Activiteiten & Actueel

TUINREIS 2016 NAAR VLAANDEREN - terugblik 1 t/m 4 juli 2016

De Wiedenhof
De Schuur
Bijsterveld

Dag 1, vrijdag 1 juli

Na uitgezwaaid te zijn door een paar lieve mensen die hiervoor vroeg uit hun bed waren gekomen, gingen we richting Hazeldonk waar de rest van de groep instapt. Klaas, onze chauffeur, was een echte reisleider. Onderweg vertelde hij van alles wat er onder andere aan historische dingen te zien was. Na een korte stop in Hazeldonk richting Beveren, waar we de Wiedenhof bezoeken. Een prachtige 1200 m2 grote tuin met een mooie vormgeving en bloemenpracht. De naam is toepasselijk want er moet veel gewied worden en gesnoeid, want er staan veel bomen die in vorm gesnoeid zijn.

Hierna richting Zelzate voor de tuin De Schuur. Een gezellige tuin rondom de boerderij met veel vaste planten die ook gebruikt worden voor een andere hobby van mevrouw Verbiest, bloemschikken. Verspreid in het grasveld fruitbomen met klimrozen erin. Eén organisch geheel wat veel van ons aansprak.

Als laatste tuin voor vandaag Bijsterveld. Een mooi opgeknapte boerderij met een water er omheen en veel knotwilgen. Bij het huis en over het water een tuin in verschillende sferen met onder andere een prachtige berceau van fruitbomen.

Na alle indrukken tijd om naar het hotel te vertrekken waar we 's avonds verrast worden met een heerlijk driegangen diner.

 

 

Chris Ghijselen
Damme
Kasteel Oostkerke

Dag 2, zaterdag 2 juli

Voor de eerste tuin gaan we richting Oedelem naar de tuin van tuinontwerper Chris Ghijselen. Ook hier weer een fraaie tuin met verschillende ruimtes die op een andere manier ingevuld zijn. Tevens een groot stuk weiland met wilde planten en koeien. Een mooie natuurlijke zwemvijver waar de kikker heerlijk geniet van het zonnetje (met parasol).

Dan richting Hortensiakwekerij Ajisai. Een enthousiaste kweker die ons veel over hortensia's heeft verteld. Er gingen heel wat gevulde potten de bus in.

Na een vrij bezoek aan Damme, waar we heerlijk gegeten hebben naar Kasteel Oostkerke voor een  rondleiding door de tuin. Weer een mooie tuin met verschillende borders en  tuindelen. In de pluktuin veel rozen. Ook hier weer rondom het terrein knotwilgen. In het gebied waar we tuinen bezoeken zie je ze overal.

Voldaan weer naar het hotel, heerlijk diner en lekker slapen.

 

 

Tuin van Regine
Topiary
Den Hopast

Dag 3, zondag 3 juli

Om 8.00 uur gaan we richting Meulebeke om de Tuin van Régine te bezoeken.  Na het overlijden van Régine houdt haar man met behulp van hun dochter de tuin in stand als aandenken aan haar. Weer een mooie tuin met verschillende ruimtes en sferen. Een siertuin, buxustuin,  verstild stukje tuin, groente- en fruit deel, kippetjes enz. Een dwaal tuin!!

Hierna richting Zeldegem naar tuin Topiary. De tuin is ontworpen door Chris Ghyselen, waar we zaterdag waren, in verschillende tuindelen. Achter het huis een heel groot stuk tuin met buxusvormen,  die als geheel een schaakspel vormen. Je moet er maar van houden. Verder mooie tuinkamer met vaste planten en stukken met schaduwminnende planten.

Hierna een heerlijke lunch in Affligem en dan naar Den Hopast. Een in Engelse stijl aangelegde tuin met het gras gemaaid in banen met de rondingen van de borders mee  wat een leuk effect geeft. Weer veel mooie vaste planten. Een boomgaard en moestuin in aanleg. Na alle indrukken naar het hotel. Zoals de twee voorgaande dagen weer een heerlijk diner. Koffer, voor zover mogelijk weer pakken en slapen. Morgen vroeg op.

Kwekerij In de goede aarde
Juust wa'k wou
Laura Dingemans

Dag 4, maandag 4 juli

Na een vroeg ontbijt de koffers weer in de bus en om 8.15 vertrek naar Biervliet in Zeeuws-Vlaanderen voor een bezoek een kwekerij "In de goede aarde". Een leuk rondleiding door de tuin en uitleg over verschillende nieuwe vaste planten. Iedereen ging met een bak de kwekerij op en er kwamen heel wat planten de bus weer in.

Aansluitend naar Schoondijke voor de tuin Juust Wa'k Wou. Een tuin van 5200 m2 binnen een beschutting van hagen en onderverdeelt in verschillende tuindelen, met ieder een eigen sfeer. Van de witte tuin loop je de vlammende bordertuin in, een eyecatcher. In de totale tuin zijn meer dan 2200 vaste planten te vinden.

Als laatste tuin van deze reis bezoeken we de tuin van familie Dingemans. Hier krijgen we eerst een lekkere lunch van soep met heerlijke broodjes. Ook hier een tuin met verschillende tuinkamers. Je loop van de ene sfeer naar de andere en allemaal zijn ze even mooi en verzorgd. Genieten geblazen. Het zit er bijna op. Richting Mastbos in Breda voor ons afscheidsdiner. Hierna nemen we ook afscheid van de zuiderlingen en gaan het laatste stuk richting Lelystad. Het zit er weer op. Alleen maar blije mensen en nu de foto's verwerken om die mee te nemen naar de reünie in augustus. Dan genieten we nog een keer met elkaar na!!

meer
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST