Activiteiten & Actueel

November

Komende dinsdag is er een extra korte ALV ingepland om de jaarrekening vast te stellen. In april kon het niet doorgaan omdat er toch nog wat kleine punten niet op orde waren en ook omdat 1 kascommissielid ziek was en zo de controle niet kon uitvoeren. Het is als interim penningmeester ook geen gemakkelijke taak om dit te doen. Ik was ontzettend blij toen zich een jongeman aandiende, opgegeven door zijn vader, die iets voor de samenleving wilde doen. Maar helaas kon hij het niet waarmaken om de taken bij Groei & Bloei op te pakken daar hij toch meer tijd nodig had voor zijn studie in de accountancy. Dus de zoektocht ging verder. Na publicaties in de Baarnsche Courant en vragen aan mogelijke kandidaten is het tot op heden nog niet gelukt een geschikt iemand te vinden. Wel heb ik ondersteuning gehad om dit keer alles goed en gedegen te controleren. Een oud-collega heeft mij geholpen. Zij is goed onderlegt in het financiële veld en heeft me afgelopen week 2x geholpen om het voor elkaar te krijgen. Komende maandag komt de kascommissie bij mij langs om alles nog een x te controleren. Dan is er op dinsdagavond een korte vergadering om de jaarrekening vast te stellen en goed te keuren zodat deze nog voor 30 november, de deadline, naar het hoofdbestuur te sturen.

De lezing over planten in de tuin in het Winterseizoen wordt gepresenteerd met beelden en commentaar van Cor van Gelderen van Esveld kwekerij uit Boskoop. We zijn benieuwd. Ik hoop u te mogen ontmoeten komende dinsdagavond en anders wellicht in op dinsdag 8 december bij de Kerstdemo met Birgit Davids in Soest.

De laatste weken ontbreekt het me aan tijd om een blog te schrijven, maar nu ik even een paar dingen op de website moet wijzigen, pak ik de spreekwoordelijke pen even op. Dit omdat ik al een paar weken bezig ben om weer orde op zaken te stellen met de boekhouding. Dit valt, als niet penningmeester niet mee. Volgende week zal een oud-collega uit de financiële sector mij ondersteunen en controleren opdat het voor de 24 november er goed uit ziet en door de leden kan worden goedgekeurd. Het moet dan snel naar de financiële administratie in Zoetermeer. Die kunnen dan de afdracht bepalen aan de hand van het aantal leden die er nog zijn in Baarn. Als ik zo naar de lijsten kijk, die al velen jaren van tijd tot tijd door Koos naar mij worden gestuurd dan valt het nog mee. De teruggang. Ik hoop dat er velen zullen komen op deze dinsdagavond. We zullen zien. Vanmorgen heb ik nog het lange gras in onze achtertuin gemaaid. Het was met de warmte toch weer gaan groeien. Ook de blaadjes zijn bijna van de bomen en die heb ik van de paden geveegd. Lekker laten liggen op de aarde wordt er altijd door de kenners geadviseerd. dus dat doen we dan ook. Komende week zal het wat minder warm worden en ook de regen zal weer toenemen. Volgende week maar de bollen in de grond stoppen. Als ik ze nu al geplant zou hebben, zouden ze wellicht al boven de grond staan. Ik ga nog even een sollicitatiebrief maken, want het gewone leven naast G&B Baarn gaat ook door.

September

De convo is weer uitgekomen. Staat er gekleurd op met een mooie foto welke gemaakt is in de Tuinderij Eyckenstein in Maartensdijk. Ik was daar omdat er op 12 september de onthulling was van de beide oude kassen die helemaal in de oude staat waren opgeknapt. De eigenaar van het Landgoed, baron Otto van Boetzelaer, opende samen met Luuk Schouten, de pachter de Druivenkas. De Tuinderij ligt er mooi bij en als u wilt, kunt u bijvoorbeeld volgend jaar een groente abonnement afnemen. Alles is biologisch gekweekt. Kom er gerust eens kijken op een woensdagmiddag of op zaterdag. Eind oktober gaan ze geloof ik dicht voor de lange winterslaap en alles weer voor te bereiden op het nieuwe seizoen.

In het laatste weekend van augustus zijn de webmasters die voor Groei & Bloei werken druk in de weer geweest om de afdelingswebsite hetzelfde uiterlijk te geven als die van de landelijke website. In de loop van de dag, op dinsdag 1 september konden we weer invoeren en konden het mooie nieuwe jasje van de website bekijken. Het geeft ons weer een gevoel van eenheid met de landelijke website. Prima. Voor mij als webmaster in Baarn is er achter de schermen niet veel veranderd, tenminste ik merk het nog niet, maar het kan zijn dat ik iets tegenkom wat nieuw is. Dat ga ik nog ontdekken. Hoewel het uiterlijk van de NieuwsFlits zou wel veranderd moeten zijn, maar dat moet ik nog zien. Er staat er nog geen een klaar, want ik moet eerst zorgen dat er weer genoeg stof is voor de eerste convo na de zomer waar ik de verhalen momenteel voor aan het verzamelen ben. Morgen, eigenlijk vandaag want het is alweer na middernacht terwijl ik dit intik, heb ik twee interviews met mannen waar Groei & Bloei Baarn wat mee heeft. Meer verklap ik niet en u moet maar kijken wie ik bedoeld heb. Mochten er nog dingen zijn die u vermeld wilt zien in de convo, het kan nog tot maandag 7/9. Alvast bedankt en tot mails of ziens.

Augustus

De maand augustus is weer begonnen. Voor je het weet is de zomer weer over en gaan de kinderen weer naar school. Gelukkig zijn de zomerse temperaturen terug na een weekje extreem slecht weer met een heuse zomerstorm. Dit was de ergste in meer dan honderd jaar zo vertelde ze van het KNMI. Ook in onze tuinen zijn takken gesneuveld en wellicht ook bomen. In onze laan waaide er een enorme tak uit een eikenboom. Knapte als een luciferhoutje af. En natuurlijk langs de rondweg was het weer bezaaid met populierentakken. Gelukkig heeft de gemeente nu ingezien dat deze bomen nu gekapt moeten worden omdat het een gevaar voor fietsers en auto's geeft bij een beetje wind. Maar zoals ik al eerder schreef is de zomer terug en geeft het deze week weer tropische temperaturen. Heerlijk. Hoewel er ook weer buien met onweer worden verwacht. Dus dat scheelt dan ook in het sproeien van de tuin. Prima zo. Hopelijk gaat het niet te hard regenen want daar kunnen de Hortensia Annabelle weer niet tegen. Ze zijn weer helemaal opgebonden en hopelijk blijft dat zitten. Ik zal er een volgende keer over berichten. Voor ik het vergeet. We gaan weer op excursie en wel naar de tuin van Gesien Lauxtermann in Ankeveen. Na een eerdere poging, afgelast vanwege de extreme hitte, proberen we het op donderdagmorgen 13 augustus weer. Heeft u zin om mee te gaan, mail dan even naar info(at)baarn.groei.nl en dan zien wel elkaar die ochtend rond 10 uur bij het station in Baarn.

Juli

Inmiddels is de naam van deze column veranderd in 'Zomercolumn' want dat mag je toch wel zeggen na de eerste hittegolf die begin deze maand ons land 'trof'. Nou hou ik heel erg van de warmte als iemand, die in vroeger jaren aan het begin van zijn carrière in Arkansas en Texas gewerkt heeft, maar niet iedereen is daar dan zo blij mee. Het zal, als je weerdeskundigen mag geloven, toch vaker voorkomen dat we dit soort golfjes gaan krijgen. Ook deze week worden er aan het eind weer een aantal tropische dagen verwacht. Helaas is voor onze tuinen en de beplanting die er staat, warmte en droogte niet altijd even leuk. Een lekker regenbui tussendoor is dan ook zeer welkom. In onze eigen tuin zie ik nu wat ik verkeerd heb gezet en dat is bijvoorbeeld de Epimedium die in de volle ochtendzon staat en waar de bladeren nu van verbrand zijn. In het najaar zal ik ze verplaatsen naar een schaduwplek in de tuin. Verder hebben de Hortensia's het zwaar met droogte. Vooral de H. 'Annabelle' in de achtertuin is achtergebleven. Maar die in de voortuin staat er prachtig bij (zie foto hiernaast). Ook de buxus doet het daar nog wonderwel goed. Had gedacht dat deze er met het uitvallen na het zwart worden van de blaadjes veel slechter aan doe zou zijn geweest. We geven ze nog een kans deze zomer. Wat ook niet tegen de hitte bestand was, was de excursie naar Ankeveen. Met een temperatuur van 32 graden op die dag zou het niet lekker geweest zijn en dus besloten we dit te verplaatsen naar eind augustus.

Juni

Deze week is de 2e Nationale Tuinweek officieel geopend in Helmond. Als vertegenwoordiger van Groei & Bloei Baarn was ik daar ook voor uitgenodigd en heb een hele mooie en goed georganiseerde dag door de vrijwilligers van G&B Helmond meegemaakt. In de nieuwe wijk Brandevoort, een wijk welke in 2005 is gebouwd als een soort vestingstadje met rondom water. In het midden staat een Markthal en daar werden zo'n 140 mensen uit het hele land welkom geheten. Het thema van deze week is 'Water in de tuin'. De opening werd gedaan door de Deltacommissaris Wim Kuijken, Lodewijk Hoekstra, de hovenier van RTL4, en de burgemeester mw. Blanksma. Door het trekken van een bootje door het water werd de kick-off gegeven. Daarna werd nog een geveltuintje ingeplant door de 'hoge' gasten met kinderen uit de buurt en ging men weer terug naar de Markthal. Men kon daarna kiezen uit diverse wandeltochten o.l.v. gidsen. Ik had gekozen voor een tocht langs de ecozone samen met een landschapsarchitect van de gemeente Helmond. Bijzonder hoe in 10 jaar tijd zo'n wijk ontstaat en hoe het groen zich ontwikkeld. We kwamen diverse en bijzondere planten tegen. Onder andere een gestreepte Orchis. Na een uur, in de warmte want het was ongeveer 27 graden, waren we weer terug in de Markthal en werd het geheel afgesloten met een borrel en bitterballen. Uiteraard kregen de organisatoren mooie bloemen aangereikt voor al het werk ze gedaan hadden. Vandaag is de week dan echt begonnen. In Baarn waren niet genoeg mensen om extra activiteiten te organiseren dan alleen het Open Tuinenweekend van volgende week. Op de website ziet u al de tuinen staan die open zijn voor deze beide dagen. U moet zeker gaan kijken naar de tuinen die na een paar jaar weer open zijn of nieuw zijn in het programma.

Ik wens u veel tuinplezier op zaterdag 20 en zondag 21 juni. Maar uiteraard ook in uw eigen tuin. 

Mei

Het weer is niet bepaald zomers te noemen wat we in mei hebben gehad en ook de week die voor ons ligt kan je zo niet noemen. Temperaturen rond de 14 graden en zware bewolking doen me aan het vakantieweekje in de Algarve denken. Daar is het nadat we vertrokken waren alleen maar mooi en warm weer geweest en het ziet er prachtig uit voor de komende 14 dagen. Pech kan je dat wel noemen. Zelf heb ik niet zo heel veel in de tuin gewerkt de laatste weken, druk met werk en vrijwilligerswerk. Maar ook veel gelezen, kranten en boeken hebben mijn voorkeur. Zo las ik afgelopen zaterdag een leuk artikel over het nieuwe boek 'De tuin als lusthof & slagveld' waarvan de inhoud op je lachspieren zou werken. Toen ik gisteren de schrijfsters in het radioprogramma 'Vroege Vogels' hoorde, dacht ik zeker dat het een leuk boek moest zijn van hetgeen ze beschreven en te zeggen hadden. Ga mezelf het boek cadeau doen en ik laat u bij een volgende keer wel weten of het inderdaad waar is wat de journalisten beschreven en gezegd hebben. Afgelopen week ook de tuineigenaren voor het Open Tuinenweekend uitgenodigd om zich aan te melden om mee te doen. Hierop hebben 10 eigenaren, weer 3 meer dan vorig jaar, dat ze open willen zijn. Komende week hoop ik het overzicht rond te hebben zodat ik het kan publiceren op de website en ook in de plaatselijke media. Mocht u dit blog nu lezen en denkt u ook eens te willen meedoen, meldt u dan aan. We komen graag kijken naar al het moois.

Wens u ondanks de sombere weersvooruitzichten een mooie week en veel tuinplezier.

April

De laatste dag van april. Vanmorgen vroeg is Ank Maertens met een hele groep tuinclub- belangstellenden vertrokken naar Madeira voor een tuinenreis. Zelf heb ik de afgelopen week de Algarve doorkruist. Ook daar is de natuur al weer wat verder dan hier in Nederland, hoewel het hier ondanks de koude toch ook aardig begint uit te lopen. De Prunus bomen staan prachtig te bloeien en zijn als vanouds op tijd. Voorgaande jaren waren ze al weken uitgebloeid, maar dus niet dit jaar. Na een week afwezigheid moet er weer heel wat in de tuin gedaan worden. Het onkruid groeit ook welig, zowel in gras als in de borders. De buxushaagjes lopen ook weer uit en staan er zowaar groen bij, maar 1 vierkant die vorig jaar aan het afsterven was na de besmetting, staat er zielig bij. Maar even aanzien of deze gerooid moeten worden. Dan een alternatief er in zetten! Verder bedenken of we nog een activiteit gaan doen met de Nationale Tuinweek. Het thema is water en er zijn een aantal tuinen waar mooie vijvers liggen. Hoop dat er ook meer mensen hun tuin willen openstellen dit jaar. U kunt de tuin nog steeds aanmelden. Graag. Mail of bel even als u dit wilt.

Wens u een mooie week en geniet van de natuur en de uitlopende bomen en struiken in uw tuinen.

Maart

Maart: 14 dagen zijn al voorbij gegaan. Druk geweest met het Jaarverslag der secretaris en ook voorbereidingen gemaakt om samen met Martin de Zwart, jonge penningmeester de boekhouding over 2014 in een nieuw programma te gaan zetten. Dit moet deze week z'n beslag krijgen. Maar ook in de tuin begint alles weer uit te lopen en hebben we de oude stelen van Sedums, Hosta's en andere vaste planten nu eindelijk afgeknipt. Helaas zien de Buxushaagjes er nog steeds niet goed uit. Ik ga daar van het voorjaar maar eens mee aan de slag. Eens kijken of de door Frank Spaan opgegeven middelen ook zullen helpen! Over Frank gesproken. Hij was afgelopen dinsdag bij ons in De Groene Inval om een lezing te geven over zijn vak als Tuincoach. Een boeiend vak. In de terugblik zal ik wat uitgebreider er op ingaan. Helaas waren er maar 12 personen die voor de lezing waren gekomen. Dit is natuurlijk niet kostendekkend, maar dat weten we al langer dat het niet echt meer uit kan. We bekijken of in het volgend seizoen we iets kunnen doen samen met Soest of met groene verenigingen in Baarn. Maar dan is het ook belangrijk om een goede voorzitter en een PR vrijwilliger erbij te krijgen om het bestuur weer op volle sterkte te laten opereren en om te kijken of Groei & Bloei Baarn nog toekomst heeft.

