Diversen

Tuinbericht van Annemarie (47)

Tuinieren in Westerwolde                                                          28 mei 2014

Vanmorgen las ik in de krant dat de regio waar ik woon wegens heftige regenval ten onder dreigt te gaan. Zelf heb ik er nog niet veel van gemerkt. Het water in het kanaal voor mijn huis staat niet waarneembaar hoger dan vorige week en onderweg naar Emmen heb ik geen weilanden onder water zien staan. Wel stond er veel water in kuilen in een weg waaraan werd gewerkt maar dat vind ik niet abnormaal als het een nacht en een dag heeft geregend.

De planten in mijn tuin vinden het heerlijk: Campanula staat te stralen, Digitalis trompettert er lustig op los en Magnolia geurt zo heerlijk dat ik ’s avonds voor het slapen gaan nog een extra rondje om het huis maak. Tussen de tegels komt het groen sneller tevoorschijn dan ik het kan weghalen dus laat ik het maar groeien. Tenslotte wil ik ook graag van het zonnetje genieten als het schijnt en dan het liefst met een leuk boek erbij. Waar heb je anders een tuin voor, toch? Dit jaar ben ik extra vroeg op vakantie gegaan want ik hoop de vogels die vorig jaar alle kersen uit mijn boom gesnoept hebben, te vlug af te zijn. Ik zie de glimmende vruchten met de dag verkleuren. Van bleekwit naar oranjegeel en vervolgens naar knalrood. Mooie ronde balletjes zijn het. Het zijn heel andere kersen dan de kersen die ik als kind rond mijn oorschelp drapeerde. Ik vermoed dat het meikersen zijn. Volgens Wikipedia zijn die in de tweede of derde week van juni rijp. Maar helaas zijn ze dat niet allemaal tegelijkertijd. En daardoor zijn ze voor de tuinders niet interessant. Veel te veel werk om iedere keer weer naar dezelfde boom te moeten gaan om er weer een paar rijpe exemplaren uit te plukken. Dus komen ze maar zelden in de winkel en moeten liefhebbers het hebben van bomen die in particuliere tuinen staan. Zoals bij mij dus. Ik verheug me nu al op de oogst. Ik moet alleen nog zien dat ik ergens een ladder op de kop tik. Of met de merels afspreken dat ze de eerste kersen aan de lagere takken voor mij laten hangen in ruil voor de, iets latere, oogst in de hogere regionen.

Prachtig fruit trof ik trouwens aan op een markt, afgelopen zondag in het Duitse Hörstel. De aardbeien waren nauwelijks aan te slepen en daar waar allerlei soorten rode bessen door vanille-ijs werden gemengd, stond een lange rij mensen geduldig te wachten. Maar ook kunstenaars wisten wel raad met fruit zoals op bijgaande foto te zien is. Voor de kinderen was er een workshop ‘herbarium maken’ georganiseerd. Ongetwijfeld een trekker van jewelste als het had gegoten van de regen. De workshop werd gehouden in een prachtige ruimte in het Kunsthaus Kloster Gravenhorst (www.da-kunsthaus.de) maar het was zulk prachtig weer dat mensen alleen naar binnen gingen om een bezoekje te brengen aan de toiletten. Zelf bracht ik het grootste deel van de dag door met het maken van viltkralen bij de stand van Klooster Ter Apel. We waren met een viervrouwsterke afvaardiging en hadden, dankzij onze middeleeuwse kleding, best veel bekijks. Tientallen mensen hebben we daar uitgelegd dat ze ons net over de grens bij Meppen, op nauwelijks 45 minuten rijden, kunnen vinden. De meesten hadden nog nooit van Ter Apel gehoord en dat in tegenstelling tot veel mensen uit Eritrea die er veel geld voor over hebben om opgenomen te worden in de barakken die aan de rand van dit dorp staan. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

Ondertussen verheug ik me op een zonnig weekend. Ik heb voor mezelf drie interessante boeken geleend bij de bibliotheek, een tube zonnebrandcrème factor dertig aangeschaft en ik kan niet wachten tot ik mij in mijn nieuwe badpak (het oude was gekrompen) onder mijn parasol kan installeren met een glas ijsthee binnen handbereik. Het tuinieren hier in Westerwolde stel ik uit tot na de feestdagen.

Annemarie van der Hoeven

Naar boven

meer
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923