Groentips & Groeninfo

Prairie tuinen bij de Vechtbrug in Ommen

Hieronder de beschrijving van de prachtige prairie tuinen die door de Gemeente Ommen zijn aangelegd bij de Vechtbrug in Ommen.

Op het kruispunt Prinses Julianastraat, Varsenerdijk, voormalige N34 en nabij de T- splitsing Zwolseweg en Stationsweg in Ommen treft u plantvakken aan.

De filosofie achter de beplanting is dat het beeld van bolle akkers met bloeiende kruiden vanuit het buitengebied de bebouwing worden binnen getrokken.

Op termijn wordt een informele structuur gerealiseerd van plantvakken met vaste planten die de Ommenaar en bezoeker tot diep in het Centrum van Ommen ‘’meeneemt en verwelkomt’’.

De beplanting is aangeplant op goede, zwarte teeltaarde vrij van ongerechtigheden met een laagdikte van minimaal 60 centimeter.

Na aanplant is een laag aangebracht van lavakorrels in een laagdikte van 8 centimeter die zorgt voor het tegen gaan van onkruidgroei en voorkomt het uitdrogen van de bodem waardoor de planten over vocht kunnen blijven beschikken.

De plantvakken bestaan uit een menging van vaste planten en siergrassen in verschillende voorgeschreven bloemkleuren, bloemvormen, groeiwijzen en groeihoogten.

De beplanting verandert tijdens het groeiseizoen door dat opvolgend steeds, andere vaste planten bloeien. De siergrassen vormen het geraamte van de beplanting en zijn vooral tijdens de winterperiode; een kale periode goed waarneembaar.

Dit beplantingsconcept is ook elders in Nederland te vinden en wordt aangeduid als o.a. : Prairie Garden- vaste plantenmengsels of andere handelsnamen, bekende landelijke spelers zijn o.a. de firma’ s Lageschaar uit Aalten en  Griffioen uit Wassenaar. Zie ook de websites: www.lageschaar.nl en www.griffioenwassenaar.nl.

Tekst: Ben Bakkenes, afd. Openbaar Gebied Infra, Gemeente Ommen.

meer
23
Aug
De geur van succes - Blik op de Tuin no. 916
23
Aug
voor t eerst parkieten aan mn plant