Groentips & Groeninfo

Onderhoud gereedschap

Goed gereedschap is het halve werk. Goed onderhoud van je gereedschap verlengt de levensduur, werkt prettig en is ook nog eens fijn voor je tuin. Een scherpe snoeischaar beschadigt je planten bijvoorbeeld minder.

Opbergen

Goed onderhoud begint bij slim opbergen. Rondslingerend gereedschap of gereedschap dat op de vloer staat kan snel bot worden. Hang het op, aan de muur of in een speciale kast. Voorkom roest en controleer of je spullen goed droog zijn voor je ze opruimt.  

Schoonmaken

Maak gereedschap altijd schoon na gebruik. Borstel de aarde van je schop, schoffel, hark en tuinschepje. Spoel het af of reinig met een vochtige doek en zorg dat het droog is voor je het opbergt. Eventueel breng je met een zachte doek wat metaalolie aan. Houten stelen behandel je een paar keer per jaar met lijnzaadolie.

Snoeigereedschap extra reinigen

Snoeigereedschap kan ziekten overbrengen van de ene plant op de andere. Om dat te voorkomen reinig je na ieder gebruik de snijbladen met wat afwasmiddel of wasbenzine. Breng daarna met een zachte doek wat metaalolie aan en spuit eventueel een beetje WD40 op bewegende delen en scharnierpunten.

Roest verwijderen

Ondanks goed schoon- en droog houden kan na verloop van tijd toch roest op je gereedschap ontstaan. Je verwijdert het eenvoudig met wat schuurpapier.

Houd het scherp

Snoeischaren, scheppen, schoffels en bijlen moeten scherp zijn, dan werk je er het makkelijkst mee. Regelmatig slijpen kun je zelf doen met een slijpsteen of bijlvijl. Of laat het doen bij een van onze winkels die een slijpservice voor tuingereedschap aanbieden. Kijk hier of dat bij jouw winkel kan. 
Tip: Knip met je snoeischaar nooit te dikke takken door, dan wring je de schaar kapot..

Onderhoud tuinmachines

Controleer met regelmaat je grasmaaier, elektrische heggenschaar, gazontrimmer en andere machines op verbogen of beschadigde onderdelen. Zelfs kleine beschadigingen of scheurtjes kunnen gevaarlijk zijn. Sleutel liever niet zelf en laat je tuinmachine jaarlijks onderhouden door een professional. In veel van onze winkels repareren of onderhouden we je machines graag voor je. Kijk hier welke winkels deze service bieden. 

meer
23
Aug
De geur van succes - Blik op de Tuin no. 916
23
Aug
voor t eerst parkieten aan mn plant