Activiteiten & Actueel

Tuinclub de “Toenstruuners”

 

Tuinuitje naar Zeijen en Vries, 23 mei 2015

Met drie auto's vertrokken we op zaterdagmiddag 12.15 naar Zeijen. Via een omweg kwamen we een kwartier later dan de anderen in Zeijen bij hoveniersbedrijf “Agapanthus” aan. We werden ontvangen door een zeer enthousiaste hovenier/ tuinarchitect. Hij gaf ons een rondleiding door de tuin, die ongeveer één ha. groot is. We kregen uitleg bij de meest exotische bomen en struiken. Het assortiment was heel anders dan bij een "gewone" hovenier. Er waren veel bomen en struiken, maar ook vaste planten. De filosofie van de hovenier was: werk niet met mest en compost maar laat de natuur zijn werk doen. Mollen in de tuin betekent dat je goede grond hebt, algen in de vijver betekent dat je geduld moet hebben totdat er een biologisch evenwicht is ontstaan. Ga niet met chemische middelen aan de slag. Haal zieke Buxus resoluut uit de grond en blijf er niet mee tobben.

 

 Agapanthussen kun je 's winters in de grond laten zitten maar je moet ze wel 10 cm. diep in de grond hebben gezet. In de tuin waren ook diverse prachtige potten te bewonderen. Zorg in een tuin voor een rustpunt, plant grotere groepen planten aan en zet niet alles door elkaar ( Libelle trutjes) want dan wordt het niets. Behalve een Engelse tuin waren er ook een cirkeltuin en een mediterrane tuin. Bovendien waren er een natuurvijver een een koivijver. Het is de bedoeling dat de tuin, die nog maar 9 jaar oud is, volgend jaar op de schop gaat. Reden: " ik wil wel weer eens wat anders". Een vast omlijnd plan was er nog niet. We werden nog langs de bloeiende orchideeën gevoerd, welk voorrecht niet alle groepen ten deel valt naar we begrepen.

 Na de interessante rondleiding dronken we koffie en werden er weer de nodige planten, struiken en tuinaccessoires gekocht.
Onze volgende bestemming was Vries waar we het atelier van Erik van Ommen gingen bezoeken. Met hulp van een behulpzame postbode vonden we onze bestemming. Het thema van de expositie was reigers. We konden prachtige schilderijen in uiteenlopende technieken, bewonderen. Ook de tuin was het bezoek waard. Strak gemaaide paden en stukjes gras met daarnaast gewoon gras en "onkruid". In het midden stond een kale boomstam met klimop en bovenop een ooievaarsnest, waar elke avond een ooievaar kwam. Ook een ijsvogeltje behoorde tot de bezoekers van deze vogelvriendelijke tuin.
Kortom: een zeer geslaagde middag waar we met plezier aan terugdenken.


Niesje van der Meulen.

 

meer

 

 

 

22
Oct
Herfstbloeiers
21
Oct
De wereld op zijn kop…