Activiteiten & Actueel

Voorjaarsweekend Tuinplezier! in de Botanische Tuinen Utrecht op 23 en 24 maart

‘Tuinieren in de schaduw’

                              

Voorjaarsweekend Tuinplezier!

Alles weten over schaduwplanten? De Botanische Tuinen Utrecht en Rayon Utrecht van Groei & Bloei, de grootste groenvereniging van Nederland, organiseren ook dit jaar weer het Voorjaarsweekend ‘Tuinplezier!’ Tijdens dit weekend (23 en 24 maart) worden al je tuinvragen over schaduw beantwoord.

Er zijn allerlei lezingen, workshops, rondleidingen en een markt met o.a. (schaduw)planten, zaden, bollen en nog veel meer. Heerlijk overdekt in de Tropische kassen is dit evenement de perfecte start van het tuinseizoen.

 

Schaduwtuinen zijn vaak heerlijke plekken met veel sfeer. Als ze goed zijn ontworpen en aangelegd vragen ze maar weinig onderhoud. Toch ervaren veel mensen schaduw in de tuin als lastig: wat zijn de juiste planten voor zulke omstandigheden en hoe hou je de planten het hele seizoen mooi.  

‘Tuinplezier!’ is vooral een lekker praktisch weekend. Bekende vakmensen geven antwoord op alle mogelijke vragen over  het tuinieren in de schaduw en laten de mooiste schaduwplanten zien.  

 

In de schaduw stellen

Wat wij ‘schaduwplanten’ noemen, zijn soorten afkomstig van de meest uiteenlopende natuurlijke groeiplaatsen. Strikt gezien maakt het veel verschil of schaduw afkomstig is van een gebouw of van een boom of struik. En dan geeft ook de ene boomsoort weer een heel ander soort schaduw dan de andere. Welke mooie bomen geven ‘plezierige’ schaduw waar je goed andere planten onder kunt kweken?  Hoe krijg je een schaduwtuin jaarrond interessant?  En, waarschijnlijk de meest gestelde vraag, welke planten groeien goed in droge schaduw? De overdekte markt biedt een heel uitgebreid sortiment: bijzondere bomen en heesters, bekende en onbekende schaduwplanten voor tuin en woonkamer, kwaliteitstuingereedschap, zomerbollen, exotische groenten en heel veel verschillende zaden. Verder zijn er lezingen en workshops waar specifieke onderwerpen over schaduwplanten aan bod komen. De rondleiding langs de Stinzenhelling in de Botanische Tuinen laat de mooiste voorjaarsbolletjes voor verwildering in een bostuin zien. En tijdens de rondleiding in de Tropische kassen ontdek je bijzondere aanpassingen van planten om in de schaduw op de bosbodem van het regenwoud te overleven.

                            

Informatie
De Botanische Tuinen Utrecht op Fort Hoofddijk (Budapestlaan 17, Utrecht) zijn dagelijks geopend van 10.00 uur tot 16.30 uur. De toegangsprijzen bedragen € 8,50 voor volwassenen, € 7,- voor 65+. Voor kinderen t/m 12 jaar en houders van een Museumkaart is entree gratis. 13 t/m 18 jaar en houders en houders van een U pas betalen €3,-. De Tuinen zijn in het weekend bereikbaar met Qbuzz lijn  28 vanaf Utrecht CS.
Voor meer informatie kunt u de website raadplegen:
www.uu.nl/botanischetuinen of www.groei.nl/actueel/groene-evenementen


Volg ons voor het laatste nieuws op Facebook.nl/botanischetuinenuu of Twitter: @UUBotu

    

Meer informatie en aanvullend fotomateriaal voor de media:

Nick Meijdam,
tel. 030-253 2867, email:
n.a.j.meijdam(at)uu.nl

Twitter: @UUBotu
www.Facebook.com/botanischetuinenuu
www.uu.nl/botanischetuinen

meer
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923