Activiteiten & Actueel

Bloemschikcursus 2016 - 2017

Les 9,   26 april 2017.

Afsluitavond met het thema: 'Verrassing'

Gereedschap wat we nodig hadden:
-          standaard gereedschap
-          een klein schaaltje, doorsnede mag 12 - 14 cm zijn met oases, niet te hoog

 

Er was iets lekkers bij de koffie en een drankje na afloop.

In het fotoalbum staan alle mooie creaties.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Les 8,  12 april

'Pasen'

1) Open paasvorm
Vanuit een open, ovale tempexvorm komt een sfeervol paasbloemwerk in beeld.  Deze bestaande vorm kan bekleed worden met blad/bananenblad/schors. De vorm wordt op een bord of pin geplaatst. In de open ruimte komen takjes van de Hazelaar of beukenhaag. Hiertussen komen b.v. clematis bloemen, zuidenwindlelies. Als decoratie kunnen er eitjes of veertjes voor de paassfeer gebruikt worden.
2) Tafelbogen van mos
Deze tafelbogen zijn zeer decoratief op de paastafel. Je kunt ze zelf vormen van gaas met mos ertussen of stevig gaas met mos er overheen gewikkeld. Ook zijn er bestaande ijzeren framen in deze vormen. Als de ondergrond is bekleed kunnen er allerlei bloemen in buisjes of in eieren op geplaatst worden. Denk aan zuidenwindlelie, tulp, anemoon, graspedia, eustoma enz. Eventueel hazelaar takjes en verder paas deco materiaal.
3) Gekronkelde Pasen
Dit tafelstuk kan op zowel een ronde als rechthoekige lage schaal gemaakt worden. We beginnen vanuit het midden op steekschuim te werken met allerlei kronkelende takken die aan beide zijden op een horizontale manier geschikt worden. Hiertussen worden bloemen geplaatst. Bloemen die je hiervoor kunt gebruiken zijn b.v. franse tulpen , eucharis, orchidee, blauwe druifjes als snijbloem in buisjes. Veertjes, eitjes als deco materiaal. Als afwerking van het steekschuim is mos of buxus het meest geschikt om dit zo rustig mogelijk te houden.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Les 7, 15 maart.

Gastles door Sia Rutjes

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Les 6, 15 februari

'Kleurrijk en gevlochten'

Kleurrijk en gevlochten  
Voor deze bonte creatie met vlechten van berengras of holpijn, slangengras (equisitum) wordt een lage schaal/vaas die waterdicht gebruikt. Eerst worden de vlechten gemaakt die als een waterval c.q. vloeiende beweging uit de vaas naar een kant worden geschikt. De vlechten en bloemen kunnen op steekschuim gestoken worden of bij een smalle opening kan het geheel ook geklemd worden. Over de vlechten worden de bloemen geschikt. Een carnavalssfeer maken kun je met diverse soorten lange tulpen in allerlei kleuren of een felgekleurde calla.

Carnavalstaart 
Als basis wordt een oasis in taartvorm gebruikt die op een taartschaal/bord geplaatst wordt. De zijkant kan bekleed worden met blad of met b.v. gekleurd vilt. Als voor vilt gekozen wordt, gebruik dan eerst kransenband zodat het vilt droog blijft. Op de taartvorm kun je allerlei kleurrijke bloemen plaatsen met carnavaleske decoratie materialen. Kies voor felgekleurde rozen, clowntjes, hoedjes enz. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Les 5,  8 januari 2017

'Sjorrend het nieuwe jaar in!'

1)  Frame constructie d.m.v. de sjortechniek:

Hierbij wordt een opzichzelfstaand frame gemaakt van takken d.m.v. de sjortechniek. Als materiaal is stevig berkenhout, polygonum, berenklauw, fruitbomenhout, seringenhout enz. zeer geschikt.
Voor het sjorren kan touw of bindwire gebruikt worden. De vorm van deze constructie bepaal je zelf. Bedenk b.v. dat een driehoek altijd een stevige basis is, en twee of meerdere in elkaar een mooi geheel kan worden om bloemen in of op te plaatsen. De bloemen komen in buisjes.
Om het geheel een winters karakter te geven zijn de eucharis, witte eustoma, witte orchidee of zuidenwindlelies bloemen die hiertoe bij kunnen dragen. Het geheel mag net als de natuur in de winter minimalistisch zijn. 

2)  Loper van gesjorde houtjes:

Deze vorm is verfijnder van constructie dan het hierboven genoemde voorbeeld. Hierdoor kan deze het best gemaakt worden van fijnere takken, b.v. kornoeljehout.
Als basis heb ik gekozen voor een loper (matje) waarover en waartussen bloemen geschikt kunnen worden zowel in buisjes als rechtstreeks in de ondergrond. Deze loper van gesjorde houtjes kan over een vaas/schaal/accubak gedrapeerd worden.
Kies een wat fijnere bloemsoort met een winters karakter b.v. eucharis, zuidenwindlelie, tulp enz.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Les 4,  14 december

'Kerst met de amaryllis'   

1) Amaryllis vanuit een zwarte bol.
We bekleden hier een halve tempexbol met corderline blad (black-tai blad). De punten komen boven de bol uit en worden naar buiten gevouwen. Er wordt steeds met 2 bladen tegen elkaar gewerkt die dan tegen de tempex bol aan worden geplaatst met krammetjes en koud lijm. De halve bol kan op een bord of andere ondergrond worden geplaatst. In de tempex bol komt steekschuim waarin de amaryllissen worden geplaatst. Deze komen in verschillende hoogtes te staan zodat de bloem de ruimte krijgt die hij verdiend. Het steekschuim kan afgewerkt worden met bolmos, ijslandsmos, plaatmos e.d. De afwerking moet ondergeschikt zijn aan de bloemen. Hierop komen wat kerstballetjes om de kerstsfeer te accentueren.

2) Kersttafelstuk met amaryllissen.
Dit tafelstuk zal een horizontale schikking zijn waarbij ook gewerkt wordt met Amaryllissen, maar dan veel korter op het steekschuim en laag in de breedte. Een rechthoekige schaal is hiervoor het meest geschikt. Op deze schaal werken we met fruitbomenhout, kort groen, Amaryllissen, zuidenwindlelies en eventueel kerstdeco.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Les 3,  9 oktober

'Wat rest er na de herfst?' 

Vegetatief
Omdat november bij uitstek geschikt is om te werken met uitgebloeide materialen is een vegetatieve schikking een mooie basis.
Je krijgt daardoor een natuurlijke uitstraling omdat je hierbij altijd de materialen gebruikt zoals ze groeien. Deze schikking kan zowel op groepen als door elkaar geschikt worden.  

Decoratief en gelijmd
Met deze techniek werden zaaddozen, vruchten en of bloemen op een houten schijf gelijmd die verticaal op een pin werd geplaatst. Je kunt lijmen met hete lijm (lijmpistool) of kiezen voor koud lijm. Een driehoek is een mooie vorm om zaaddozen/vruchten/bloemen op de schijf de te lijmen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Les 2,   12 oktober

Geklemde herfst:

1)  Opgerolde en geklemde herfst.
Voor dit werkstuk is als ondergrond een lage ronde schaal met opstaande rand het meest geschikt, bv. een taartvorm. 
Met stukjes berenklauw, polygonum en rolletjes opgerold maisblad wordt de schaal gevuld. De hoogte hiervan kan verschillend zijn of je kiest juist voor alles op een gelijke hoogte. Ook het materiaal kan uit een, of juist uit meerdere soorten bestaan.  In deze natuurlijke holle buisjes worden de bloemen geplaatst. Kies hiervoor bloemen die qua karakter en kleur bij de herfst passen. Denk aan bv aan chrysant, aster, zinnia, lampionnetjes, etc.                               

2)  Geklemde takken met herfstbloemen.
Als ondergrond gebruik je een glazen schaal of vaas die geschikt is om de gekozen takken in of op te klemmen. Voor deze klemtechniek gebruik je b.v. cornoeljetakken, polygonum, maisstelen, perentakken enz.
Deze kun je met Tie-rips, elastiekjes, bindwire of ijzerdraad verbinden. Deze klemconstructie kan zowel horizontaal als verticaal gemaakt worden. Ook kun je takken op een schaal/vaas klemmen d.m.v. insnijdingen.
De grote van dit werkstuk wordt weer bepaald door de achtergrond/vorm en waar en waarvoor wordt het gebruikt. Nadat deze stevige klemtechniek is afgerond worden de bloemen of rechtstreeks in de ondergrond op water gezet of in buisjes geplaatst. De bloemen die je gebruikt hebben een herfstachtig karakter: chrysant, physalis/lampionnetjes, aster, zaaddoos van de zonnebloem enz.  

Opgerolde herfst
Geklemde takken
Geklemde takken
Opgerolde herfst

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Les 1,   14 september 2016.

Fleurig nazomeren

1) Korenschoof gebonden boeket.
Er werd de korenschoof gebonden techniek geoefend. Voor de gevorderden kon er ook gekozen worden om op groepen te schikken i.p.v. op klassieke wijze. In deze tijd van het jaar zijn buitenbloemen uitermate geschikt. Denk aan de kleurrijke dahlia’s, gladiolen, zinnia’s,  zonnebloemen, distels, lampionnetjes, grassen e.d. Als groen (vulmateriaal) kun je appelblad, pystache, laurierblad e.d. gebruiken. Om het boeket te binden is touw het meest geschikt. Zorg voor materialen met niet te veel lengteverschil, denk aan zonnebloemen met zinnia’s.

2) Biedermeier.
Deze techniek wordt vaak onderschat en is een goede bloemschikbasis. Een biedermeier stamt uit de biedermeiertijd en kenmerkt zich door zijn ronde vormen. In de ronde vorm en de klassieke stijl kies je voor symmetrie (dus van alle kanten ook hetzelfde aantal). Net zoals bij het boeket gaan we proberen zoveel mogelijk buitenbloemen gebruiken. Als ondergrond is een lage ronde waterdichte schaal waar steekschuim op of in kan het meest geschikt. Gebruik indien nodig een prikker voor het steekschuim zodat dit niet kan verschuiven. De bloemen hebben bij een biedermeier altijd dezelfde lengte om zo een symmetrische bolvorm te creëren. Voor de bloemkeuze zijn diverse buitenbloemen geschikt: dahlia, zinnia, distel, roos, (kleine)zonnebloem, crocosmia enz. Ook bessen en grassen kunnen gebruikt worden. Als groen voor de opvulling is conifeer, hebe, klimop, pystache geschikt. Er gaat altijd veel materiaal in een biedermeier.                                                                   

Korenschoof
Korenschoof
meer

.

.
.
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923