Activiteiten & Actueel

Verslag excursie tuinen Hoekse Waard 20 augustus 2014

Het is weer gezellig druk en iedereen staat met een goed humeur te wachten tot de bus komt, die ons naar een aantal mooie tuinen zal brengen. Er zijn zowaar wat meer heren dan de vorige keer. De bus was iets te laat, maar dat mag de pret niet drukken. Onze chauffeur heet Peter.

De reis gaat voorspoedig naar de eerste tuin, de Meijtuin te Klaaswaal. We worden hartelijk ontvangen met koffie en zelfgemaakte taart en voor wie wil een borreltje. De tuin bestaat uit een aantal tuinkamers, die met smaak zijn ingericht door de tuindame. Hier kunnen we nog wat eigen stekken scoren van deze hartstochtelijke tuinierster. Helaas gaat ze hiermee volgend jaar stoppen, omdat het toch iets teveel wordt. Nadat we genoten hebben van de tuin en al het lekkers, gaan we naar de volgende tuin.

Dit is Landgoed de Eeckelaer van de familie Eekman te Puttershoek. Het landgoed is vrij recent ontstaan en moest wel aan een aantal criteria voldoen om zich landgoed te mogen noemen. Zo moeten er een aantal bomen staan, alleen past dit niet in dit open landschap. Uiteindelijk werd er een compromis gesloten en kon het landgoed van start. Hier is ook een wijngaard aangelegd en wordt er wijn geproduceerd, waar we natuurlijk van mochten proeven. Het landgoed wordt helemaal onderhouden door de Heer Eekman en een tuinman (een hele prestatie). Uiteraard kregen we een rondleiding en werden we opgesplitst in twee groepen. We keken onze ogen uit. Als afsluiting aten we ons eigen meegebrachte boterhammetjes met een glaasje wijn.

Toen gingen we naar de volgende tuin in plaats van Vreeken’s zaden in Dordrecht, omdat er nog geen nieuwe voorraad zaden beschikbaar is. Dit was de tuin van Boukje Carsjens te Mijnsheerenland. De tuin ligt aan de Binnenmaas. Alleen het weer werkte niet helemaal mee: er viel een behoorlijke bui, dus de rondleiding was korter dan de bedoeling was. Velen vonden de tuin indrukwekkend. Ikzelf kreeg een gevoel uit het verleden, waarbij de landadel pronkte met hun tuin. De tuin wordt onderhouden door hoveniers en er stonden machines waar je u tegen zegt. De siergrassen en planten zijn zeker indrukwekkend, maar geef mij maar een kleinere tuin, die met liefde en toewijding met weinig middelen door de eigenaars wordt vormgegeven.

Nu op naar Villa Augustus, hier had ik al over gelezen in Groei en Bloei. Het zijn de vroegere watertoren en gebouwen van de gemeente Dordrecht.  Het heeft een tijd werkeloos gestaan en raakte in verval. Gelukkig zagen een aantal mensen de potentie ervan in en knapten ze de boel op en maakten ze er een smaakvolle (nuts)tuin van.  Uiteraard hebben we hier wat gedronken en kregen we een rondleiding. We werden opgesplitst in drie groepen. Ze hebben er werkelijk iets prachtigs van gecreëerd. Ook hebben ze hier hotelkamers waarvan een aantal in de voormalige watertoren. In één van die kamers mochten we een kijkje nemen: dit vond ik hartstikke leuk.

Toen we uitgekeken waren, gingen we pizza eten in het centrum van Dordrecht. Laten we kort zijn, dit was niet helemaal een succes.

Onze Chauffeur Peter heeft ons weer veilig naar Hilversum gebracht. Al met al toch een zeer geslaagde dag!

Peter Vogel, Hilversum.

meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923