Activiteiten & Actueel

De foto's (met dank aan Miranda Robbé) kun je vergroot bekijken in het foto-album.

Terugblik op de reis naar de drie tuinen in Gelderland op 19 juli 2014.

WARM. Dat was het op de 19e juli. De thermometer geeft die dag meer dan 30° aan. Gelukkig is er in de tuinen meer dan genoeg schaduw om vanuit zittend zichtpunt de prachtige creaties te bekijken. Eens even kijken wat er in de nieuwsbrief ook alweer was aangekondigd: De Huzarenhof in Joppe - buxusvakken gevuld met hortensia ‘Annabelle’, die zorgen voor een mooi silhouet; de druif ‘Rembrandt’ op de roomwitte muren en ronde borders met rododendrons. Zeker waar, maar de gastvrije ontvangst met koffie en cake met een laagje heerlijk frisse rabarbermoes moet zeker ook een plekje krijgen. En de vijvers met uitbundig groeiende beplanting, groene kikkers en blauwe libellen, eentje in het bosgedeelte waar het heerlijk toeven is op de rotan stoelen. Bijzondere plant daar: de moerasaronskelk met apart lichtgroen blad. En tenslotte het winkeltje met de zorgvuldig verzamelde en uitgestalde spulletjes. Een mooie, super netjes onderhouden bostuin.

Tuin twee: De Hoefslag in Gorssel: een verrassende landschapstuin omzoomd met oude bomen; veel natuurlijk uitziende groepen vaste planten, die zorgen voor een gevoel van ruimte en rust. Dat stond er in de nieuwsbrief. Verrassend, inderdaad, zo’n grote tuin te midden van de bebouwing. Was De Huzarenhof keurig onderhouden, deze tuin doet zeker niet onder in onderhoud. Nette borders met grote groepen blauwe kogeldistels, donkerroze floxen, rode adderwortel, paarse ooievaarsbekken en rode zonnehoed: een lust voor het oog. Ik prent de plantencombinaties in mijn hoofd om te gebruiken in mijn eigen tuin. Een bospaadje met groepjes grappige gekleurde ‘hoedjes op draad’ als kunstobject. Mooie grote oude esdoorns, een reusachtige eik en een bloeiende catalpa. De gastvrouw leidt ons rond en vertelt enthousiast over het ontstaan van deze tuin. Zelf heeft ze een witte parasol als bescherming tegen de felle zon; wij lopen met haar mee van schaduwplek naar schaduwplek. De gastheer voorziet ons van bekertjes Spa. Een pracht, deze tuin!

Tuin drie: De Uiterwaard in Epse: een tuin van 6200 m2 met elementen uit de Engelse en landschappelijke tuin, voorzien van een grote natuurlijke vijver. Hier vinden we vooral  ook bijzondere planten. De gastheer is een echte verzamelaar en dat is te zien. Een blauwe seringhortensia,  luipaardbloemen (belamcanda chinensis), cobralelies (arisaema), eenjarige salvia’s confertiflora en een mooie magnolia grandiflora.  Maar ook doodgewone planten, zoals hoge kaardebollen, enorme paarse distels en zelfs een bereklauw in een gigantische border van meer dan 4 meter diep. Het zicht op de IJssel – één van de dingen, die deze tuin zo bijzonder maakt – is jammer genoeg tijdelijk weggenomen doordat een onnadenkende boer mais op het aangrenzende weiland heeft geplant. De planten zijn nu manshoog en verstoren de wijdse blik op de rivier. De uitzicht op het superromantische oude woonboerderijtje omringd door rijkbloeiende Agapanthussen en de prachtige serre maakt echter veel goed. Aan het eind van de rondleiding trakteert gastheer Ton ons op een lekker kopje koffie in het koele ‘achterhuis’. Uit zijn verhalen wordt helder dat hij wel degelijk veel in de tuin bezig is, maar ook op gezette tijden geniet van alles wat er bloeit en groeit. Daarbij past dat een tuin niet altijd als door een ringetje te halen hoeft te zijn. Wat een geruststelling is dat voor ons!

Nee, de heerlijke lunch in restaurant De Boswachter in Joppe ben ik niet vergeten: wat zaten we daar lekker in de schaduw te genieten van een lekker kopje soep met een luxe broodje.

Een topdag! Ik verheug me nu al op volgend jaar.

Els den Boer

meer
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST