Activiteiten & Actueel

Ook oktober hebben we weer achter ons gelaten. Met diverse activiteiten, start van 2 groepen met bloemschikkers, die Geery Last toch weer bij elkaar heeft gekregen zodat Loes Amesz begin oktober kon starten. Maar er was ook op het erf bij Harm Jan weer een plantenruilbeurs. Er waren een kleine 20 mensen op afgekomen. Jos Luth had weer een heerlijke appelplaatkoek gebakken van de appels uit de eigen boomgaard. En ook de koffie en thee stonden klaar op deze wat druiligere zaterdagmorgen. De persfotograaf van de Baarnse Courant was ook aanwezig om foto's te maken. Later op de dag heb ik daar een stukje tekst bijgemaakt en deze gemaild naar Martin Hoogendoorn die het weer netjes geplaatst heeft. Daarvoor dank. Het is altijd prettig zaken doen met hem als het om stukjes in de krant gaat. Begin november doe ik weer een oproep voor de convo en kunnen de lezers weer verhalen en foto's insturen. Van Ank Maertens inmiddels een stuk ontvangen en ook kopij voor de stekjes. Maar dan heb je nog geen 8 pagina's vol! Dus dat wordt weer andere verhalen over Groei & bloei zoals ik ze heb meegemaakt de afgelopen maanden. We gaan het zien.

Het najaar is aangevangen met veel mooie dagen nog. Ook warm is het nog geweest voor de tijd van het jaar. Afgelopen september hebben we als vereniging gekeken wat we nu met het nieuwe seizoen aan moesten. Gaan we door met een aantal onderdelen of stoppen we er helemaal mee. Dit omdat de reden, u wel bekend, dat er geen vrijwilligers meer te krijgen zijn in Baarn e.o. en dat is jammer. Maar ook omdat de lezingen natuurlijk niet meer dekkend zijn met 10 tot 15 leden die daar op afkomen. We hebben besloten om nog even door te gaan, maar zijn wel in gesprek gegaan met de afdeling Soest. Dit eerste gesprek was een aftasten of het wat zou zijn om nog meer te gaan samen werken of dat we als Baarn opgaan in Soest. Maar dat was voor hen toch niet de meest ideale oplossing zo kwam naar voren. Ze willen niet hun vrijwilligers met nog meer werk opzadelen. In november zullen we daar verder over brainstormen. Wordt vervolgd.

De zomer is begonnen en dat betekent na het Open Tuinenweekend ook rust voor degenen die zich nog actief inzetten voor Groei & Bloei Baarn. Helaas is dit nog maar een klein groepje mensen en daarom gaan we, zoals op de ALV besproken is, kijken of we een samenwerkingsverband kunnen aangaan met de afdeling in Soest. Dit is een bruisende vereniging met zo'n 45 vrijwilligers in alle gelederen die er draaien. Daar ik nu in de 'top' mijn 6e jaar ben in gegaan en ontzettend mijn best gedaan heb om andere mensen in het bestuur te krijgen, wil ik in overleg gaan met onze 'buren' daar het tot op heden in onze eigen afdeling niet gelukt is geschikte mensen te vinden. Na de zomer beginnen we met een oriënterend gesprek om te kijken hoe we dit vorm gaan geven. We zullen ook info opvragen bij Gooi-Noord en de afdeling Weesp die beiden ook te kampen hadden met inkrimpende besturen en die het afgelopen jaar samen zijn gaan werken. Vooralsnog gaan we dit jaar gewoon door al afdeling Baarn en wie weet ook nog een deel van volgend jaar. Er moet veel geregeld worden om dit voor elkaar te krijgen. Een aparte en speciale ALV, statuten, goede afspraken, financiële afwikkeling en ga zo maar door. Eind augustus zal het eerste gesprek plaats vinden tussen vertegenwoordigers van Baarn en Soest. U hoort nog van ons hoe e.e.a. gaat lopen. We blijven nog gewoon dingen organiseren. Op zaterdag 13 augustus is er voor de vaste vrijwilligers een vrijwilligersdag georganiseerd en op 19 augustus is er een tuinenexcursie naar het Hoge Noorden. Deze wordt georganiseerd door Ank Maertens en u kunt zich daar nog voor opgeven. Zie de info op onze website. Binnenkort wordt de website weer geüpdatet en komen er nog andere activiteiten op te staan voor de 2e helft van dit jaar. Wens u verder nog een mooie zomer. 

De mei maand was tot nu buitengewoon warm, maar terwijl ik dit nu schrijf is het al weer een aantal dagen kouder dan normaal. Het Pinksterweekend ligt achter ons en daar zijn weer diverse kouderecords verbroken. Maar ook het feit dat het niet zo heel veel geregend heeft, zie je in de tuinen terug. Het gazon is geel, planten die je voor de winter verplaatst hebt, leggen door de droogte alsnog het loodje. Daarom waren de buien van deze week een welkome verrassing en zijn alle tuin liefhebbers er ontzettend blij mee. Ik was vanmorgen even op de tuin in de Groene Inval. Deze is sinds eind vorig jaar helemaal op de schop gegaan en er wordt hard gewerkt om er een mooie kijktuin van te maken. Ook bij hen zoeken ze nog weer vrijwilligers die deze tuin bij kunnen houden. Met de nieuwe beheerder Paul zijn er goede afspraken te maken als je je wilt aanmelden. Vanavond is er de ALV en deze afgelopen weken heb ik hard gewerkt om het Jaarverslag van de secretaris weer op schrift te stellen en ook de Jaarrekening van de penningmeester is weer klaar en gecontroleerd door de kascommissie. Nu nog tonen aan de leden die vanavond zullen komen. Hoop dat er velen komen want dan kan ik ze op 'reis' meenemen samen met Harry Jans die ons prachtige beelden gaat laten zien aan de hand van zijn tocht door Zuid-Peru. De dialezing met de titel 'Botanische schatten van de Inca's' is in alle media getoond en we hopen dan ook dat er veel liefhebbers zullen komen zodat we iedereen een beetje idee kunnen geven voor de zomermaanden als ze zelf op vakantie gaan. Wetend dat er ook mensen zullen zijn die zelf deze reis zullen gaan maken. Vertel later wel hoe het geweest is.

