Activiteiten & Actueel

Jaarafsluiting 2014

Op deze laatste dag van het jaar sluiten we als afdeling Baarn een mooi jubileumjaar af. De lezingen waren bijzonder, hoewel het er eigenlijk maar een paar waren zoals in de Terugblik te zien valt. De eerste Nationale Tuinweek was een succes. Ook in Baarn hebben we daar aan mee gedaan met als afsluiting het Open Tuinenweekend. Met 7 tuinen hadden de kijkers genoeg tijd om ze allemaal goed te bekijken. Volgend jaar hopen we op meer openstellingen, ook van nieuwe leden die willen meedoen. Dit jaar hebben we ook weer meegedaan aan het Cultureel Festival omdat we dachten dat we het jubileumboekje konden presenteren op 6 september, een dag nadat we precies 115 jaar bestonden. Maar dit nam toch meer tijd om er een mooi boekje van te maken zodat er besloten werd om het dan op 18 oktober te doen en wel op het Landgoed Eycken-dal in Soest. Op deze plek wonen Harm Jan en Jos Luth. Zij hebben hun terrein belangeloos opengesteld en daar hebben we de Jubileum Fair gehouden. Met ongeveer 150 belangstellenden is het eerste exemplaar aan Mark Röell, burgemeester van Baarn aangeboden. Als schrijver van het boekje was ik enorm blij dat hij met zijn voorwoord ook hier aan mee wilde werken. Het tweede exemplaar werd door Wilma de Leeuw, die geholpen heeft met de opmaak en het afnemen van een interview, aangeboden aan mw. S. Jehee. Oudste lid van onze vereniging. Elders in deze terugblik kunt u lezen wat er zoal te zien, te proeven, te kopen en te maken was. De najaarscursussen van het bloemschikken waren vol en de cursisten hebben prachtige stukken gemaakt met de opdrachten van Loes. Ze waren tevreden en gaan weer door in januari als het aan de meesten ligt. Hopelijk komen er nog wat mensen bij. Tot slot wil ik u bedanken voor uw support en geef hierbij aan hoe een scheidend lid na vele jaren het verwoorde in een mail:  

'Veel dank voor uw grote en onvermoeibare inzet wat u voor onze vereniging gedaan heeft en nog steeds doet! Ik wens u veel sterkte en hopende dat er snel goede ondersteuning in het bestuur komt.'

Ik wens u allen een mooi, gezond en kleurrijk 2015 toe en graag tot ziens bij de activiteiten van Groei & Bloei Baarn en omstreken.

Laatste activiteiten 2014

Op woensdagmorgen en donderdagavond hadden de cursisten van Loes Amesz hun laatste avond om een mooi bloemstuk voor de Kerst te maken. De productie op de donderdagavond was hoog. In de 2 uur tijd werden wel 2 stukken per deelnemer gemaakt. Dit was vooral bij hen die al langer deze cursus hebben gevolgd. Ik had wat november/december magazines meegenomen om te proberen nog wat mensen te overtuigen van het voordeel van een abonnement en de korting die je kunt krijgen. Twee dames zijn gelijk lid geworden en een 3e heeft dat onlangs ook gedaan. Toch leuk zo'n positief resultaat op het laatste evenement van Groei & Bloei in het jubileumjaar.

Kerstdemo 2014

Op dinsdag de 16e was er weer de jaarlijkse Kerstdemo. Georganiseerd door Groei & Bloei Baarn en Soest. Al weer voor de 5e keer en dit jaar was Birgit Davids uitgenodigd om de demonstratie te geven. Zij is bekend van het NKB als voorzitter van de jury. Als bloemschikkunstenaar heeft ze ook een eigen zaak in het Oosten des Lands en verder geeft Birgit veel workshops en cursussen in het land.

1. Handgebonden boeket

2. Roze krans

3. Koperen schaal met dakje

4. Klassieke schikking

5. Naturel stuk

6. Alternatieve kerstboom

7. Witte vaas met Amaryllus

8. Frame van rode Cornus takken

9. Afhangend stuk in zwarte vaas

Lezing 'Eten met smaak'

Op dinsdagavond 11 november was er teleurstellend weinig belangstelling voor de lezing van onze plaatsgenote Elsje Bruijnesteijn over 'Eten met Smaak'. Zij maakt bloesemwater, gekonfijte kornoeljes en gepofte kastanjes. Elsje schrijft boeken over eten uit de eigen omgeving, de natuur, de moestuin. Daarnaast schrijft ze op haar blog de recepten die ze uitprobeert van de wilde pluk uit onze omgeving. Het is eten dat niet alleen betaalbaar is, maar ook gezond en niet uit de supermarkt komt en waar niet mee gesjoemeld is. Met hulp van beelden vertelde Elsje een leuk verhaal. Voor het voorjaar zoekt ze nog een tuin waar veel onkruid de ruimte heeft en waar zij mag plukken. Na afloop was er nog een verloting en zoals u zult begrijpen kregen de 9 bezoekers allen een prijsje.

Filmpjes Jubileum 2014

Groei & Bloei viert 115-jarig bestaan

Op zaterdag 18 oktober vierden wij als Groei & Bloei Baarn e.o. ons 115-jarig bestaan met een JUBILEUM FAIR (klik op deze link en u ziet een impressie van deze dag) in Soest.  

De vooruitzichten voor deze dag, qua weer, waren geweldig. Op de vrijdag werd alles opgebouwd, een grote koffieketel in Utrecht opgehaald, de laatste pompoenen van het land gehaald bij Nijmegen, de draaitafel gecontroleerd en de babyslabbetjes nog eens glad gestreken. Kramen werden op de plek gezet volgens de vooraf besproken opzet en planten werden uit de grond gehaald voor de ruilbeurs. De laatste ronde aan appelplaatkoeken werden gebakken door de huisbakkers met goudrenetten uit de boomgaard. Al met al was het een gedegen voorbereiding ging er aan deze Jubileum Fair vooraf.

 
 

Vooruitzicht naar Jubileum 2014

Cultureel Festival 2015

Op 6 september was het Cultureel Festival. Na een paar jaar pauze hebben we weer een keer meegedaan. Ook met het doel om ons 115-jarig jubileum te vieren. Maar helaas was het jubileumboekje nog niet klaar zodat we het niet konden uitdelen. Dit gebeurd nu half oktober. Met de dames Barbara, Bep, Corien, Corrie en Wilma van de BloemSchikkring hadden we een leuke kleurrijke dag. Zij maakten leuke stukjes en verkochten ze voor de kas. Er was redelijk wat aanloop en het weer werkte ook mee. Lekkere petitfourtjes gegeten voor het 40-jarig jubileum van de Historische Kring. Wij gaan op naar het 116e jaar voor onze afdeling.

Open Tuinenweekend 2014

Het landelijk Open Tuinenweekend was dit jaar op 21 en 22 juni. Het was een prachtig weekend op beide dagen. In Baarn waren 4 tuinen op zaterdag open. Ook in het Cantonspark kon je terecht bij Greet de Lange voor informatie. En op zondag waren de tuinen van Harm Jan Luth, Soest, Ank Maertens, Soest en Paul Otto in Eemnes open. Maar ook de tuin van Corrie Nouwen was open.

De foto's die vorig jaar gemaakt waren van de Open tuinen stonden dit jaar op de website van Groei & Bloei landelijk ter aankondiging van het Open Tuinen Weekend. In Baarn waren dit jaar geen opnamen in de tuinen door RTV Baarn, maar werd er voorafgaande aan de 1e Nationale Tuinweek een filmpje 'geschoten'. Het is een leuk filmpje geworden, zeker de moeite waard om even te kijken. Uiteraard hoop ik dat er nog wat nieuwe mensen zullen komen die mede met mij de kar willen blijven trekken om dit soort evenementen te kunnen blijven organiseren. Zie hier: 115 jaar Groei & Bloei Baarn e.o.

Gisteren en vandaag heb ik de tuinen bekeken en het zag er allemaal weer prima uit. Veel mensen aangesproken die op bezoek kwamen. Enthousiast waren ze en velen hebben goede ideeën opgedaan zo vertelden ze. Voor volgend jaar hebben zich enkele nieuwe tuineigenaren gemeld die graag mee willen doen. Ik heb ze genoteerd en probeer ze zo vroeg mogelijk in het jaar te benaderen. Want heb wel geleerd dat agenda's heel snel vol kunnen 'lopen'. De beelden die dit jaar gemaakt zijn, komen snel weer op de website te staan.

Tuinfair 14 juni 2014

Bij de start van de 1e Nationale Tuinweek in Baarn hebben wij op 14 juni een Tuinfair gehouden. Opgezet door Corrie Nouwen in haar tuin en met kramen voor activiteiten van Groei & Bloei aan de voorkant. Het leverde op deze dag zo'n 5 nieuwe leden op en later in de week kwamen er nog 2 bij. Nog nooit waren dit er zoveel op 1 dag en in 1 week tijd. Het was verder gezellig met een gestage aanloop van mensen die ook op de actie van 'Tegel eruit, plant erin' afkwamen. Er zijn heel was diverse soorten tegels, brokstukken en klinkers verzameld. Men was blij met de Hydrangea Limelight. Met dank aan Veluweplant en Leen Konijn uit Lunteren voor de sponsoring. Ook Corrie en haar team hadden een leuke dag gehad en nog wat planten en brocante spullen verkocht. Wellicht volgend jaar weer en dan met iets warmer weer.

