Groentips & Groeninfo

Keukenhof kiest Gouden Eeuw als thema voor 2016

De Gouden Eeuw vormt inspiratie voor thema Keukenhof 2016   Dit jaar staat ‘s lands grootste bloembollentuin in het teken van de Gouden Eeuw. De Gouden Eeuw was de periode waarin het Nederland voor de wind ging. Ons land maakte niet alleen op het gebied van handel doch ook in de wetenschap en de kunst een bloeiperiode door. Denk aan Constantijn Huijgens, Spinoza, Rembrandt, Frans Hals en Vermeer.   

VOC

Het was ook de periode waarin men in toenemende mate de wijde wereld inging, De VOC en de WIC werden opgericht en de tulpenhandel floreerde. Hoogtepunt in het park, dat in oorsprong door Zocher werd aangelegd, is een bloembollenmozaïek over de Gouden Eeuw. Het mozaïek heeft een afmeting van 250 m2 waarin 100.000 bloembollen zijn verwerkt. Tulpen, blauwe druifjes-soorten en krokus. Doordat het mozaĩïek in twee lagen is geplant, staat het vrijwel het hele seizoen in bloei. De tulp die van oorsprong via Wenen vanuit Turkije naar ons land kwam, werd een emblematisch ikoon van Nederland. Hoe bijzonder eigenlijk dat een bergplant zich in de Lage Landen thuisvoelde en een belangrijk exportproduct werd.

Tentoonstelling

Keukenhof organiseert dan ook in dit themajaar een tentoonstelling over de historie van de tulp, de tulpomanie in de 17e eeuw en de tulp anno nu. De tulp was in die tijd goud waard, en werden als een kostbaar kleinood in kistjes bewaard. De kans op diefstal was groot. Er is tevens aandacht voor het mysterie rondom de zwarte tulp (de Franse schrijver Alexandre Dumas liet zich er in de negentiende eeuw door inspireren bij zijn roman La Tulipe Noir).   

Eigen tulp

Dit openingseizoen kun je je eigen tulp dopen, zien hoe tulpen worden gekweekt en advies krijgen over hoe je bloembollen in je eigen tuin op een speelse manier kunt toepassen. Het thema Gouden Eeuw is ook een inspriatiebron van talrijke bloemenhows in het Oranje-Nassau Paviljoen. Nieuw dit jaar zijn een Gouden Eeuw–inspiratietuin en een Delfts Blauw-tuin.   

Keukenhof is geopend van 24 maart tot en met 16 mei 2016.   

Voor meer informatie: Opens external link in new windowwww.keukenhof.nl    

Tekst: Leslie Leijenhorst

12 februari 2016

meer

Op deze pagina plaatsen we aankondigingen van groene activiteiten in en rond Wageningen.

Bijdragen voor deze pagina kunnen worden gemaild naar info(at)wageningen.groei.nl

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923