april

April doet wat ie wil. We sluiten deze maand als een soort wintermaand af met hagel, onweer en natte sneeuw. Ook de Koningsdag die over een paar dagen wordt gehouden zal koud verlopen met wellicht 'oranje' hagel. Afgelopen maand heb ik de lezing moeten cancellen omdat er diverse factoren meespeelden. Maar dat heeft zich inmiddels opgelost, 1 nieuw kascommissielid heeft zich aangemeld en ook na diverse afzeggingen heb ik een laatste spreker kunnen vinden voordat we de zomer in zullen gaan. Afgelopen week verder de uitnodigingen verstuurd naar de tuineigenaren voor het Open Tuinenweekend. Ik heb 5x een respons ontvangen met een ja en 2x met een nee. Nog 15 te gaan. Ben benieuwd. Mocht u nog mensen kennen die het leuk vinden om hun tuin open te willen stellen tijdens het weekend van 18 en 19 juni, laat het me dan weten. U zou velen er een plezier mee doen. Nogmaals een aankondiging voor de laatste bijeenkomst voor de zomer. Dit zal een x niet op dinsdagavond zijn, maar op donderdagavond 19 mei. Aan de lezing gaat een korte ALV vooraf en daarna een mooie en professionele dialezing over een reis door Peru. Zie de exacte gegevens in de agenda op deze website. Uiteraard hopen we dat de meimaand mooi mag gaan beginnen en dat de temperaturen nu eens omhoog gaan en ook de zon weer lekker gaat schijnen. Komende zaterdag kunt u dan bij een betere temperatuur naar het Bollenlint in Soest. Wens u een mooie voortgang van het voorjaar.

februari en maart 2016

We rollen aardig door de winter. Met 1 weekje koude in januari is februari ook weer zacht en regenachtig begonnen. De Helleborus staat prachtig te bloeien in onze tuin. De week begon voor mij met nadenken over een tweetal sprekers voor maart en april. Tot dan toe was ik er nog niet aan toe gekomen om iemand uit te nodigen. Maar na een Rayonvergadering in Amersfoort ben ik weer wat wijzer geworden. U hoort er snel wat van. Geery Last heeft het voor elkaar gekregen om weer 2 bloemschikcursussen 'vol' te krijgen. Dat is leuk nieuws. Ook heb ik vorige maand 2 leden die 40 jaar lid waren blij gemaakt met een mooie boeketten van Pia's bloemen. Het waren Ruud de Meij en de Eemland Bibliotheek in Bunschoten-Spakenburg. Ze waren allemaal zeer verbaasd met dit onverwachte bezoek wat ik ze op een zaterdagmorgen bracht. Op Twitter heb ik dit aan velen laten weten, compleet met foto. Zodra ik weer in de gelegenheid ben om de achterstanden op de website weg te werken, komt u het vanzelf tegen. Het is ook in dit nieuwe jaar weer een kunst om alles in mijn eentje rond te breiden. Tussen de bedrijven door maak ik weer een jaarverslag als secretaris en doe de laatste puntjes op de i wat betreft de boekhouding van 2015. Daarna volgt de jaarrekening. Ik heb dit vorig jaar laten controleren door een financieel iemand en dat zal ik denk ik nu ook weer doen. Overigens zoek ik nog iemand voor de kascommissie. Dus geef u op zodat Jeanne Schoorlemmer niet alleen is om dit te doen. Hoor graag van u. Tot zover.

Wens u een mooie voortzetting van de wintermaanden.

 

januari 2016

Het nieuwe jaar, is weer begonnen en na wat speldenprikjes van Koning Winter is het voor de tijd van het jaar nog steeds aan de zachte kant. Als je op zondagmorgen Vroege Vogels beluisterd dan hoorde de laatste 2 weken dat veel bloemen en planten zeer vroeg al bloeien. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bloeit al. Rhododendron, narcissen, skilla's, de Helleborus staat volop in bloei, maar ook de Campanula heeft al sinds de zomer bloemen. Verder denken de vogels dat het al voorjaar is. Maar als ik de berichten van vandaag mag geloven, zal het na het weekend toch winter worden. Het kan ook gaan sneeuwen en het wordt aardig koud. We zullen zien, hopelijk zullen mijn bollen in de tuin, die ook al boven de grond staan, niet bevriezen. Geery Last is druk met het organiseren van de voorjaarscursussen Bloemschikken met Loes. Er kunnen altijd nog mensen bij zo begreep ik. Het is op woensdagmorgen en donderdagavond. Misschien dat er nog mensen zijn die het leuk vinden om mee te doen. Kijk dan onder het kopje van 'Cursussen' en geef u op.

meer
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST