Groentips & Groeninfo

Boeiende en bonte bollenmixen

Hanneke van Dijk had altijd al  een bijzondere passie voor sneeuwklokjes en schreef daar diverse boeken over. Dit boek gaat over bollen in brede zin, en niet alleen over soorten en allerlei tips en wetenswaardigheden maar vooral over talrijke fraaie combinaties. Ze geven volkomen leken die nuttige handgrepen hun borders meer kleur, afwisseling en verlenging van bloeitijd te bezorgen.

Bloembollen Mixen & Matchen begint met een reeks beknopte stukjes over  onderwerpen als bollen in potten en bakken, plukbollen, verwildering en meerjarigen, bollen, knollen en wortelstokken, en hoe je bollen kunt overhouden. Zelfs tips over hoe om te gaan met bollen als cadeau. Hoe kort het tekstblok ook is, het kan creatieve types tot bijzondere keuzes brengen. Geef je musicerende familielid een cultivar-soort met de naam Verdi of een andere componist, en mensen die in de vroege winter zijn verhuisd, en voorlopig nog niet aan de tuin toekomen een grote zak sneeuwklokjes. Maar kijk uit met Ipheion want dat soort zou een grootmoeder met groene vingers als een belediging kunnen opvatten, schrijft Van Dijk. Deze soort staat immers bekend als oude wijfjes. Zelfs voor tuinclubleden die zich koninklijker dan de ‘konegen’ wanen heeft ze een tip. En wie het register doorbladert vindt vast nog wel meer minder bekende soorten.

Eindeloze reeks
Het bloembollen ABC maakt het leeuwendeel van het boek uit. In dat deel worden dertig bolgewassen in alfabetische volgorde beknopt beschreven. Alle voorzien van een kleine foto afgewisseld met overzichtsfoto’s die tonen hoe de soort in een aangelegde voorjaarsborder ogen. Van Anemone tot Frittilaria, van Hyacinthoides tot Muscari en Narcissus tot Triteleia. Er is niet alleen aandacht voor vroege voorjaarsbloeiers, ook later bloeiende bolgewassen als Allium (niet alleen de populaire paarse varianten, ook witte en groengele soorten), zomer- en herfsttuincyclaampjes en Ornithogalum pyrenaicum komen aan bod.

“ ...een grootmoeder met groene vingers als een belediging kunnen opvatten ...”

Combinatie
Door de vele tips is het ook voor en niet zo ervaren publiek mogelijk mooie bollencombinaties samen te stellen die niet alleen in kleur, echter evenzeer in vormen, hoogte en bloeitijd van elkaar verschillen. Waardoor je nog langer van een divers bloemenbeeld in je borders kunt genieten. Er zijn zowel suggesties voor ton-sur-ton tinten als bonte mengsels. Voor elck wat wils. Wat te denken van Narcissus hawera, Tulipa bakeri ‘Lilac Wonder’ en Muscari botryoides ’Superstar’. Of een warme kleuren combinatie van de majestueuze Fritillaria imperialis (keizerskroon) en een bonte mix van witte, gele  en wit-gele en geel-oranje narcissen. Ook de auteur dezes staat er met een tip in vermeld op pagina 81. Een ingetogen combinatie van witte en bijna witte narcissen (bijv. ‘Rippling Waters’ of ‘Polar Ice’, hoge zwarte tulpen, lage bleekgele Tulipa ‘Duc van Tol Primrose’) en frisse blauw-witte sneeuwroem (Chionodoxa forbessii).

Verbeelding
Handig achterin is het lijstje met plekken (museale en show-)tuinen waar je in het seizoen bollen in allerlei verschillende decors kunt zien en van leveranciers die een interessant aanbod hebben. Het boek is rijk geïllustreerd met kleurenfoto’s zodat de resultaten van de mixen en mengsels weinig aan de verbeelding hoeven over te laten.

Hanneke van Dijk
Forte Groen boeken
Paperback, 144 blz.
ISBN 978 94 6250 027 3
Prijs € 17,95

Tekst: Leslie Leijenhorst

Op deze pagina plaatsen we aankondigingen van groene activiteiten in en rond Wageningen.

Bijdragen voor deze pagina kunnen worden gemaild naar info(at)wageningen.groei.nl

Zomerijver