Groentips & Groeninfo

Het verlangen naar buiten

Historica Ileen Montijn schreef tal van boeken over aansprekende cultuurhistorische onderwerpen. Over Pierre Cuijpers, Leven op Stand en 125 jaar De Bijenkorf. Deze keer gaat ze in op het wonen in dat rustgevende groen. In tuindorpen, lommerrijke buitenwijken en op het platteland.

De trek naar buiten van stedelingen dateert al van het einde van de negentiende eeuw. De toegenomen welvaart en de groeiende infrastructuur bood veel meer mensen de mogelijkheid de stad te ontvluchten. En de belangstelling voor het buitenwonen is er nog altijd. Neem alleen de onstuimige groei van alle buiten- en groentijdschriften.

Louterende lucht
Naar Buiten bestaat uit drie delen: De Chic van het Landleven, Huisjespest en De Droom van de Boerderij. Elk van deze hoofdstukken bestaat weer uit een bijna kaleidoscopische reeks van korte essays waar soms puntig en helder, dan weer vermakelijk, doch nooit vulgair of onbeschaafd talrijke woonvormen aan bod komen. Het eerste hoofstuk rept over louterende lucht, zomerhuizen en de vrouw en haar tuin. Huizenpest (naar Nescio) gaat over tuindorpen, de nieuwe hoogbouw als Pendrecht en de Bijlmer, en bloemkool- en Vinexwijken. En het derde deel is gewijd aan de ultieme droom van het landelijk wonen; aan Lari-Blari-volk en wijs met de boeren, aan gerestaureerde hippe jaren zeventig hoeves en eigentijdse boerderettes.

Zelden toegankelijk
Interessant is dat Montijn telkens weer bronnen raadpleegt die eerder niet of zelden toegankelijk waren, of waar schrijvers niet op kwamen. Het boek wordt afgesloten met een uitgebreid bronnenoverzicht en een register waardoor Naar Buiten makkelijk doorbladerbaar wordt.

Tekst: Leslie Leijenhorst     

5 oktober 2015                

Naar Buiten

Auteur: Ileen Montijn


Uitgever: Atlas Contact 


ISBN: 978 09045025032 


Jaar: november 2013


Pagina’s: 212 pp. 

Prijs: € 21,95

meer

Op deze pagina plaatsen we aankondigingen van groene activiteiten in en rond Wageningen.

Bijdragen voor deze pagina kunnen worden gemaild naar info(at)wageningen.groei.nl

22
Oct
Herfstbloeiers
21
Oct
De wereld op zijn kop…