Nieuwsbrief Tuinclub

Augustus / September 2019

Beste leden

Beste Leden,

De avonden worden al weer korter en de schemering valt sneller. In die betrekkelijk korte tijd waarin het licht vervalt, zit de mogelijkheid voor het absolute niets doen. De natuur geeft die verstilde periode aan het eind van de dag, wanneer we de rust broodnodig hebben. Zitten, hoofd legen en ademhalen, genieten van heldere augustusavonden.
Het punt van ommekeer tussen licht en donker wordt echter nog veel te snel door het elektrisch licht uit haar ontspannende macht ontzet. Vergeet  even het lichtknopje ......
                                                                             Uit “Rozenijs en Ridderspoor” door Hanne Cannegieter

Fietstocht naar de pluk- en theetuin Erik Sleutjes in Den Dungen
Datum: woensdagmiddag 21 augustus
Adres: St. Jacobusstraat 15, 5271 XJ St. Michielsgestel / Den Dungen

Voor degenen die mee gaan fietsen hebben Annie Jonkers en haar man weer een leuke route uitgezet van ongeveer 15 km; dit is een klein uur fietsen.

We verzamelen met de fiets onderaan de fietsbrug (Gazellepad) over het kanaal bij de eerste zijweg aan de kant van het industrieterrein om 12.45 uur.

Voor degenen die per auto gaan: vervoer op eigen gelegenheid
Aanvang bezoek 14.00 uur. Entree gratis.
Bij Erik Sleutjes vindt u een breed assortiment aan zomerbloeiers. Bovendien kunt u hier in de pluktuin uw mooiste veldboeket samenstellen; er staan zo’n 80 tot 90 soorten planten, zoals asters, rozen, ridderspoor, phloxen, cosmea, dahlia, zinnia en zonnebloemen.
We krijgen een rondleiding en naderhand genieten we van een kopje koffie of thee met desgewenst iets lekkers in het theehuis voor we weer op huis aangaan. Dit is voor eigen rekening.

Open Tuinen Route Meierijstad met tuinen van tuinclubleden
Datum: zondag 1 september van 11.00 – 17.00 uur
Adressen:
* “Rozannie’s Hof” van Rozannie en Ad Peerenboom, Goordonksedijk 10, 5464 TE in Mariaheide
* “De Hoefgaarde” van Wil en Ruud van de Hoef, Wijbosscheweg 118, 5482 ED in Wijbosch
* Dahliatuin “De Pompon”, Bernhard van Damstraat in Eerde
* Bomentuin “Doornhoek” van Bea van Grinsven, Doornhoek 3, 5465 RC in Zijtaart
à Toegang gratis; ook voor niet-leden

Tuinbezoek bij Gonnie en Wiel Jenniskens in Hegelsom (bij Venraij)
Datum: zondag 8 september
Adres: Kogelstraat 41 5963 AN Hegelsom

Vertrek 9.30 uur vanaf de carpoolplaats aan de Rembrandtlaan in Veghel

Wiel en Gonnie schrijven over hun tuin:

In april 1969 gaan Wiel Jenniskens en Gonnie van Rens samenwonen in Sevenum. Beiden zijn afkomstig van een gemengd agrarisch bedrijf, vandaar de liefde voor alles wat groeit en bloeit. Wiel houdt zich bezig met de fruitteelt.

Na 2½ jaar verhuizen ze naar Hegelsom en starten daar een legkippen bedrijf met 30000 dieren. Maar het bloed kruipt waar het gaan moet en hobbymatig gaan ze zich bezig houden met het vermeerderen van vaste planten. Dit komt in een stroomversnelling na de overname van een Tuincentrum in Meterik.

We schrijven 1982: de kippen verdwijnen en we storten ons volledig op ons Tuincentrum; hoofdzaak de verkoop van ± 3000 soorten tuinplanten.

1 augustus 2011: geen opvolger, de crisis op de woning markt ( geen nieuwe Tuinen) en onze leeftijd doen ons besluiten te stoppen met het bedrijf. En dan?

We willen niet achter de geraniums zitten, maar er tussen. We beginnen met de aanleg van de 10.000 m2 grote siertuin onder het motto van alle planten die we verkocht hebben willen we er minstens één plant in de tuin. In gedeeltes wordt de tuin aangelegd. Eerst moet er 2200 m2 kassen en gebouwen worden gesloopt. Pas dan kunnen we verder met de aanleg van de huidige tuin.

Oudste gedeelte is 47 jaar, jongste aanplant 4 en 5 jaar. De tuin is een echte verzamelaarstuin met veel vaste planten en heesters geworden. De diverse hoogteverschillen geven een bijzonder gezicht aan de tuin.

Met een gedeeltelijk vaste beregening en ondanks het warme weer houden we de tuin nog redelijk groen. Met eigen ogen moeten jullie toch zien wat het uiteindelijke resultaat is geworden. Papier is geduldig, maar wat het eigen oog ziet is bepalend voor het resultaat.

Tot ziens in onze tuin.
Vriendelijke groet, Gonnie en Wiel Jenniskens

We krijgen er een rondleiding en er zijn planten te koop (“Wat er op dat moment beschikbaar is”).
à De entreekosten zijn € 6.- p.p., incl. koffie/thee met een stuk Limburgse vlaai.

Nieuw lid…..Van Harte Welkom
Mevrouw Yvonne Wouters
Mevrouw Tilly van de Tillaar
Beiden wonen in St.Oedenrode

Met vriendelijke groeten,
Rozannie, Annemarie, Marian en Annelies

Hieronder leuke foto's van de laatste activiteiten van de Tuinclub

Tuinbezoek 'De Dwerg' in Drunen
Tuinbezoek in de showtuin en tuincentrum van Martien en Jose Graat in Cuijk.
tuinbezoek in kKesteren
tuinbezoek in Kesteren
8-5-2019 Ruilbeurs bij Tinie en Betsie van den Berg
Tuinbezoek Het Mesenhof van Marion en Eddy Vermeesen in Bergeijk.
26-3-2019 Lezing "mooie plekjes kris kras door Nederland" door Henny van der Wilt
29-1-2019 algemene ledenvergadering tuinclub
17-12-2018 kerstworkshop
17-10 2018 najaarsruilbeurs