Activiteiten & Actueel

Alle kleine beestjes helpen!

Op woensdag 14 september in Het Trefpunt (Harmelen) geeft Marc Siepman de lezing ‘Alle kleine beestjes helpen', een lezing die eigenlijk verplichte kost is voor alle tuinliefhebbers.

Marc Siepman, zelfbenoemde ambassadeur van het bodemleven, geeft sinds 2013 door heel Nederland en Vlaanderen lezingen en zijn cursus humisme. Humisme is leven met inachtneming van alles wat ondergronds leeft. Een humist is “iemand met kennis van het bodemvoedselweb die met gevoel voor humus er alles aan doet de bodem te behouden en te verbeteren (en dus niet ten koste van de bodem elders)”.

Het bodemvoedselweb is een enorm complex samenwerkingsverband tussen talloze micro- en macro-organismen. Marc: "We moeten leren om de bodem als een levend organisme te zien. Ik laat je niet alleen zien wat er allemaal leeft, je leert er ook beter voor zorgen. Als je eenmaal weet hoe waardevol een levende bodem is voor ons klimaat, ons drinkwater en ons voedsel en zelfs de zuurstof die we ademen, wil je ook niets liever dan de bodem vertroetelen."
Hij hoopt op een beweging van mensen die  beter met de bodem omgaan door zelf het goede voorbeeld te geven. Heel vaak komt dat neer op dingen niet doen: de blaadjes niet weghalen, niet spitten, geen kunstmest en pesticiden gebruiken… Maar soms moet je juist wel ingrijpen.

Marc Siepman heeft twee boeken vertaald over de bodem: Het Bodemvoedselweb (2014) en Bodem in Balans (2015). In deze lezing stipt Siepman de belangrijkste elementen uit beide boeken aan. De bodem wordt wereldwijd op grote schaal mishandeld en uitgeput. Dit heeft zijn weerslag op de gewassen die geteeld worden, maar ook op de gezondheid van mens en dier, en het klimaat. Al deze problemen hebben een gemene deler: de bodem. Als we beter met onze bodems om leren gaan, zullen de problemen ofwel verminderen, ofwel geheel verdwijnen. Meer informatie kunt u vinden op Opens external link in new windowhumisme.nl.

Waar? Het Trefpunt, Iepenlaan 2, 3481 XA  Harmelen

Wanneer? Woensdag 14 september, 20 uur.

(foto: Marc Siepman)

 

 

 

meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923