Workshop Zaaien en Planten bij Lambert Sijens

We werden donderdag 7 april 2016 om 19.30 verwacht op de Tuinen van Weldadigheid van Lambert Sijens in Veenhuizen. We liepen de tuin in waar we Lambert en Martien, die voor de potgrond gezorgd had, ontdekten. We wandelden over de tuin toen ook Cisca, Aly Kremer en Alie Stoffers opdoken. Als nu complete groep volgden we Lambert over de tuinen waar hij uitleg gaf over het ontstaan van de tuin en de specialiteiten. Al doende plukte hij hier en daar een toefje van een boerenkool-achtige plant. Hij wees op de bonenstokken, die in een rij met schuin geplaatste stokken stonden. “Jullie zetten de stokken altijd in een hok, hè, maar dan krijg je altijd zo'n prop bovenin”. Later zou hij nog meer uitleg geven over dit “Surinaams vlechtwerk”.
In de grote kas groeide spontaan winterpostelein, even proeven, en een mooie vijg. De grote planttafel stond al voor ons klaar: aan het werk: uit hele stapels potjes in 3 formaten mochten we er een paar pakken en vullen met potgrond en met verschillende plantjes. Er waren bijzondere roodgele aardappeltjes, rode oca, blauwe aardappels. We kregen een stukje van een knol-appel te proeven en de grote knol in stukjes verdeeld mochten we poten. De toefjes die Lambert geplukt had waren van eeuwig moes, een vaste boerenkool. Hij ontdeed de toefjes van een paar blaadjes, brak er nog een stukje steel af en deed ze zo in een potje. Niks geen gedoe met scherp afsnijden of stekpoeder, ze komen zo wel aan. Dat blijkt: na veertien dagen groeien ze vrolijk verder. Als toetje kregen we zaadjes van de chinese yam: de yacon.

Het werd iets te donker en te fris in de kas, nadat we allemaal een tray hadden gepakt en 12 potjes voorbereid met potgrond liepen we langzaam langs allerlei bedjes met bijzondere plantjes, o.a. 15 soorten knoflook, naar de keuken in de boerderij.
De gezellige grote tafel werd de volgende werkplek: onder het genot van een kopje koffie en een heerlijke bloem-vormige koek van Magda, kregen we uitleg over allerlei boontjes. Uit een rek met zakjes bonen mochten we er 1 uitkiezen om te planten. Uit zoveel leuke boontjes was het moeilijk kiezen, we wilden ze allemaal wel. “Maar je hoeft niet 1 soort te nemen, jullie kunnen toch ook ruilen en delen”. Dat was een goed idee en zo ontstond een gezellig kwartet-spel: wil jij ook een Wieringer boon? Ik heb nog een Yin-Yang boontje over, mag ik van jou dan een boerenteen?
De favoriete Bolt's-boon van Alie ging mee in verschillende potjes en uiteindelijk bood Lambert nog zaadjes aan van een prachtige citroen-komkommer. Lijkt op en smaakt naar een komkommer.
Ondertussen vertelde hij over het werk van de afgelopen 9 jaren en de hulp van stagiaires en vrijwilligers, de mogelijke arrangementen om de tuinen te bezoeken. De meest originele is wel dat je als moestuiniersvereniging anderhalf uur mag komen meewerken, inclusief eten en koffiedrinken, voor niks.
Martien beloofde uit te zoeken en rond te sturen hoe je nu verder moest omgaan met je kostbare nieuwe schatten en met veel dank aan Lambert vertrokken we met een goed gevulde doos of krat met beloftes voor een nieuw tuin-seizoen naar Hoogezand terug.

Hilda en Piet.

.