Activiteiten & Actueel

Verslag Tuinreis 2016

In 2016 heeft de reiscommissie een 8-daagse reis ondernomen naar Noord Portugal en Spanje van 21 t.m. 28 april. Op deze pagina het reisverslag!

 

Vroeg moesten we op donderdag 21 april met de bus vanuit Goes op weg naar Brussel voor onze reis naar Noord-Portugal en Spanje. Inchecken op vliegveld Zaventem verliep gelukkig zonder moeilijkheden. Na een rustige vlucht konden we in Porto met heerlijk weer een leuke stadswandeling maken vlakbij de rivier de Douro en genieten van de lunch op de kade. Ook bezochten we het Palacio de Bolsa. Het beurspaleis met de prachtige Arabische zaal illustreert het belang dat de handel had voor Porto. Jammer genoeg kon het eten in het hotel Betaporto waar wij 3 nachten verbleven niet iedereen bekoren!

Op vrijdag bezochten we Braga en bekeken ’s morgens het bisschoppelijk paleis met een prachtige uitgestrekte tuin. Braga is de oudste stad van Portugal en de meest heilige. In Portugal zegt men:”in Lissabon wordt geleefd, in Porto gewerkt en in Braga gebeden”. Na de lunch brachten we een bezoek aan het heiligdom ‘Bom de Jesus do Monte’ in Tenoes. Veel deelnemers van onze groep hebben de trappen met de statiën beklommen. Ook het bezoek aan het landhuis Solar de Mateus en zijn tuinen in Vila Real was de moeite waard.

Zaterdagmorgen werden we door een fijne gids rondgeleid op Quinta do Aveleda. Een landgoed met een prachtig park en tuin en wijngaarden waar lekkere vinho verde wordt geproduceerd. Na de lunch wederom op de kade in Porto kregen we een rondleiding bij Sandeman, één van de vele porthuizen in Porto. En konden we erna de verschillende portwijnen proeven.Zondag met de bus naar Salamanca in Spanje, een prachtige oude stad met een oude en nieuwe kathedraal vlak bij elkaar, een heel oude universiteit en een mooie romeinse brug. Maandags hebben we op weg naar Madrid een bezoek gebracht aan de uitgestrekte tuinen van het Palacio Real die door Philip V in 1720 werden gerealiseerd.

Dinsdag maakten we vanuit het mooie hotel in hartje Madrid een stadswandeling langs veel bezienswaardigheden. Helaas is Eli de Rozario toen gevallen en met een taxi teruggekeerd naar het hotel. Frans heeft daarna voor de nodige geestelijke en fysieke (krukken!) ondersteuning gezorgd. De rest van de groep bezocht het Parque de Buen Retiro, het grote stadspark van Madrid. Woensdag maakten we een dagtocht naar Toledo, een schitterend gelegen oude stad met mooie stadswallen, overblijfselen uit de moors-christelijke geschiedenis en een oude joodse wijk. Op de weg terug naar Madrid bezochten we het Koninlijk Paleis in Aranjuez met grote uitgestrekte tuinen.

Donderdagochtend konden we vrij besteden en bezochten veel mensen het Reina Sophia museum dat het bekendste werk van Picasso de “Guernica” herbergt. Donderdag aan het eind van de middag vlogen we naar Brussel en daarna met de bus weer terug naar Goes.

Dit was weer een heel fijne reis onder leiding van onze onvolprezen gids Will Christiaanse. Met een gezellige groep tuinliefhebbers die genoten van de tuinen, het weer en van elkaar. Ik kijk alvast uit naar de reis van 2017!

Namens de reiscommissie, Joyce van Middelkoop