Diversen

Tuinbericht van Annemarie (52)

Tuinieren in Westerwolde                                                        27 oktober 2014

Afgelopen weekend heb ik, waarschijnlijk net als de rest van Nederland, mijn klokken afgesteld op de wintertijd. Wat is het toch prettig om ’s morgens wakker te worden bij daglicht. En ook al weet ik dat er daarvan de komende twee maanden weer een heleboel ingeleverd zal moeten worden, toch helpt het mij om de winterdepressie nog even op afstand te houden.

Minder vrolijk werd ik van het bericht dat Ans de Vries de deur van Theeschenkerij de Noordmee dit weekend voor de laatste keer achter zich in het slot liet vallen. Vijftien jaar lang was zij, tussen Pasen en eind oktober, de drijvende kracht achter deze uitspanning van Staatsbosbeheer in Sellingen. Je kon er na een wandeling door de bossen altijd terecht voor een kom heerlijke soep en op mooie dagen mocht ik er graag neerstrijken in de tuin voor een kop koffie, thee, glaasje wijn en/of een lunch. Ans kende Westerwolde als geen ander en Ans had een zwak voor kunstenaars. In de Noordmee werden wisselende exposities ingericht, ik mocht er het tweede deel van mijn trilogie presenteren en ieder jaar vond de start van de ‘Open Atelier Route’ er plaats. Ik stel me zo voor dat het artistieke leven hier zonder Ans lang niet zo uitbundig tot bloei gekomen zou zijn. Uiteraard wens ik haar nog heel veel geluk en plezier in de jaren die komen. Ik hoop ook dat Staatsbosbeheer een waardig opvolgster vindt zodat wij hier in Westerwolde komend voorjaar als vanouds kunnen genieten bij ‘onze’ Noordmee.

Over genieten gesproken: oktober stelde niet teleur. We hadden hier beslist meer zon dan in het Westen en de meeste regen viel elders. Als ik de kranten moet geloven dan zijn er hier in de herfstvakantie weer meer toeristen gesignaleerd dan vorig jaar. Die stijgende lijn kan het gevolg zijn van de ontsluiting van onze kanalen voor bezoekers die per boot komen maar misschien helpt het ook dat Groningen wat vaker in het nieuws is. Niet altijd positief, dat is waar maar ‘ramptoerisme’ is tenslotte ook een vorm van toerisme. Ik ben blij dat wij hier geen hinder hebben van de gasboringen. Niemand zit tenslotte te wachten op de ellende die veroorzaakt wordt door al die bevingen. Ook zonder dat is het leven al beweeglijk genoeg. 

Tja, en waar moet ik jullie nog meer over berichten? Is
het interessant om te melden dat er een pioenroos naast
mijn voordeur is neergestreken? Hij (of zij) kwam in
gezelschap van een kluit paddenlelies (ook wel armelui’s
orchidee genoemd), een dito rudbeckia’s, een hortenisa
en een vriendelijke Terapeler met een spade. In de tijd
die ik normaal gesproken nodig heb om mijn tuin-
gereedschap tevoorschijn te halen hadden de nieuwe
bewoners een plekje gekregen. Nu maar hopen dat ze
er tevreden mee zijn en zich hier naar hartenlust verder
vermenigvuldigen. Behalve de Terapeler dan. Die vertrok
na de thee en nam zijn spade mee. Hij had zijn goede daad voor die dag gedaan. Ook vertrokken is ‘Meneer Berkhout’, de lezer die al menigmaal door mij vereeuwigd werd. Hij zat de laatste tijd al wat wiebelig op zijn bankje maar nu was hij gevallen en lagen zijn ledematen her en der verspreid over het grasveld. Er was geen redden meer aan. Gelukkig heb ik de foto’s nog. En er komt vast wel iets nieuws op dat plateautje hier in mijn tuin in Westerwolde.

Annemarie van der Hoeven

Naar boven

meer
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST