Activiteiten & Actueel

Voorzaaien!!

Voorzaaien

Het voorjaar komt eraan en dan begint het bij de meeste (moes-)tuinliefhebbers weer te kriebelen. We willen gaan zaaien. Maar als de winter wat langer door blijft plagen, kunnen we buiten nog niet veel zaaien, binnen voorzaaien is dan een optie.

Om te kunnen ‘voorzaaien’ zijn daar in de handel diverse, meer of minder geschikte, hulpmiddelen voor verkrijgbaar. Je kunt natuurlijk ook in een gewone bloempot zaaien. Maar bij de ‘Chinese -take away’ gebruiken ze meestal twee soorten bakjes, een model met één vak en een model met twee vakjes. Ze passen precies in elkaar en er zit ook een passend doorzichtig deksel bij. Lekker stevig van kwaliteit en laat dat nou net iets zijn wat we voor ons doel kunnen gebruiken (wel eerst even leeg eten natuurlijk!!). Persoonlijk gebruik ik ze al jaren.

Aanpassing voor ons doel;

Prik met een gloeiende spijker (vasthouden met een tang o.i.d.) of - priem, in het model met de twee vakjes, een stuk of vijf gaatjes van ± 3mm in de bodem van elk vakje. Doe dit niet met een boortje of een schaar want dan scheurt het materiaal te gemakkelijk. Ook in het deksel, dat als kapje gaat dienen, worden op dezelfde manier een aantal gaatjes gemaakt. In het bakje met één vak komen géén gaatjes, dit dient straks als water buffer.

Zaaien

Vul de beide, of slechts één van de, vakjes met zaai- en stekgrond (ligt aandrukken) en verdeel de gewenste zaadjes erop. Strooi een dun laagje zaai- en stekgrond over de zaadjes (ik doe dit met een zeefje). Vul het grote bakje met ongeveer 2 cm water en plaats het bakje met de zaadjes hierin. Als beide bakjes in elkaar geplaatst zijn, zit er tussen de bodems een vrije ruimte van ongeveer 7 á 8 mm. Door de gaatjes in de bodem zuigt de zaai- en stekgrond zich vol water (‘au bain-marie’ methode). Om de paar dagen even controleren of er nog voldoende water in zit, zo nodig bijvullen. Plaats het geheel met het deksel erop op een lichte en warme plaats en binnen enkele dagen verschijnen de kiemplantjes. Dan kan het deksel verder open of zelfs helemaal eraf.

Verdere opkweek

Binnen voorzaaien, ‘maar dan krijg je toch van die lange slappe sprietjes’, hoor ik u al zeggen. Vaak wel maar dat hoeft niet. Meestal wordt gezegd dat het ‘rekken’ van de zaailingen een kwestie van te weinig licht is. Dat is echter maar de halve waarheid. Het is een combinatie van (te veel) warmte en (te weinig) licht. We plaatsen de zaaisels op een warme plaats om de kiem duur te verkorten, maar we vergeten daarna om de kiemplanten naar een koelere ruimte over te brengen. Als die kiemplantjes het dan ook nog moeten doen met een plaatsje boven de verwarming op de vensterbank, dan krijg je van die lange dunne sprieten die bijna niet meer te verspenen of op te potten zijn.

Mijn advies; Zodra de meeste zaden gekiemd zijn, het zaaisel verplaatsen naar een koelere ruimte. Desnoods overdag (min. temp. ± 10°C) op een beschutte plaats buiten in het zonnetje en halverwege de middag (als de temp. gaat dalen) weer naar binnen. Ja het is even werk, maar u zult zien dat het resultaat heeft. Want zeg nou eerlijk wie wil er nu geen mooie gedrongen peultjes of tomaten zoals op bijgaande foto’s.

Zodra de eerste ‘echte’ blaadjes verschijnen, kunnen ze verspeend of opgepot worden en als de planten enkele cm hoog zijn kunnen ze, als de weersomstandigheden het toelaten, buiten (of in de volle grond van de kas) uitgeplant worden.

Succes

G&B De Langstraat.


meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923