Groentips & Groeninfo

Buxusmot…..Een plaag ja of nee?

Enkele jaren geleden was hij/zij al gesignaleerd in het Land van Heusden en Altena, de buxusmot, Cydalima perspectalis. Hier in de omgeving van De Langstraat wisten we toen nog van niets. Inmiddels is dat anders, want dit onschuldig ogende en niet bijzonder aantrekkelijke nachtvlindertje legt eitjes, zoals elke vlinder doet. En uit die eitjes komen rupsen. Zeer vraatzuchtige rupsen die het voorzien hebben op buxus. En van buxushaagjes zijn er in Nederland honderdduizenden kilometers aangeplant de afgelopen decennia.

Als de rupsen van de buxusmot gesignaleerd zijn in jouw tuin zal er hoogstwaarschijnlijk binnen enkele dagen alleen een kaal skelet resten van wat eens een strak geknipte groene haag was. En daar wordt je als tuinbezitter niet blij van. Dus weg met die rupsen en op naar de Boerenbond voor een bij voorkeur bij-vriendelijk rupsenbestrijdingsmiddel. Alles op basis van Pyrethrum zou prima moeten werken tegen rupsen en overig zuigend- en vretend ongedierte, maar onschadelijk zijn voor bijen. Het middel werkt maar kort (enkele uren) en alleen als de rups ermee bespoten wordt.

Een kleine kanttekening is op zijn plaats, want ook bijen leggen volgens de nieuwste inzichten het loodje als ze bespoten worden met Pyrethrum. Het bespuiten zelf moet je een aantal keren herhalen, om de 7 tot 10 dagen, want natuurlijk komen niet alle eitjes tegelijk uit.

En de vlindertjes die overleven gaan vrolijk verder met het leggen van eitjes, zodat je na anderhalve maand weer een nieuwe generatie rupsen in je buxus hebt. Bovendien kan het ook nog zo zijn dat jij wel spuit en je buurman/vrouw niet en de overlevende vlinders hebben dan snel genoeg in de gaten waar er een groen blaadje te vinden is. Je kunt natuurlijk al je vrije uren benutten voor het handmatig wegvangen van de rupsen, voor wie met pensioen is en verder geen hobby’s heeft een mooie tijdsbesteding. Hoveniers en andere professionals hebben de beschikking over zwaardere middelen die zeker de rupsen bestrijden, maar vaak ook andere nuttige insecten doden. Daarbij mag je je als tuinier de vraag stellen of je dit wilt. Je tuin is tenslotte bedoeld om te genieten van alles wat groeit en bloeit.

Inmiddels gaat het nieuws rond dat een fabrikant van een bestrijdingsmiddel op basis van bacteriën, toelating voor de particuliere markt heeft aangevraagd. Dit middel wordt ook gebruikt voor de bestrijding van de eikenprocessierups en infecteert de rupsen met een bacterie. Ze stoppen met eten en sterven uiteindelijk. Of dit middel volgend jaar beschikbaar is voor de particulier en of het inderdaad werkt tegen de buxusmot is nog even afwachten.

Je kunt er ook voor kiezen om je buxus weg te halen . Kies voor een andere haag, van b.v. Ilex crenata “Dark Green”. Of laat de haagjes gewoon weg…………. Dat scheelt je in ieder geval twee keer per jaar het rugbrekende knipwerk. En je moet eens kijken hoe veel ruimte je in je tuin krijgt voor al die bijzondere, bloeiende, geurige planten die je ooit in een opwelling kocht en die hun leven nu slijten in te kleine potjes in een te donker hoekje van je tuin.

“Elk nadeel hep zijn voordeel” zei Johan Cruijff al.

meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST