Groentips & Groeninfo

Rozen planten

De beste tijd om rozen met kale wortels te planten is eind oktober, november of februari-maart, mits het niet vriest! Rozen in pot kun je het hele jaar planten.

Lees verder Zet rozen met kale wortels eerst een uur in een emmer water en plant de struik zo snel mogelijk na aanschaf. Maak een flink plantgat, 2x zo diep en breed al de kluit. Bij arme en slechte grond kun je het plantgat beter nog groter maken. Als de wortels langer zijn, maak het gat dan dieper. Verbeter voor het planten de grond met rozengrond en voeg eventueel mycorrhiza-schimmels toe voor een gezonde groei. Maak de grond los en meng alles goed door elkaar. Plant de roos zo diep dat het oculatiepunt (de verdikking boven de wortels) ongeveer 3 centimeter onder de grond komt. Vul het gat aan met de verbeterde grond en druk goed aan. Geef meteen ruim water. Plant je een stamroos, plaats dan een stevige stok en bind het stammetje hier aan vast.


Rozen verzorgen

Rozen zijn struiken waar we veel van verwachten, zoals gezonde groei en een grote hoeveelheid bloemen,  bij voorkeur gedurende een lange periode. Om/ dat te bereiken hebben ze eten nodig, veel eten .
Hieronder het recept wat ik een aantal jaren met succes gebruik.

Het algemene advies is om na het snoeien - in maart-  50 tot 60 gram mest per plant te geven, maar dat is een rekbaar begrip. Je hebt kunstmest, je hebt organische mest, je hebt mest van de boer en vaak fors in prijs variërend! Wat is wijsheid?

Ik geef 'gewoon' een grote mok gedroogde kippenmest of koeienmest per plant (te koop bij tuincentra , Welkoop en nog andere vaak veel goedkopere adresjes) en ik houd de rozen daarna scherp in de gaten of ze goed reageren op de voedselgift. Grote volwassen rozen hebben wat meer voeding nodig dan kleine jonge roosjes.

Daarna dek ik dit af met een laagje compost van 10 cm  dik (ongeveer 10 l per grote roos ),
Herhaal dit  na de eerste bloei van de rozen.

Niet meer bemesten na  half augustus, als je dat wel doet ,dan krijg je nog groei in het najaar , die dan gevoelig is voor vorst wat niet wenselijk is.
In het vroege najaar ( eind september) kan je 60 gr bitterzout per plant aanbieden dit bevordert het afrijpen van het blad en de spruiten.

Als je aan wintersnoei  doet  ( het terugknippen van de lange loshangende takken van met name klimrozen) kan je de rozen ook aanaarden met Compost. Aanaarden voor de winter is een goed advies voor alle rozen. Dan zijn ze klaar voor de winterslaap.

Rozen in potten hebben het moeilijker, dan is het het beste om een meststof zoals Osmocote te gebruiken, geschikt voor bloeiende heesters en planten.
Belangrijk: ze hebben veel behoefte aan water zeker als ze blad aanmaken en in bloei komen.

Susan Wijting                                                                                                                                 

meer
Deel dit artikel:
22
Oct
Herfstbloeiers
21
Oct
De wereld op zijn kop…