Komende zaterdag kunnen de eenjarigen weer opgehaald worden in De Groene Inval. Koos zal ze weer klaar zetten voor een ieder die besteld heeft.

Februari

Januari ligt weer achter ons en als je zo kijkt dan zie je de lente al weer komen. De sneeuwklokjes en krokussen staan al boven de grond in het bos tegenover ons huis. Afgelopen zaterdag was onze plaatsgenoot, Prinses Beatrix, jarig. Ik heb haar namens onze vereniging een jubileumboekje cadeau gedaan daar er ook een verhaal met foto van het versierde Gemeentehuis in Baarn in staat van de huwelijksdag voor de wet in Baarn en een verhaal over de tuinen van Soestdijk. Ook 2 exemplaren van onze convo er in gedaan. Daarin een foto en een verhaal over de opening van de eerste Nationale Tuinweek in Delft en in de winterversie een verslag van de Jubileumfair. Als beschermvrouw van Groei & Bloei is het goed om op de hoogte te blijven van datgene wat je aanspreekt.

Afgelopen maand ook de voorbereidingen opgepakt voor een gezamenlijke planten- en stekjesmarkt met Soest op Landgoed Eycken-dal. Het was Soest goed bevallen en zij vroegen of we dit x het niet samen wilden doen. Bij hen was het al een paar jaar niet geweest en het zou leuk zijn om dat weer een x op te starten. Na de goed verlopen Kerstdemo's van de afgelopen jaren is dat zeker het proberen waard. Op zaterdag 11 april zullen we vanaf 10 - 12.30 uur weer een ochtend ruiling houden. Later volgt er meer info.

Januari

Afgelopen maand was het weer druk om plannen te maken voor dit komende jaar wat voor ons ligt. In de eerste week was er de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie in het Gemeentehuis. Sinds ik Algemeen bestuurder ben, geef ik daar altijd acte de préséance om B&W van Baarn weer een goed jaar toe te wensen. Dit keer kwam raadslid Cok de Zwart op me af om te vragen of we nog op zoek zijn naar een penningmeester. Zijn zoon Martin was wel in voor deze 'baan' vanwege zijn studie in de accountancy waar hij 2 verenigingen zou moeten ondersteunen om de nodige studiepunten bij elkaar te sprokkelen. Deze maand zal ik contact met hem leggen om een afspraak te maken zodat ik hem het e.e.a. kan uitleggen wat het inhoud. Verder velen de hand geschud en anderen vroegen ook of we als G&B weer aan de Beursvloer mee wilden doen. Nou daar moet ik nog eens goed over na denken. Wie weet! Bij het opmaken van de jaarrekening zag ik al wel dat we afgelopen jaar zijn ingeteerd. We hebben namelijk het Jubileumboek uit gegeven en daarvoor een feest gegeven op 18 oktober jl., maar dit was een bescheiden feest met weinig kosten. Door de crowdfundingactie en de verkoop van zo'n 90 exemplaren hebben we de helft van de onkosten kunnen dekken. Het is jammer dat maar 1/3 van de leden bereid is geweest om een jubileumboekje te kopen! Het is tenslotte voor hen geschreven. Maar goed wie weet komen er dit jaar nog wat mensen die het kleinood alsnog willen kopen. Dat zou mooi zijn. Dit seizoen zijn er nog 2 lezingen te gaan en daarna zullen we evalueren of dit wel zin heeft om door te gaan. In oktober en november waren er gewoon te weinig toehoorders om het positief af te sluiten. Met resp. 9 en 15 mensen is het niet meer kostendekkend om een dure spreker naar Baarn te halen. We zullen zien wat de lezing met Frans Spaan, 10 maart, en de lezing met Henny van der Wilt, 14 april, ons zullen brengen. We gaan het zien.

meer
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST