Diversen

Kwekerij Dependens: een bezoekje waard!

Wat hebben vlinderstruiken en irissen met elkaar gemeen? Kweker Jan Huiberts! Want deze gepassioneerde kweker heeft een zwak voor deze planten. Met prachtige foto's en een interessant verhaal wist hij woensdag 17 februari de aanwezigen bij zijn lezing in het Fulcotheater te boeien.

Kweker Jan Huiberts

Met 110 soorten Buddleja en 85 soorten Iris sibirica heeft kwekerij Dependens, waar overigens volledig biologisch wordt gekweekt, de Nationale Planten Collectie (NPC) voor beide soorten op naam staan. De meeste Buddleja zijn het beste te snoeien in april. Dan is het gevaar voor invriezen grotendeels geweken. Behalve Buddleja alternifolia; die moet na de bloei gesnoeid worden. En op de vraag of het nu zinvol is om dode bloemen weg te knippen antwoordt Jan dat dat afhangt van wat je wilt. Want na het verwelkingsproces van de bloemen vormt de Buddleja prachtige zaaddozen. Daar zijn vogels en insecten dol op! Dus of je kiest voor een kleine nabloei of voor grote zaaddozen. Er zijn vroegbloeiende en laatbloeiende vlinderstruiken. Echte liefhebbers kunnen, met een variatie van een aantal soorten, van mei tot en met de kerst vlinderstruiken in bloei hebben. Maar de meest vlindervriendelijke Buddleja is volgens Jan Buddleja davidii Ile de France! En wat de Iris betreft houdt Jan toch het meest van de kleinbloemige sibirica en minder van de grootbloemige germanica. Maar: smaken verschillen!

Tip: in augustus is de kwekerij volgens Jan op z'n mooist. 24 augustus wordt een kort tuinuitje naar Dependens georganiseerd! Voor meer informatie houdt de website en nieuwsflitsen in de gaten.  Zie ook: www.dependens.nl/home/.

Naar boven

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915