Groentips & Groeninfo

Dahlia's in de tuin

Dahlia’s, eindeloos bloeiend de hele zomer door en in alle denkbare kleuren.  Altijd goed voor een bosje bloemen op de zondagse tafel bij oma.

Lang waren ze uit de gratie, te bont, te groot, te schreeuwerig. Zacht pastel en heel verfijnd moest het zijn in de tuin. Niks rood, oranje, paars en geel.

Dat is verleden tijd. Kleur mag weer van de mensen die weten wat in is, of tenminste van zichzelf vinden dat ze het weten. En Dahlia’s zijn weer helemaal hip.

Zo half april wordt het zoetjesaan tijd om de Dahlia’s uit hun winterberging te halen. Je kunt ze direct een plekje geven in de tuin of ze eerst voortrekken in potten en ze dan vanaf half mei uitplanten in de tuin. Iets meer werk natuurlijk, maar je hebt wel gelijk iets staan in de tuin. Het is altijd weer bijzonder om te bedenken dat uit die nu onooglijke droge knollen over een paar maanden de mooiste bloemen komen.

Als de knollen er droog zijn na een hele winter laat ze dan eerst een nachtje weken in water. Heb je zelf geen Dahlia’s overgehouden van vorig jaar dan kun je ze nu nog kopen in het tuincentrum of bestellen bij de bollenhandelaren. Verberghe in Zwanenburg, www.verberghe.nl of Hein Meeuwissen in Voorhout, www.meeuwissenvoorhout.nl hebben een groot assortiment. Bestellen kan via de website, maar je kunt ook de catalogus aanvragen uiteraard.

En wil je wat meer plantjes van je favoriete Dahlia dan is nu de tijd om stekjes te nemen. Daarvoor leg je de Dahliaknollen in een kistje halfbedekt met wat aarde en je houdt ze een beetje vochtig. Na een paar weken komen de eerste scheutjes tevoorschijn. Als ze ca. 6-7 cm. groot zijn snijd je met een scherp mesje de stek met een klein stukje van de knol eraf en zet hem in een potje met een mengsel van scherp zand en potgrond. Een plastic zakje over de pot zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid hoog blijft, wel af en toe even luchten.

Kijk na een paar weken eens voorzichtig of je stekje al wortels heeft gemaakt. Als je heel zacht aan de stek trekt en die komt niet gelijk los dan zijn er waarschijnlijk wortels gevormd. Wacht voor de zekerheid nog een weekje en dan kun je je plantje oppotten en later uitplanten in de tuin. Een nieuwe Dahlia is geboren.

Veel succes.

 

meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST