Diversen

Welkom bij Groei & Bloei Roden

Het is zover, de eerste digitale nieuwsbrief van Groei&Bloei Roden en omstreken is een feit. 25 jaar heeft onze afdeling haar leden geïnformeerd met papieren nieuwsbrieven; vanaf nu gaan we digitaal. Daarmee kunnen wij u vaker en in kleur informeren en het is voor onze afdeling veel goedkoper. Vier keer per jaar kunt u een nieuwsbrief verwachten, in september, november, januari en april. De nieuwsbrief van september bevat ook het jaarprogramma. De leden waarvan we geen emailadres hebben, ontvangen alleen het jaarprogramma in september per post. We hopen dat iedereen die digitaal bereikbaar is, rechtsreeks of via anderen (kinderen, kleinkinderen, buren, enz.) zijn/haar emailadres aan ons doorgeeft (info@roden.groei.nl), zodat wij u volledig kunnen informeren. De nieuwsbrieven worden ook op onze website geplaatst.

De informatie van deze eerste digitale nieuwsbrief van onze afdeling is tevens terug te vinden op de site van onze afdeling www.roden.groei.nl.

In verband met wijzigingen in het programma waarop de site van Groei&Bloei werkt en het in gebruik nemen van een nieuwe server zijn er onvoorziene problemen opgetreden waardoor de site een aantal weken niet optimaal heeft gefunctioneerd. Ook deze nieuwsbrief is nog niet zoals we hem graag zouden zien, dit is op dit moment het beste dat we kunnen krijgen. Er wordt hard gewerkt om alles te optimaliseren. Onze excuses voor het eventueel opgetreden ongemak.

Bezoektuin

Jakobstuin Jistrum

Jaarprogramma 2015-2016

JAARPROGRAMMA 2015-2016 GROEI & BLOEI AFDELING RODEN

Lezingen, locatie: Het Wapen van Drenthe, Heerestraat 1, Roden Aanvang: 20.00 uur(behalve jaarvergadering om 19.30 uur)

Donderdag 15 oktober 2015 Lezing: Tuinen van Nu Spreker: de heer H. van Wieren

Maandag 26 oktober 2015 Welkomstbijeenkomst voor nieuwe leden. Een uitnodiging volgt. Aanvang 19.30 uur

Woensdag 11 november 2015 Lezing: De Onlanden Spreker: de heer Aaldrik Pot

Donderdag 14 januari 2016 Lezing: Vergeten groenten Spreker: de heer Lambert Sijens

Jaarvergadering voor leden Dinsdag 16 februari 2016 Aanvang:19.30 uur

Dinsdag 16 februari 2016 Lezing: Wat eet er van mijn plant Spreker: Kees Boele Aanvang: 20.30 uur (na jaarvergadering)

Woensdag 9 maart 2016 Lezing: Nederlandse Tuinen Spreker: de heer Piet Boersma

De lezingen zijn gratis toegankelijk voor leden. Niet leden betalen Euro 3,50

VIOLENFESTIVAL Locatie: ‘De Paardestal’, Hooghaar 1, Peize Zondag 13 maart 2016 Aanvang: 11.00 uur - 16.00 uur Toegang: gratis

PLANTJESDAG Locatie: ‘De Paardestal’, Hooghaar 1, Peize Zondag 8 mei 2016 Aanvang: 11.00 uur -16.00 uur Toegang: gratis

WORKSHOP (bij voldoende deelname) Locatie: Clubgebouw De Vrije Tijd Tuinders, Westeresch 18, Roden Donderdag 17 december 2015 Kerstbloemschikken Aanvang: 19.30 uur

Aanmelden voor de workshop kan bij Gerda Fluks, bloemschikcoördinator, tel. 0594-632195 of e-mail: gerda.fluks@gmail.com

Bloemschikken beginners

Leer enkele basisbeginselen van bloemschikken in vier lessen bij de beginnerscursus. De lessen worden gegeven door Anneke van der Velde en Annie van Vliet.

De lessen beginnen om 19.30 uur en vinden plaats op:

Woensdag 14 oktober 2015

Woensdag 18 november 2015

Woensdag 20 januari 2016

Woensdag 24 februari 2016

De cursus wordt gegeven in het gebouw van De Vrije Tijd Tuinders aan de Westeresch (tegenover de Gamma) in Roden.

De kosten voor de cursus zijn 60 euro voor leden van Groei&Bloei en 70 euro voor niet-leden, bij een deelname van 12 personen. De prijs is inclusief het basismateriaal en de bloemen voor de eerste lesavond. De bloemen, het groenmateriaal en de schalen o.i.d. voor de drie andere lessen nemen de cursisten zelf mee op aanwijzen van de docenten.

Nadere informatie en aanmelden bij de Bloemschikcommissie, kan bij Gerda Fluks, per mail gerda.fluks(at)gmail.com , of telefonisch 0594-632159.

Bloemschikken gevorderden

Ook dit jaar organiseert  Groei & Bloei Roden e.o. de jaarlijkse cursus bloemschikken voor gevorderden.


We gaan in oktober weer starten met de cursus bloemschikken voor (ver)gevorderden onder leiding van meesterbloembinders Johan Wolfard, Hans Zijlstra en Alex Aalders.

 

De cursus avonden zijn vastgesteld op:

Dinsdag 6 oktober 2015 door Alex

Dinsdag 3 november 2015 door Alex

Dinsdag 24 november 2015 door Johan

Dinsdag 12 januari 2016 door Johan

Dinsdag 9 februari 2016 door Hans

Dinsdag 1 maart 2016 door Hans

 

 

Aanvang van de avonden:  19.30 uur.               

 

Alle avonden vinden weer plaats in het gebouw “Het Trefpunt” van De Vrije Tijd Tuinders aan de Westeresch (tegenover de Gamma) in Roden.

 

De kosten voor deze zes avonden bedragen thans € 60,00 voor leden van Groei & Bloei en niet-leden betalen € 75,00 bij een deelname van 15 personen (deze bedragen zijn exclusief materiaal).

 

Aanmelden voor de bloemschikcursussen kan bij Gerda Fluks (bloemschikcommissie, tel:0594-632195, gerda.fluks(at)gmail.com) .

Lezing oktober

 *** Tuinen anno nu….

door Hans van Wieren, voorzitter van Groei en Bloei afdeling Sneek e.o.

In vogelvlucht gaan we met mooie beelden langs diverse hedendaagse tuinen. Tijdens deze presentatie krijgt u een goed idee wat er anno nu mogelijk is op het gebied van tuinen rondom uw woning. Heel veel tuin-types en tuin stijlen komen kort aan de orde. Bloementuinen , Strakke tuinen , Moderne tuinen met veel stenen en grind, Thematuinen en het gebruik van steunkleuren en ornamenten in tuinen . Niet alleen grote- maar ook superkleine z.g. postzegel tuinen komen tijdens deze lezing aan de orde . Ook wordt er veel aandacht besteed aan beplanting. Vanaf het prille begin in het voorjaar (de Stinzenplanten en bollen) via de zomer met heel veel vaste en eenjarige planten, komen we dan via de herfst terecht in de winter met al zijn stille schoonheid. Sommige tuinen zijn dus een paar jaar gevolgd, waardoor je de veranderingen in de loop der jaren goed te zien krijgt. 

 

 

Lezing november

Lezing over de natuur in De Onlanden

In 1998 stond het water in de provincies Groningen en Drenthe ongekend hoog. Het Martini Ziekenhuis en het Groninger Museum moesten deels worden ontruimd. Het provinciebestuur van Drenthe en het waterschap Noorderzijlvest vonden dat dit nooit weer mocht gebeuren en gingen op zoek naar oplossingen om regenwater in tijden van overvloedige regenval te kunnen bergen. Daarbij is gezocht naar een combinatie met natuurontwikkeling. Die is gevonden in een gebied in het Noordwesten van de provincie Drenthe, De Onlanden. Vanuit Staatsbosbeheer lag er de wens om die waterberging te combineren met een groot moerasgebied. In de afgelopen tien jaar is er veel veranderd en ligt er in de Kop van Drenthe een van de mooiste moerasgebieden van Noord-Nederland dat ook zijn nut als waterberging al meerdere keren heeft bewezen. Boswachter Aaldrik Pot van Staatsbosbeheer neemt u in zijn presentatie mee naar het gebied en vertelt over welke planten en dieren hebben geprofiteerd van de veranderingen. 

Ledenadminstratie

Bericht ledenadministratie 1ste halfjaar 2015

GROEI&BLOEI RODEN

Per 1 juli 2015 telde het bestand 174 leden. In het eerste halfjaar van 2015 zijn er 6 nieuwe leden genoteerd. Wij verwelkomen:

Mevrouw C.E. van den Broek te Foxwolde

Mevrouw E. Dijkman te Peize

Mevrouw E. Huizing te Tolbert

Mevrouw J.J. de Jong te Tolbert

Mevrouw J. Neef-Huberts te Roden

Mevrouw P. Rozema-vd Ploeg te Leek

Overige mededelingen

GrOeNmArKt

Mocht u van plan zijn deze herfst uw tuin te reorganiseren en u wilt overbodige planten aanbieden aan andere tuinliefhebbers, dan biedt deze rubriek u de mogelijkheid daarvoor.

Stuur een mail met uw gegevens (adres, telefoonnummer) en de soorten planten die u aanbiedt naar het emailadres van de webbeheerder (pollingha(at)hotmail.com) en uw planten worden in deze rubriek aangeboden.

Graag ontvangen we ook een berichtje wanneer we uw aanbieding van de site kunnen halen.

 

 

meer

 

 

 

11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver