Diversen

Nieuwsbrief nov 2016 nr. 6

Beste Leden,

 

Alweer november!

We hebben toch nog een hele mooie nazomer gehad, waardoor toch weer de nodige tuinhandelingen verricht moesten worden.

Op het moment dat ik dit schrijf hebben we net de eerste nachtvorst gemeten.

 

Het weer is niet voorspelbaar! Of toch?

Op 9 november heeft de heer Louwsma van 'SteedsWeer meteopresentaties' een lezing over het weer gehouden en de invloed daarvan op o.a. het tuinieren.

Dus misschien toch een beetje voorspelbaar!

Dit was een heel interessante lezing.

 

Binnenkort is er een workshop Kerstbloemschikken en voor je het weet is het jaar voorbij.

Wij wensen u het allerbeste de komende maanden.

 

Namens het Bestuur,

Thea van Gool

Kerstbloemschikken

Workshop Kerstbloemschikken op woensdag 14 december

Bij voldoende deelname organiseren we dit jaar weer een kerstworkshop op woensdag 14 december.

Onder begeleiding van 3 ervaren bloemschiksters maakt u zelf een mooi bloemstuk voor de kerst.

De kosten bedragen 17,50 euro inclusief materiaal. Niet leden van Groei en Bloei betalen 20 euro.

De workshop vindt plaats in het Trefpunt van de Vrije Tijd Tuinders aan de Westeresch in Roden. De ingang van het park bevindt zich naast de brandweerkazerne. De aanvang van de workshop is 19.30 uur.

Aanmelden kan tot 6 december bij Gerda Fluks-gerda.fluks(at)gmail.com-tel. 0594-632195

Acer

DE ACER(esdoorn)

 

In de herfst zien de esdoorns er prachtig uit door hun mooie kleuren, variërend van licht geel tot vlammend oranje en rood. Ze hebben een grote verscheidenheid in blad, zowel qua vorm als textuur.

Veel esdoorns zijn klein genoeg voor een gemiddelde tuin. Zelfs in een pot voelen ze zich soms op hun plaats. Ook zijn er bonsai acers.

De nietige bloemen vallen niet erg op, maar de gevleugelde splitvruchten des te meer.

China kent zo’n 80 soorten en Japan ongeveer 20. Ook in de Himalaya komen acers voor.

De meeste esdoorns geven de voorkeur aan een vochtig klimaat met veel regen in het voorjaar en de zomer. Het beste is om de acer op een tegen de wind beschutte plaats te zetten. In een neutrale tot zure grond krijgen ze de mooiste herfstkleuren.

Sponsoren

Kerst

De Kerstcantate

 

Nico ter Linden 21 december 1998

 

Ooit vond ik dit verhaal in een bisdomblaadje achterin de kathedraal van Reims, later kwam ik het verhaal ook tegen in een bewerking van Henri Knap:

 

Het verhaal van de kerstcantate.

 

Bent u met kerstmis hier, als ik vragen mag? Vroeg de abbe.

 

Het was de dorpspastoor een eer en een genoegen dat de beroemde musicus in zijn dorp een huis had gekocht om er tot rust te komen van het jachtige leven in de concertzalen van Parijs. Blijft u met kerstmis hier?

 

Ja, de beroemde musicus was van plan de kerstdagen in het dorp door te brengen.

 

Mag ik u dan uitnodigen voor onze kerstcantate? Ja, dat klinkt natuurlijk heel duur, kerstcantate, wij zijn natuurlijk maar amateurs, ons koor is niet meer dan een gewoon boerenkoortje, dat begrijpt u wel. En het orgel is al even gammel als de organist. Zelf ben ik ook geen echte dirigent, maar goed, we doen ons best, en ik stel er prijs op uw vakkundig oordeel te mogen vernemen.

 

Het werd kerstmis, de grote musicus kwam, de abbe was nog zenuwachtiger dan anders, de organist en het koor deden hun uiterste best en iedereen was het er over eens dat de cantate dit jaar nog schoner klonk dan vorig jaar.

 

Na afloop nodigde de abbe zijn hoge gast uit op de pastorie, hij had zijn mooiste fles wijn uit de kelder gehaald. En? vroeg hij gespannen, nadat de glazen waren ingeschonken.

 

Heel goed, zei de man uit Parijs. Werkelijk heel goed. Ik bedoel de wijn.

 

En de cantate?

 

Niet goed, zei de man uit Parijs. U doet uw werk zonder twijfel met toewijding, maar als ik eerlijk ben : de toon is niet zuiver, de stemmen zitten niet goed onder elkaar, de tekst is onverstaanbaar, de inzetten zijn aarzelend, het forte is te hard, het pianissimo te zacht, de tempi zijn niet constant. Het spijt mij dat ik u dit zeggen moet, maar u vroeg mij ernaar.

 

Bedroefd sloeg de abbe zijn ogen neer en tuurde in zijn glas. Het is goed, dat u het mij eerlijk zegt, monsieur. Ik ben ook geen vakman, ik ben maar een gewone dorpspastoor. Ik kan noten lezen en een beetje maat slaan, maar dat is dan ook alles.

Ik ben wel blij dat u zei dat wij ons werk met toewijding doen. Dat hoorde u er dus wel in?

 

Jazeker, zei de musicus uit Parijs, met toewijding. Alleen vals. Maar laat ik ophouden met kritiek, liever doe ik u een voorstel. Ik heb zojuist van mijn dokter gehoord dat ik het het komende jaar kalm aan moet doen, zodat ik voor langere tijd in deze contreien zal vertoeven. Kan ik u misschien van dienst zijn door volgend jaar kerstmis de directie van uw koor over te nemen?

 

En zo geschiedde. De grote musicus ving reeds in september met de repetities aan, de slechtste stemmen gooide hij eruit, een kennis uit Parijs lapte het orgel op en bracht de organist van het dorp de eerste beginselen van behoorlijk orgelspelen bij, en de verwachtingen waren dan ook hooggespannen toen het weer kerstmis werd.

 

De abbe zat wat onwennig in de kerk, tussen zijn parochianen in, vijftien jaar lang had hij voor zijn geliefd koor achter de lessenaar gestaan, nu stond de grote musicus daar.

 

Met een gebaar dat de routinier verried hief de dirigent uit Parijs zijn slanke handen, het koor zette in, en zuiverder dan ooit klonk de muziek door de gewelven. Zo had de kerstcantate nog nooit geklonken. Toch was er iets, maar de abbe wist niet wat.

 

En? Vroeg de musicus. Net als een jaar geleden waren zij voor een goed glas wijn neergestreken op de pastorie. En?

 

Heel mooi. Monsieur, heel mooi. Ik weet niet hoe u te danken. Woonde u maar altijd in ons dorp, dan kon u jaarlijks de kerstcantate dirigeren!

 

Die nacht kon de abbe de slaap niet vatten en de abbe wist niet waarom. Hij zei nogmaals zijn avondgebed, maar het hielp niet. Hij lag maar in het donker voor zich uit te staren, totdat plotseling aan zijn voeteneind een zacht schijnsel zichtbaar werd. De abbe schrok, daar stond een engel. De abbe vreesde met grote vreze. Maar de engel zei: vrees niet, monsieur l'abbe, ik ben uit de hemel neergedaald om te zien hoe het met u is. Al vijftien jaar lang luisteren wij hierboven naar uw kerstcantate, maar nu laat de Eeuwige u vragen waarom de muziek dit jaar is uitgebleven, wij hebben niets gehoord.

Winterconcert

Anton ten Have komt deze avond (11 januari 2017)met een lezing genaamd "Winterconcert".

Een ode aan de winter door middel van een klankbeeld gewijd aan dit jaargetijde en begeleid met muziek van beroemde componisten. Dit alles kunt u ervaren door middel van een audiovisuele diapresentatie in overvloeiprojectie. Een klankbeeld waarin door middel van beeld en geluid de schoonheid van de winter in al zijn facetten onder de aandacht wordt gebracht.

Elk onderdeel of thema van het programma zal worden ingeleid met een facet van de winter en zal daarna met beeld en geluid uitgewerkt worden.

Winterbeelden van parken en tuinen zullen worden vertoond begeleid door muziek van bekende componisten, zoals Verdi, Vivaldi, Mozart, Bach, Grieg, Dvorak en vele anderen.

Het belooft een bijzondere avond te worden.

Mededeling

De zesde digitale nieuwsbrief (november 2016, 2e jaargang) van Groei&Bloei Roden en omstreken is verschenen. Vier keer per jaar kunt u een nieuwsbrief verwachten, in september, november, januari en april. We hopen dat iedereen die digitaal bereikbaar is, rechtsreeks of via anderen (kinderen, kleinkinderen, buren, enz.) zijn/haar emailadres aan ons doorgeeft (info@roden.groei.nl), zodat wij u volledig kunnen informeren. 

De nieuwsbrieven zijn ook op onze website geplaatst www.roden.groei.nl. 

meer

 

 

 

11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver