Groentips & Groeninfo

Mijn favorieten

Een liefdesverklaring aan de roos.


Meestal verklaar je je liefde met een roos, waarom, in dit geval, dan aan de roos? Misschien ligt het antwoord wel in het eerste deel van de vorige zin besloten, of heeft het te maken met haar gecompliceerde en moeizame ontstaansgeschiedenis.
De roos is heel oud en komt van nature alleen op het noordelijk halfrond voor. Hoe oud de roos is? Na de bestudering van fossielen van ingesloten rozen gaat men uit van een waarschijnlijke leeftijd van 35- tot 40 miljoen jaar.


Waarschijnlijk komt de roos oorspronkelijk uit Centraal - Azië, waarna ze zich geleidelijk over het noordelijk halfrond heeft verspreid.
Het voert in dit stukje te ver om een gedetailleerde beschrijving te geven van het ontstaan van alle soorten en ondersoorten, die zijn gekomen nadat de mens zich met het kruisen en vermeerderen van rozen is gaan bemoeien.

Daarom beperk ik mij tot de geschiedenis van de moderne tuinroos. Deze stammen ten dele af van acht soorten rozen die rond 1700 vanuit Azië naar Europa werden gebracht. In het bijzonder de theeroos. Deze rozen hadden een opmerkelijke eigenschap. Ze bloeiden in het seizoen een aantal malen of waren doorbloeiend. Het probleem was echter dat ze niet winterhard waren.

Door ze te kruisen met Europese soorten verkreeg men winterhardheid, maar het waren geen gezonde sterke planten. Ze kwijnden en konden slecht op eigen wortel groeien. Maar ook hier bedacht de mens een oplossing. Veredelaars entten takken van mooie maar zwakke planten op de sterke wortels van wilde rozen. Dit wordt heden ten dage nog steeds toegepast, al is de methodiek in de loop van de tijd geperfectioneerd. Uit deze inspanningen zijn de moderne theehybriden ontstaan.

 

Zoals u merkt is het inderdaad een gecompliceerde ontstaansgeschiedenis, waarvan de uitkomst grotendeels door de mens is bepaald.
Het werk van rozenveredelaars heeft er toe geleid dat er vandaag aan de dag een overweldigend aanbod is aan rozensoorten. Als voorbeeld: David Austin, een Engelse veredelaar, die de vorm en geur van oude rozen wilde combineren met de eigenschap van doorbloeiendheid.                                                                                                                            
Dit is grotendeels gelukt en het resultaat laat zich zien in het aanbod. Maar ook andere kwekers hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het hedendaagse aanbod aan rozen. Teveel om zo maar even een keuze te kunnen maken.                                                                                                         
Ik hou van allemaal en als u mij vraagt: Wat is je favoriete roos? Ik moet u het antwoord schuldig blijven, hoewel de Engelse roos “Abraham Darby”wel dichtbij komt. Of ik antwoord u: “Ghislaine de Feligonde”niet vanwege haar prachtige naam, maar veeleer vanwege de herinneringen aan een heerlijke vakantie in Denemarken van waaruit we haar hebben meegenomen. Niet omdat die in Nederland niet te krijgen zou zijn. O nee, te kust en te keur. Maar het gaat om de herinnering, nietwaar?

Jon Gankema         

meer
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST