Diversen

Tuinbericht van Annemarie (46)

Tuinieren in Westerwolde                                                         27 april 2014

Nog zes weken en dan barst de ‘Nationale Tuinweek’ los. Groenactiviteiten door het hele land, zo laat de tekst op een zakje met zaad dat Groei & Bloei meestuurde met het meinummer, mij weten. Het is een zaadmengsel van eenjarige eetbare bloemen. Ik heb het zo-even vermengd met droog zand en uitgezaaid op een plek in de halfschaduw. Vervolgens begon het zachtjes te regenen. Dit moet wel goed komen. 

In het boekje van de Open Tuinen Estafette van Groei & Bloei Provincie Groningen 2014 zal je tevergeefs naar mijn tuin zoeken. Dat wil niet zeggen dat bezoekers bij mij niet welkom zijn. In tegendeel zelfs. Al sinds eind vorige maand staat het tuinstel uitnodigend en uit de wind achter de schutting op het plaatsje tegenover de achterdeur. En afgelopen vrijdag heb ik zelfs de parasol van stal gehaald. Zonder was het niet uit te houden. Het leek wel hoogzomer hier. De eerste watersporttoeristen hebben zich via de sluizen in het Koning Willem-Alexanderkanaal (ook wel Veenkanaal genoemd) al toegang verschaft tot de ‘Poort naar Westerwolde’. Traditiegetrouw is het Paasweekend natuurlijk de start van het toeristenseizoen maar hier luidt het ook het raceseizoen in en dat hebben we geweten! Op www.ovalracing-terapel.nl staan de data voor de komende maanden. Het geronk van de motoren en de lucht van geschroeid rubber druipt er vanaf. Dit jaar werd er voor het eerst met rechtsgestuurde wagens gereden. Het circuit was er speciaal voor aangepast want er wordt dan ‘met de klok mee’ gereden. Beetje vreemde ervaring, maar het went snel. Het was prachtig weer en dat kwam de bieromzet zeker ten goede!

Graag had ik hier een foto gepresenteerd van de prachtige bloesem in de kers in mijn tuin. Helaas, ik heb even niet opgelet. Ik was een paar dagen in het Westen en moest daarna bijkomen van alle drukte. Toen ik weer naar de boom keek was alle bloesem al weer verdwenen. Wat rest is de bloesem van de appelboom. Zó prachtig maar ook al aan het uitvallen en moeilijk om te fotograferen tegen de zon in of tegen een grauwe, grijze lucht zoals vandaag. Want dat moet ook gezegd, het weer was behoorlijk afwisselend de afgelopen maand. Daarom heb ik ook erg lang gewacht met het maaien van mijn gazon: ik zat liever in het zonnetje dan dat ik achter de maaimachine ging lopen. Als de zon er niet was dan was het koud en nat en dus ook geen ideaal maaiweer. En eigenlijk vond ik het ook een beetje zielig voor de schattige viooltjes die zich tussen het mos hadden genesteld. Van die kleintjes weet je wel, met die geel met paarse gezichtjes… Toen het echt niet langer uitgesteld kon worden, heb ik er zoveel mogelijk omheen gemaaid. En dat geeft dan weer een hoop voldoening. 

Tenslotte wil ik hier nog een tip kwijt voor tuinliefhebbers die aan de tuinen van Groningen niet genoeg hebben: in het Duitse Emsland, ten zuidoosten van Winschoten, ligt Papenburg. Daar worden heel grote cruiseschepen gebouwd en het is beslist de moeite waard om eens een bezoek aan de werf te brengen. Maar dit jaar ga je naar Papenburg voor de ‘Landesgartenschau’, www.lgs-papenburg.de. De Duitsers hebben hier een Floriadepark aangelegd dat sinds de opening op 16 april al twintigduizend bezoekers trok en ze gaan door tot 19 oktober dus de geplande vijfhonderdduizend zullen ze ook wel halen. Ik ben in elk geval van plan om er een dagje door te gaan brengen. Even wat inspiratie opdoen voor het tuinieren hier in Westerwolde…

Annemarie van der Hoeven

Naar boven

meer
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923