Floraliën

Op 10 mei was er voor mij een uitstapje naar de Floraliën expo in Den Bosch. Ook andere leden uit Baarn gingen naar deze tentoonstelling in de Brabanthallen toe. Om er te komen was even zoeken als je met de trein kwam, want het terrein ligt ten noorden van het station. Maar met een OV-fiets kom je overal en snel. Helaas was het weer niet echt geweldig met veel regen dus dan is het wel prettig als het binnen is. Het was prachtig opgezet met veel voorbeelden van kwekers die hun waar daar wilden aanprijzen. Ook voor bloemschikkers was een aparte hal met veel mooie opgemaakte en kunstzinnige stukken. Zie ook de foto's. Op een gegeven moment was de hele hal in rep en roer daar de VVD de Europese verkiezingscampagne daar kwam opstarten. Compleet met Rutte en zijn gevolg aan fotografen en media. Zie de foto's hieronder van al het moois. Soms wat donker daar het binnen was.

Westbroek! en Ab Hooijer

Een paar weken terug, op 22 april was ons Groei & Bloei lid Ab Hooijer te zien in het programma Westbroek! van RTV Utrecht. Met beelden rondom de Wilhelminavijver begon Henk Westbroek te vragen aan passanten of ze verstand hadden van het verzorgen van Kamerplanten. Hij zelf had dat niet, want aan de varen 'Arie' was duidelijk te zien dat deze het niet goed had bij hem thuis. Vervolgens kwamen er beelden uit de jarige hortus in Utrecht waar zowel de bioloog als de hortulanus Gerard van Buiten aan het woord kwamen en lieten zien hoe je kamerplanten kunt verzorgen. Na nog wat omzwervingen in Baarn kwam na zo'n 17 minuten uitzending Ab Hooijer in beeld. Henk Westbroek belde aan bij zijn huis en vroeg van alles aan Ab. Het is leuk om de hele uitzending eens te bekijken en te zien wat je allemaal met kamerplanten kunt doen. Zie hier de link: Westbroek! Kamerplanten. Veel kijkplezier.

40 jaar les geven

Deze ochtend, 16 april, was ik op de laatste les van W1 bloemschikken. Normaal met 7 mensen, maar door vakanties (1) waren er nu maar 3 die een bloemstuk voor Pasen maakten. Zelf was ik gekomen om Loes Amesz in de bloemetjes te zetten. Zij vierde onlangs het feit dat ze 40 jaar aan de slag is als docente bloemschikken voor Groei & Bloei Baarn. Veertig jaar geleden kwam een bestuurslid naar hun woning in Bunschoten om te vragen of zij les wilde geven aan liefhebbers van onze vereniging. Eerst was dit in de kassen van Jansen aan de Faas Eliaslaan en later in de Speeldoos. De oude. Ook waren er al Kerstdemonstraties waarbij groen uit het Cantonspark werd gebruikt. Dit was in het gebouw van Christelijk belangen. Ik zal met haar en haar man Co nog een interview houden om achter nog meer feiten van vroeger te komen zodat we dit kunnen optekenen in het jubileumboek.

Plantenruilbeurs 12-4-14

Deze zaterdag, de 12e, begon met een mooi zonnetje. Zelf had ik mijn zijtuin leeg gehaald met allerlei Geraniums, Hosta's en Vinca's voor de ruilbeurs. Ook Koos had zoals gebruikelijk weer planten gestekt en opgepot. We besloten om het vandaag buiten te houden vanwege het mooie weer. De eerste belangstellenden kwamen tegen 10.30 uur het terrein van de Groene Inval op en stalden hun waar uit over de lange tafel die voor in de tuin staat. Heel overzichtelijk. Elma Kwast had een hele doos met allerlei zaden, maar ook zelf opgekweekte Pomodori tomaten zouden zeker van hand tot hand gaan. Tuinboeken werden ook aangeboden, maar het hoofdaandeel waren toch wel de vaste planten. Wie zin had kreeg nog een lekker kopje koffie en tegen 11.00 uur waren er zo'n 20 mensen die aan de ruiling mee zouden doen. Koos gaf om 11.01 uur het startsein voor de ruiling. Om 11.10 uur kwam nog de fotograaf Roeland van de BC om een paar foto's te maken. Ook nog een aantal liefhebbers die niet eerder konden, lieten hun waar nog zien en hadden geluk om wat planten te kunnen ruilen. De Sansevieria werd als laatste kamerplant gescheurd en aan een aantal mensen gegeven. Al met al was het met een kleine 25 personen een drukke en leuke ochtend. En dat heerlijk buiten.

40 jaar lid

Op 7 januari 2014 jl., heb ik als bestuurder 2 bossen bloemen gebracht bij 2 leden die al 40 jaar lid van Groei & Bloei Baarn zijn. De heer M.C. van de Woude en de heer N.A.M. Kuijer. De laatste is bij menig Baarnaar bekend vanwege de kwekerij aan de Berkenweg. Inmiddels genieten de heer Kuijer en zijn vrouw van een welverdiende pensionering. Dat doen ook de heer en mevrouw Van de Woude. Kwam op een mooi moment daar mevr. Van de Woude herstellende is van een heupoperatie. Overigens hebben beide heren lange tijd in het Groei & Bloei bestuur gezeten, al heel wat jaren geleden. Ze waren zeer content met de bloemen, dus dit was dan ook op zijn plaats. Met dank aan de samensteller van de bossen, Pia's Bloemen.

meer
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST