Diversen

Tuinbericht van Annemarie (49)

Tuinieren in Westerwolde                                                     28 juli 2014

Deze maand zal de geschiedenis ingaan als de maand waarin, op donderdag de 17e, alle inzittenden van vlucht MH17 tijdens de reis van Amsterdam naar Kuala Lumpur om het leven kwamen bij een schietincident boven Oekraïne. Een roetzwarte dag voor alle nabestaanden van de bijna driehonderd slachtoffers. Voetballiefhebbers zullen zich daarnaast ook herinneren dat het WK in Brazilië gespeeld werd en dat Nederland in de halve finale geklopt werd door Argentinië. Een teleurstellende afloop van een gedenkwaardig toernooi. Maar los daarvan was het natuurlijk ook een maand waarin we konden genieten van prachtig zomerweer. 

Zo waande ik me afgelopen maand regelmatig in Frankrijk.  Waar ik ook kwam, er heerste een heerlijke ontspannen sfeer. Een sfeer die ik me herinner van vakanties in Bretagne en de Dordogne. Zo’n sfeer die uitnodigt om een glas witte wijn te nemen bij een lunch die bestaat uit een frisse salade met stokbrood, geitenkaas en een schaaltje olijven. Het begon al met een fietstochtje op de eerste vrijdag van de maand. Een vriendin nodigde me uit om samen op zoek te gaan naar ‘de kloosterboerderij’. Ik had er al wel eens iets over gehoord maar geen idee wat ik me erbij moest voorstellen. Zij wist ongeveer waar het moest zijn en ik liet me graag leiden. De eerste twaalf kilometers kwamen me bekend voor, daarna werd er een witte vlek op mijn kaart van Westerwolde ingekleurd. Was ik tot nu toe veilig aan ‘mijn’ kant van het Ruiten A Kanaal gebleven, nu maakte ik kennis met de kant die nog dichter tegen de Duitse grens aanschuurde. Man, man, wat is Westerwolde toch mooi! En wat zijn ze vriendelijk hier! Ondanks het feit dat de boerderij op vrijdag voor bezoekers gesloten was, kregen we een rondleiding van de trotse eigenaar over het landgoed en door de stallen. Mochten jullie ooit een uitstapje door deze regio willen organiseren, betrek deze mensen dan bij je planning: www.landgoedbleyendael.nl En omdat het zo’n heerlijke dag was, trakteerden we onszelf na dat bezoek nog op een ijsje in het dorp.

Een week later zat ik weer op de fiets. Dit keer op weg
naar het strand. Strand? Ja, strand. In Sellingerbeetse is,
na een zandwinningsproject, een prachtig recreatiegebied
ontstaan. Er is een echt zandstrand en jong en oud mag
er graag verkoeling zoeken op warme dagen. Voor een
bezoek aan de 23e editie van het schildersfestival
Montmartre nam ik de volgende dag de auto. En ik was
niet de enige. In het hele dorp was rond het middaguur
geen parkeerplek meer te vinden. Gelukkig scoorde ik
nog wel een lege stoel op het terras bij de bodega op
het festivalterrein. Na een heerlijk glas rood begon ik
mijn ronde langs de 120 kramen en verbaasde me voor de zoveelste keer over de mate van professionaliteit van al die creatievelingen die hier strijd leverden om de aandacht van de bezoekers. Een dag later mocht ik, onder de bezielende leiding van Erna (van creatief atelier RNA), zelf aan de slag. Op het resultaat ben ik best trots maar voorlopig moet er nog heel veel geoefend worden voordat mijn werken goed genoeg zijn voor dat schildersfestival.

Tenslotte heb ik ook nog een bezoek gebracht aan de www.landesgartenschau-papenburg.de bij onze oosterburen. Het is een Floriade-achtig evenement (nog tot 19 oktober te bezoeken) in de stad die grotendeels bestaat bij de gratie van de Meyer Werft en de prachtige cruiseschepen die daar gebouwd worden. Ik heb er vooral veel inspiratie opgedaan over het recreëren in stadsparken: in een strandstoel met een lekker boek. Eens kijken of dat ook toegepast kan worden in mijn tuin, hier in Westerwolde.

Annemarie van der Hoeven

Naar boven

meer
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923