinenfietstochten, tot natuur-educatiewandelingen, groene straatwijkdagen en rondleidingen door (moes)tuinen en parken.

 

De officiële opening door Prinses Beatrix

Prinses Beatrix, beschermvrouwe van Groei&Bloei, opende op woensdag 11 juni in Delft de Nationale Tuinweek. Van onze afdeling waren Reny Jonker en Harriet Kleijn bij deze bijzondere dag aanwezig en konden kennis maken met Prinses Beatrix. Verderop op deze pagina kun je de terugblik van Reny lezen.

 

De Nationale Tuinweek in Lelystad

Met een flinke ploeg vrijwilligers stonden we op 14 juni met een paar kramen voor de deur bij Eetbaar Lelystad aan de Waagpassage.

 

 

Burgemeester Horselenberg opende de Nationale Tuinweek in Lelystad door het symbolisch inzaaien van de bloemenweide op het terrein waar eerst de Waaggarage stond. De bedoeling is dat op deze plek in de toekomst een fruitboomgaard komt. 

 

 

 

Gemeente Lelystad stelde vier prachtige grote aardappelkisten ter beschikking en Plantencentrum Stempher van de Groene Velden zorgde voor heel veel zomerbloeiers om de bakken te vullen.

 

 

Net als veel andere afdelingen van Groei&Bloei deden wij ook mee met de actie  ‘Tegel eruit, plant erin’, een initiatief dat Nederland letterlijk groener heeft gemaakt: steen voor steen. Lelystad ging daarin nog een stapje verder: ‘Parkeergarage eruit; bloemenweide erin!’. Wie een tegel uit zijn/haar eigen tuin inleverde bij onze kraam, kreeg daarvoor in de plaats een mooie Hortensia paniculata 'limelight' om de lege plek in de tuin weer op te vullen. De planten werden gesponsord door Veluweplant in Lunteren.

 

 

De winnaars van de wedstrijd 'Wie maakt de leukste selfie met de Hortensia Limelight' waren de zusjes Veronique en Susanne. Ze wonnen een leuke Bacsac met plantjes. Wat waren ze er blij mee!

 

En dan hadden we nog de wedstrijd 'Wie raadt het aantal bonen in de pot'. En de winnaar was... jawel hoor alweer Veronique! Op twee bonen na had ze het juiste aantal geraden! Zij won een leuk insectenhotel. 

Tijdens de Nationale Tuinweek waren er allerlei activiteiten:

Drie fietstochten in en om Lelystad met allerlei leuke pleisterplaatsen en leuke aanbiedingen onderweg. Je kunt de fietsroutes nog steeds downloaden; maar de aanbiedingen bij de pleisterplaatsen zijn niet meer van toepassing.

De workshops bij Eva's Keukentuin en Ada's Pluktuin zijn door te weinig deelname niet doorgegaan.

 

De rondleiding door het Bultpark door Peter Kouwenhoven was heel leuk en interessant. Al wandelend gaf Peter allerlei tips en suggesties voor heerlijke gerechten met ingrediënten uit de natuur. 

 

De rondleiding bij Volkstuinencomplex de Visarend was erg leuk en informatief. Geweldig om te zien dat op relatief kleine stukjes grond zo'n enorme variëteit aan groenten, fruit en bloemen kan groeien.

 

Tijdens de Open Tuinen Avond waren de tuinen van Sigita Blaauw en De Kalverschuur te bezoeken. Wat een rust en wat een enorme ruimte! 

 

 

De rondleiding langs het Bomen- en Struikenpad in het Natuurpark door Liezeke Bianchi was leuk en erg informatief. Bijzonder om tegen het vallen van de avond de rust van het Natuurpark te ervaren. Jammer dat er niet meer mensen deze rondleiding bijwoonden; een gemiste kans als je van bomen houdt. 

 

 

 

De avondexcursie naar de Braamboschhoeve was bijzonder geslaagd. Met een groep van ruim 20 man bezochten we de prachtige tuin, waar we door de eigenaren met veel enthousiasme werden rondgeleid. Ter gelegenheid van de Nationale Tuinweek werd zowel het entreegeld als de koffie met iets lekkers door de afdeling aangeboden.

 

De Nationale Tuinweek werd afgesloten met een Open Tuinendag in het Haf die werd georganiseerd door Janneke Wielinga. Maar liefst 10 eigenaren, leden en niet-leden, stelden hun tuin op deze zonnige zaterdag open voor de leden. Geweldig om te zien hoe verschillend al die tuinen zijn. Een ding hadden ze allemaal gemeen: een eigenaar die het leuk vond om ons te ontvangen en trots over zijn/haar tuin te vertellen!   

 

Ondanks het feit dat de belangstelling voor sommige activiteiten wat tegen viel, kunnen we toch spreken van een succesvolle eerste Nationale Tuinweek. We kregen er vier nieuwe leden bij!

Graag bedanken wij de Werkgroep Nationale Tuinweek en alle vrijwilligers voor hun inzet! En natuurlijk bedanken we alle bedrijven en organisaties die aan de Nationale Tuinweek hebben meegewerkt: Gemeente Lelystad, Wijngaard El Placer, De Pluktuin van Ada Robers, Het Tuinhuis, Plantencentrum Stempher-Flevogroen, Gea's Bloemsieraden, Eva's Keukentuin, Werfsjob, Biotuinen, Urban Green StoreVolkstuinvereniging De Visarend, Bibliotheek Flevomeer ,Eetbaar Lelystad en De Poldertuin.

En een speciale vermelding voor Veluweplant voor de honderd Hortensia's Limelight en aan Plantencentrum Stempher-Flevogroen voor al het mooie zomergoed! Iedereen heel hartelijk bedankt!

 

 

 

 

 

De Officiële Opening van de Nationale Tuinweek door Prinses Beatrix in Delft

Woensdag 11 juni was het startsein van de Nationale Tuinweek van Groei&Bloei op het Sint Agathaplein in Delft in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden.
Harriët en ik (Reny) waren er bij. Het was een hele belevenis. Bij binnenkomst paspoort controle en tonen van de officiele uitnodiging. En om 10.20 uur werd het plein hermetisch afgesloten. Om 11.00 uur kwam Prinses Beatrix met haar gevolg binnen. Na wat speeches en een acrobatische dansvoorstelling heeft de Prinses samen met kinderen een krentenboompje en vaste planten geplant. Wij moesten ons daarna opstellen per rayon bij een pop-up tuintje in een bakfiets.

Prinses Beatrix kwam bij iedere bakfiets langs om een praatje te maken. Bij ons vertelde ze dat ze sinds kort een bijenkast in de tuin heeft, maar dat ze zelf nog erg voorzichtig met de bijen is. Nadat ze bij ieder rayon langs was geweest, was er in de Prinsenhof een na-ontmoeting met een hapje en een drankje. Om 12.30 uur vertrok prinses Beatrix en haar gevolg onder luid applaus. Wat fijn dat juist zij beschermvrouwe van onze vereniging is. Volgens mij houdt ze echt van tuinieren.

Terug in de trein waren we het er over eens dat het een leuke belevenis en een zeer geslaagd begin van de allereerste Nationale tuinweek van Groei&Bloei was.

Reny Jonker

Bekijk alle foto's van de opening in Delft

 

 

Opening van de Nationale Tuinweek door Burgemeester Horselenberg 14 juni 2014

 

 

meer

Reny en Harriët waren aanwezig bij de officiële opening van de Nationale Tuinweek door Prinses Beatrix. Lees onderaan deze pagina de terugblik die Reny geschreven heeft.

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST