Diversen

Tuinbericht van Annemarie (45)

Tuinieren in Westerwolde                                                          28 maart 2014

Vorige maand sloot ik mijn column af met de wens dat het snel mooi weer zou worden. Ik werd op mijn wenken bediend. Al op zaterdag 1 maart ging de temperatuur omhoog en kwam de zon eens kijken wat al die herrie daar in Ter Apel nou te betekenen had. Blijkbaar vond ze het wel gezellig want ze is de hele dag gebleven. De carnavalsoptocht van Ter Apel wilde ze niet missen. En ik tegenwoordig ook niet meer.

Tot voor een paar jaar had ik nog nooit een carnavalsoptocht met praalwagens meegemaakt. Ik dacht altijd dat je daarvoor ten zuiden van de grote rivieren moest zijn. Niet dus. Vanaf 11 november is men in deze gemeenschap met maar één ding bezig en dat is een carnavalswagen maken die in de prijzen valt. Het resultaat is een optocht met praalwagens die gezien mogen worden. Vanaf tien uur komen ze uit alle hoeken en gaten en zelfs van over de grens om zich ergens aan de rand van het centrum te verzamelen. Tegen de tijd dat er vertrokken kan worden is het twee uur, zijn alle winkels al een uur dicht en hebben de inwoners van dit dorp zich opgesteld langs de route. Drie uur later is de optocht voorbij, gaan de toeschouwers naar huis en de deelnemers naar de afterparty. Ik behoor tot de toeschouwers en wil dat ook graag zo houden. Maar ik vind het geweldig dat dit feest hier zo massaal gevierd wordt. Het is goed voor de gemeenschapszin en het houdt hele volksstammen van de straat en lekker bezig in de donkerste maanden van het jaar.

Een week later vierde ik mijn eigen feestje: de eerste
zondagmorgenbrunch onder de druif in de tuin met vers
geperst sinasappelsap, de weekendkant en het
Boekenweekgeschenk 2014. Met een temperatuur van
tegen de twintig graden en geen wind was het een dag
waarvan ik met volle teugen heb genoten. Ja, en eigenlijk
is dat de rest van de maand ook wel zo gegaan. De
winterblues zijn verjaagd, in de tuin vieren de voorjaars-
bloemen hun eigen feest en in het Klooster Ter Apel zijn
een aantal mensen druk bezig met het maken van vilten
kralen. Echt monniken-, of zoals iemand zei ‘nonnen’-werk.

De kralen zijn bestemd voor bezoekers van de Tuin- en Kunsttiendaagse. Die vindt plaats van 20 tot en met 29 juni en onze kruidentuin is één van de 21 tuinen die in het kader van dit evenement bezocht kan worden. Ter herinnering aan je bezoek krijg je een parel en met al die verschillende parels kun je dan een mooie ketting rijgen. Dat vilten is trouwens best nog een vak apart maar met hulp van tante Tuut hebben we de kunst inmiddels aardig onder de knie. Voor de liefhebbers: http://tantetuut.blogspot.nl/2010/11/balletjes-vilten-hoe-doe-je-dat.html

Tja, en verder was ik nog een beetje druk met het inrichten van de logeerkamer in de aanbouw van mijn huis. Vandaag heeft de buurman geholpen met het boren van wat gaatjes om een paar dingen aan de muur te kunnen hangen. Nou ja, geholpen… Hij heeft geboord en de schroeven erin gedraaid en ik heb de dingen eraan gehangen. Zo fijn om een handige buurman te hebben! Het wachten is nu nog op een paar meubeltjes en dan is mijn B&B klaar. Niet voor de commercie hoor maar een extra slaapkamer is nooit weg, toch? Enfin, het beloofd een prachtig weekend te worden. Ik ga lekker genieten van de zon hier in Westerwolde. Dat tuinieren, dat komt nog wel.

Annemarie van der Hoeven

Naar boven

meer
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923