Activiteiten & Actueel

Bestuiving door Bijen

    4 FEBRUARI 2016 20.00 UUR

 

In de lezing wordt uitgelegd wat bestuiving precies is en hoe bijna alle planten dit nodig hebben voor de vorming van zaden en vruchten.

De meeste planten maken gebruik van dieren als hun hulpje bij de bestuiving. Allerlei insecten en ook wel andere dieren worden hiervoor gelokt. Wat is nodig om dit goed te laten verlopen? En wat is kruisbestuiving?

De lezing begint met een kort overzicht van de ontdekking van bestuiving bij de planten. Aan de hand van mooie dia’s wordt getoond hoe groot de variatie bij planten en bestuivers kan zijn. Wat is de achtergrond van de enorme variatie aan (prachtige) bloemen die we binnen het plantenrijk zien en hoe ontstaan die fantastische relaties tussen planten en bestuivers?

Bestuiving is één van de belangrijkste processen in de biologie, zonder bestuiving zouden wij niet kunnen leven.

 

Rinus Sommeijer is een deskundige op dit gebied. Als medewerker van Universiteit Utrecht was hij o.a. 20 jaar voorzitter van de Apimondia commissie voor “Pollination and Bee Flora” en hij organiseert nog steeds internationale cursussen over dit onderwerp, zoals in 2016 in Costa Rica: “Bees and Pollination” (http://web.science.uu.nl/sommeijer/course.html) 

 

meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923