Groentips & Groeninfo

Voor kinderen en volwassenenJ

De Makkelijke Moestuin (MM) is er voor iedereen die een beetje handig is. Tuinieren op de MM-manier is echt dé makkelijkste en toch de meest productieve manier van groente kweken die je maar kan bedenken. En ook nog eens op heel weinig ruimte!

Het grote verschil met een normale moestuin is dat je kleine bakken gebruikt (meestal 1.20 bij 1.20 meter). Die verdeel je weer onder in vierkante vakken van 30 bij 30 cm. Elk vak beplant je met een andere groente.

De bakken zet je op je bestaande grond en vul je met een ideale aarde mix die je zelf kan maken. Of je eigen grond geschikt is voor groente is dus niet belangrijk.

In zo’n vierkante meter tuin zijn al je groentes makkelijk te bereiken en te verzorgen, voorkom je verspilling van zaad, water en meststoffen, hoef je bijna niet te dunnen en te wieden en is je moestuin heel makkelijk te onderhouden. En krijg je ook nog eens een enorme opbrengst!

 

In 10 stappen een Makkelijke Moestuin aanleggen;

zie voor meer informatie op: www.makkelijkemoestuin.nl/moestuin-aanleggen

Stap 1: Plan je moestuin. Wat en hoeveel wil je gaan telen? En hoeveel bakken heb je daar voor nodig?

Stap 2: Kies een plek. Waar wil je je Makkelijke Moestuin plaatsen en waar moet je rekening mee houden?

Stap 3: Bouw je bak en raster.  In deze stap maak je je bak(ken) en raster(s). Ik vertel je over maten, materialen en waarom je bak niet af is zonder een raster voor de vakverdeling.

Stap 4: Maak de Makkelijke Moestuin Mix. In de Makkelijke Moestuin gebruik je niet je eigen grond maar een speciale aarde-mix die je zelf kan maken.

Stap 5: Plaats en vul je bak(ken). Bak en MM-mix gemaakt? Dan kan is het tijd om je bak te plaatsen en te vullen.

Stap 6: Maak je klimrekken. In de Makkelijke Moestuin groeien tomaten, courgettes, bonen en pompoenen langs verticale klimrekken. Zo nemen ze weinig ruimte in en het ziet er prachtig uit!

Stap 7: Zaai en plant op de juiste afstand. In de MM zaai je niet op rijtjes maar in vierkanten van 30 bij 30 cm.  

Stap 8: Beplant elk vak anders. Beplant elk vak met een ander gewas. Zo heb je amper last van ziektes of ongedierte en hoef je geen ingewikkelde schema's van wisselteelt aan te houden.

Stap 9: Verzorg je planten. Alles over het onderhouden van je bakken en het verzorgen van je groentes.

Stap 10: Oogst en beplant opnieuw. In de Makkelijke Moestuin oogst je zo veel en zo lang mogelijk. Als je iets oogst hebt zaai of plant je meteen het volgende gewas. Zo kan een vak meerdere keren per jaar beplant worden.

Met dit stappenplan kan iedereen een Makkelijke Moestuin aanleggen.

 

 

Heeft u ook zo’n tip? Stuur het op!

 

meer
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST